Kedvelj minket a Facebookon!

CSILLAGOK KÖZÖTT – HÉTBENHÉT

 

Ilyenkor, októberben, a hűvösebb, már-már fagyosabb éjszakákon a csillagok fényesebben ragyognak, mint nyáron. Gyakran azon tűnődünk, hogy van-e határa annak a fénypontokkal teleszórt végtelennek felettünk. Vannak-e mások, akik fényéveken túl ugyanazon gondolkodnak, mint mi? A mai HétbenHét ezekre a kérdésekre keresi a választ hét olyan dal segítségével, amely a földi kereteken túlmutatva a világűr rejtelmeibe vezet be minket. Sorozatunk első részében a külföldi előadók életműveiből válogatunk, jövő héten pedig hazánk rocktörténetéből fogunk tematikusan csemegézni. Határ a csillagos ég!

 

David Bowie – Space Oddity – 1969

A mester korai korszakában kiválóan hozta az évtized végi progresszív rockra jellemző sajátosságokat. A dal középpontjában Major Tom áll, egy képzeletbeli űrhajós, aki a Space Oddity mellett több Bowie-szerzeményben is feltűnik.

 

Boney M – Nightflight to Venus – 1978

A földtől való elszakadás nemcsak a progresszív rock kedvenc témája volt, hanem a diszkózene is szívesen kalandozott a csillagok között. Az 1978-as nagylemez címadó dala meglepően igényesen hangszerelt hipnotikus szerzemény, amelynek vezérdallama a XIX. század második felében élt Gabriel Fauré zeneszerzőtől származik

 

Klaatu – Calling Occupants of Interplanetary Craft – 1976

A kanadai prog-rock zenekar talán leghíresebb szerzeménye az idegen civilizációk és az emberiség közötti kapcsolatfelvételt mutatja be. A kislemez megjelenésének idején semmit nem lehetett tudni a formációról, így egy félreértést követően sokan a Beatlest sejtették a zenekar mögött. Egy évvel később a Carpenters duó készített egy világsikert elérő feldolgozást a dalból.

 

Enya – The Loxian Gates – 2015

A new age stílusban nagyot alkotó ír énekesnő legújabb lemezén a csillagos ég rejtelmeit kutatja. A Loxian Gate a jövő keltáinak dicsőséges megérkezését mutatja egy új földhöz, amely újra az élet bölcsője lehet.

 

Flight of the Moorglade - Jon Anderson – 1975

Jon Anderson a Yes zenekar mellett szólóban is sikereket könyvelhetett el, köszönhetően az Olias Sunhillow című nagylemeznek, mely egy idegen faj otthonkeresését mutatja be, miután egy vulkánkitörés miatt saját bolygójuk elpusztult.

 

 

Pink Floyd – Astronomy Domine – 1967

A korai Pink Floyd gyöngyszem, amely még a zseniális avantgárd hős, Syd Barrett alkotói tarsolyából származik, az űrtől való félelmet mutatja be szokatlan hanghatások és költői képek segítségével.

 

Rush – Cygnus X-1  - Book 1 /The Voyage – 1977

A kanadai zenekar többtételes dalciklusa egy űrhajó viszontagságait és kalandjait mutatja be a Hattyú csillagkép fekete lyukján keresztül. Azonban mi hazatértünk, de a jövő héten az űrutazás folytatódik magyar előadók és zenekarok segítségével. Szép hetet mindenkinek!

Kép forrása: Pixabay