Kedvelj minket a Facebookon!

AKIK NEM ADJÁK FEL AZ ÁLMAIKAT

 

Azt mondják, a mai kor nem kedvez az álmodozóknak. Fantáziátlan és pénzcentrikus világunk ezt igazolná, ha nem akadna még mindig egy különleges emberfajta. Nem a gondolkodó emberről, hanem az „álmodozó emberről” beszélek. Bizony, még mindig léteznek álmodozó emberek. Ilyenek a Southern Comfort nagykaposi-leleszi illetőségű Felvidéki zenekar tagjai is. A sors olyan régióba tette őket, amelyik mindentől távol esik. Magyarként Szlovákiában élnek, és bizony zenéjükkel itt nehezen érvényesülnek. Mégis, legalább a keleti régiókban ismertek lettek, hiszen a kassai motoros bulik talán nem is lehetnek meg nélkülük. Persze, Kassán angolul éneklik a szövegeiket. Valamikor 2010 körül a négy „álmodozó fiú” - a Southern Comfort banda zenészei gondoltak egy nagyot, és magyarországi fesztiválokra jelentkeztek. Be is jutottak a Paksi Pop–Rock fesztiválra, ahonnan második helyezéssel jöttek haza. Persze, ez csak igazolta igyekezetüket, és 2012. márciusában megnyerték a hajdúszoboszlói SzobRock fesztivált, áprilisban meg a második legjobb zenekar díját hozták el Budapestről a Pulzusról. Úgy gondolnánk, most már a fiúk előtt nyitva van az út. Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Távol Budapesttől, távol Pozsonytól, manager nélkül, támogatók nélkül bizony a legjobb zenekar is feladja a szélmalomharcot, de a Southern Comfort banda tagjait nem ilyen fából faragták. Igaz, hogy voltak tagcserék, de a keménymag mindig megmaradt, és tovább tolja a zenekar szekerét.

 

(Diavetítéshez kattints a képekre)

 

Azt hiszem, érdemes megismerkedni ezzel az álmodozó fiúkkal, és hogy ehhez támpontot adjak, feltettem pár kérdést a zenekar frontemberének, Vajda Jancsinak:

1. Mikor alakult a zenekar, kinek az ötletéből, és mi volt az, ami elindította a zenekar szekerét?

Vajda Jancsi: A zenekar 2008. április/májusában alakult. A két alapító tag Szilvási Tibor és Vajda János volt. Azzal az elhatározással alapítottuk a bandát, hogy saját dalokat próbáljunk meg írni és interpretálni.

2. Mi volt a zenekarnak az eddig elért legnagyobb sikere?

Vajda Jancsi: Nincs olyan konkrét esemény, vagy történés, amit a legnagyobb sikernek mondanánk. Inkább azt tartjuk a legnagyobb sikerünknek, hogy a mai nehéz körülmények között is mondhatjuk, hogy folyamatosan és aktívan működő zenekar vagyunk, mindig új célokkal és kihívásokkal. Ha mégis nagyon ki akarnánk emelni egy konkrét dolgot, akkor talán az első nagylemezünk megjelenése az. Mivel ez mindig is a legnagyobb álmaink között szerepelt.

3. Fesztivál zenét, klub zenét, egy adott csoport, vagy életstílus zenéjét „nyomjátok” ?

Vajda Jancsi: Szerintünk eléggé befogadható az a zenei stílus, amit képviselünk, ezért nem gondoljuk, hogy csak egy konkrét „csoporthoz” szólnak a dalaink. Úgy gondoljuk, hogy bárkinek bejöhet a zenénk, aki szereti a laza hangulatú, de „dögös” megszólalású/hangzású rockzenét, és ez független attól, hogy milyen korosztályba, vagy milyen csoporthoz tartozik valaki. Felváltva szoktunk fesztiválokon, és klubokban is zenélni. Szóval ez sem behatárolható nálunk.

4. Van-e zenei stílus, ahová a Southern Comfort besorolható (blues-rock, újszerű, keményebb déli blues, stb.) ?

Vajda Jancsi: Legkönnyebben blues-rock–ként lehet behatárolni a stílust, amit képviselünk, de sok másfajta hatás is megjelenik a zenénkben, mint például: rhythm’n blues, rock’n roll, Southern rock. A stílusunkat talán legjobban az első albumunk címe fejezi ki: Blues’ N Roll.

5. Van-e a zenéteknek, szövegeiteknek „üzenete”, persze a szórakoztatáson, és bulizáson kívül?

Vajda Jancsi: Nem vagyunk az a nagy „megfejtős” banda, és ez a dalszövegeinkben is megmutatkozik. Inkább egyszerű, hétköznapi élethelyzetekről, hangulatokról írunk. Sok szövegünk szól a „rock and roll” érzésvilágról, de van néhány komolyabb hangvételű dalunk is. Tudom, hogy ez a rövid beszélgetés kevés arra, hogy valaki megismerje a Southern Comfort zenekart, de mindenkinek csak ajánlani tudom az említett Blues’N Roll albumot, vagy a legújabb videóklipjüket, ami egy motoros induló, East Riders a címe, és a Youtube-on megtalálható.

 

 

Még talán annyi van hátra, hogy bemutassam a zenekar tagjait:

  • Szilvási Tibor - billentyűs hangszerek, vokál
  • Binó Tibor - dobok
  • Mészáros Szabolcs - gitár
  • Vajda János - ének, basszusgitár (zenei ötletek, szövegek)
A fotókat Vajda László készítette
A videoklip a Southern Comfort zenekar tulajdona