Kedvelj minket a Facebookon!

MIT HALLGASSAK KARÁCSONYKOR? I.

KÉT KÜLÖNLEGES ÜNNEPI LEMEZ KÜLFÖLDRŐL

 

BLACKMORE’S NIGHT – WINTER CAROLS (2006)

A reneszánsz elemeket és a folk rockot egyedi módon elegyítő duó célja a karácsonyi albummal az volt, hogy a régi idők meghittségét egy különleges környezetben tárják a közönség elé. A téli angol táj szépsége bontakozik ki az itt hallható dalokból. Az I Saw Three Ships, a nyúlfarknyi We Wish You A Merry Christmas vagy például a Ding Dong Merrily Oh High középkorias köntöst kaptak, míg az ugyancsak klasszikus Good King Wenceslas viszont egy remek középút a régi zenék világa és a keleties harmóniák között. Természetesen saját dalok is helyet kaptak az összeállításon, mint például a gitárra írt instrumentális Winter (Basse Dance) vagy a Christmas Eve, amely remekül simul bele a zenekar által sikerre vitt különleges zenei világba. Az 1997-es lemezen megjelent Wish You Were Here, amelynek eredetije a ma már cikisnek számító Rednexhez köthető.

Blackmore-ék természetesen nem elégedtek meg azzal, hogy az eredeti változatot tegyék a lemezre; új ének, vokál- és ritmussávok segítségével a tematikához jobban illő verzió hallható itt, amely így a koncepió egyik kiemelkedő pontjává vált. Természetesen a legismertebb dalok közül is hallható néhány; az Emmanuel egy puritán, akusztikus gitáros közegben született újra, míg a Come All Ye Faithful-ban Ritchie előveszi az elektromos gitárt, és a rock felé viszi el a dalt, amely remekül szól ebben a felfogásban is.

 

LOREENA MCKENNITT – A MIDWINTER NIGHT’S DREAM (2008)

A kanadai énekesnő karrierje során két karácsonyi tematikájú lemezt adott ki; az 1987-es To Drive The Cold Winter Away még a XIX. századi carol-felfogást erősítette, ezzel szemben az 1995-ös A Winter Garden: Five Songs for the Season már egy kidolgozottabb munka volt. Tizenöt évvel később az énekesnő ezt az öt dalt kiegészítette továbbiakkal, és így született meg az a karácsonyi lemez, amely egyike a legkülönlegesebbeknek. Az album központi témája a Fény újjászületése, ezt a tematikát járja körül az itt hallható tizenhárom szerzemény. Az éteri, kelta és arab elemeket a klasszikus zenével kiválóan ötvöző énekesnő itt is megmutatja ezernyi arcát. Hallhatunk itt reneszánsz hangvételű felvételt (Good King Wenceslas), két karácsonyi klasszikust törökös-arabos átdolgozásban (Noel Nouvelet, God Rest Ye Merry, Gentlemen) a szokásos, lebegő hangvételű szerzemények mellett.

Loreena remekül döntött, hogy a korábbi EP anyagát kiegészíti, így egy olyan időtlen albumot kapunk, amely az ünnep varázsa mellett a téli természet időtlenségét is remekül megragadja. Külön öröm azt hallani, hogy a szokásos karácsonyi dalok mellett kevésbé ismert klasszikusokal is találkozhatunk, mint például a kórusmű Gloucestershire Wassail és a balladisztikus The Seven Rejoices of Mary. A két vers-megzenésítés közül a Seeds of Love a természet körforgását és a tavaszvárás örömét mutatja be; a régi, angol szöveghez az énekesnő különleges zenei hátteret hozott létre. Az Archibald Lampman kanadai költő által jegyzett Snow pedig a téli táj időtlenségére hívja fel a figyelmet. McKennitt nagyon jól és tudatosan választotta ki a dalokat, hiszen a jól ismert és ezerszer átdolgozott művek helyett sok különlegességet, ritkaságot hallhatunk a tőle megszokott crossoveres módon.

Lemezborítók: Minstrel Hall Music, valamint Quinlan Road/ www.promotoer.de