Kedvelj minket a Facebookon!

MOYA BRENNAN, A MODERN ÍR FOLK KIRÁLYNŐJE

 

Írország nemcsak a legendás Guinness söréről, tündéreiről, gazdag történelméről és csodálatos tájairól ismert, hanem sokrétű és különleges zenei világáról is. Az elmúlt század második felétől kezdve olyan neves előadók indultak el világhódító útjukra innen, mint a U2 a Cranberries, Sinéad O’Connor vagy éppen a Thin Lizzy.

Donegal megye, amely a szigetország egyik legszebb régiója, Dublin és más nagyvárosok mellett ugyancsak fontos zenei központja az ír népzenének. Az érintetlen és vad természet, a ködbe vesző hegyek, a szinte folyton viharos felhőkkel borított ég és a hosszú, homokos tengerpartok olyan neveket adtak a világnak, mint az Altan, Paul Brady és a Clannad. A szokatlan hangvételű, az ír népzene és a dzsessz, valamint a hatvanas évekbeli énekes- dalszerző hagyományok elemeit színpadra állító csapatban a dore-i Brennan család legidősebb három gyermeke, Maíre (Moya), Ciarán és Pól mellett a két, velük egykori nagybátyjuk, Padraig és Noel Brennan játszott.

Képek forrása:
Donegal: glennrobertpearson/visualhunt.com,
Leo's Tavern kívül és belül:sedoglia via VisualHunt.com /  CC BY

Ekkoriban nyitja meg a Brennan-testvérek édesapja saját kocsmáját, a Leo’s Tavern-t (Tábhairne Leo), amelynek aprócska színpadán sikerrel mutatkozik be a zenekar, majd 1970-ben megnyeri a Letterkenny-ben tartott folkfesztivált, amely lemezszerződéssel jár együtt.  Az első hanghordozó, a Clannad 1973-ban jelenik meg, melyet 1982-ig még öt népzenei album követ. Különleges hangzásviláguknak köszönhetően hamarosan az egész szigeten ismertek lesznek, majd a Theme from Harry’s Game-nek köszönhetően országhatárokon túl is szép sikereket érnek el. Az északír problémákat bemutató filmsorozat éteri hangvételű betétdala már felvonultatja azokat a megoldásokat (gazdag szintetizátorhasználat, lebegő hangvételű multivokálok), amelyek hamarosan az egész világot meghódítják. Az 1982-ben induló sikersorozatot olyan fontos dalok fémjelzik, mint a Robin (A Hooded Man), amely az 1984-es sorozat főcímdala volt, az In a Lifetime, amelyben a U2 énekese, Bono is hallható, illetve az 1993-as, Az utolsó mohikán című film betétdala, az I Will Find You.

Aki meghallgat egy Clannad lemezt a nyolcvanas és kilencvenes évekből, megdöbbenve tapasztalja, milyen különleges világ nyílik meg előtte. Egy időtlen, időnként komor zenei közeg, amelyben fontos szerepet kapnak a gazdag szintetizátorhasználat mellett az akusztikus és népi hangszerek is, és erre a korona az a gazdag vokális hangzás, amely éteri és organikus is egyben.

Az énekesnő a kilencvenes évek elejétől szólóban is kipróbálta magát; első szólólemezén (Maire - 1992) egy jóval letisztultabb, ugyanakkor játékos zenei világ bontakozik ki, amelyben fontos szerepet kapnak a dzsessz elemei, valamint az afrikai és más európai népzenék hatásai is. Hasonló megoldásokkal dolgozik a második korong, az 1994-es Misty Eyed Adventures is, azonban itt a kísérletezési kedv még erősebbnek bizonyul. Az 1998-os Perfect Time már a váltást jelzi mind zeneileg, mind a dalszövegek tekintetében. Itt újra megjelennek azok a sokrétű vokális megoldások, amelyek a Clannad-et naggyá tették, ugyanakkor az egész produkció jóval éteribben és modernebben szólal meg, amelyhez a keresztény gondolatkör kiválóan illeszkedik. Az ezt követő, 1999-es Whisper to the Wild Water is tele van multivokálokkal, és kortárs dobalakokkal, azonban itt kelta hatásra bukkanhatunk. A három évvel később kiadott Two Horizonts talán a legerősebb Moya-lemez; ennek középpontjában ezúttal a hárfa, mint mitologéma áll, amely korszakokon átívelő, időtlen szimbóluma az ír identitásnak. A lágy, már-már meditatív jellegű hangszerelés és az ír népzenei elemek együttese különleges hangulatot teremt.

Nagykép: fotó: Bryan Ledgard © bryanledgardphotography.com , flickr.com 
Lemezborítók forrása: Magneoton, Universal Music Hungary és az énekesnő Facebook oldala

A 2005-ös karácsonyi tematikájú album(An Irish Christmas - 2005) és egy koncertlemez(Heart Strings - 2008) mellett az életmű fontos mérföldköve még az egy évvel később megjelent Signature, amely visszanyúlik a korai lemezek akusztikusabb hangvételéhez, sok önéletrajzi vonással fűszerezve. Ezután az ír hárfaművész, Cormac DeBarra társaságában felvett két lemez (Voices and Harps, Affinity) ismételten az énekesnő letisztultabb oldalát mutatja meg. Hosszú várakozás után 2017 februárjában érkezik meg Canvas címmel az új album, amelyen az Moya Brennan gyermekei is közreműködnek.  

Természetesen nemcsak a szólólemezek és a Clannad-albumok tanúskodnak az énekesnő tehetségéről; hallhatjuk őt többek között Shane MacGowan társaságában a You’re the One című dalban, a Titanic című filmben is, ugyanakkor a hatalmas sikert aratott Saltwaterben, amelyhez Chicane kérte fel a kelta zene nagyasszonyát. A 2003-as Arthur Király című film betétdalát Tell Me Now (What You See) Moya közösen írta a legendás filmzeneszerzővel, Hans Zimmerrel. További fontos együttműködésnek tekinthető még a német elektronikus zenésszel, Schillerrel rögzített több dal (Miles and Miles, Falling), illetve a DJ- Roger Shah-val készített chillout hangvételű Morning Star is. Az énekesnő tagja még az ír női supergroupnak, a T with Maggies-nek, illetve fontos szerepet vállalt abban, hogy a mai fiatalabb generációt megismertesse az ír népzenével. (Welcome Home: The Music Of Ireland). A 2016-os évben a nagy sikert aratott Excalibur – The Celtic Rock Opera előadásaiban láthatta és hallhata a közönség a Tó Hölgyeként olyan neves zenészek és énekesek társaságában, mint Maggie Reilly, Eric Fish (Subway to Sally), Elfenthal, valamint John Helliwell (Supertramp).

Képek forrása: Dirk Haun/dhaun via Visual hunt /  CC BY és Flickr.com

Azonban nemcsak a lemezek és a koncertek foglalják le az énekesnő mindennapjait, a jótékonyság is fontos szerepet tölt be az életében. Eddig olyan fontos projektekhez adta nevét, hangját és arcát, mint a Magdolna-mosodák túlélői mellett való kiállás, különböző keresztény és környezetvédelmi projektek, valamint romániai és több afrikai gyermekvédelmi misszióban is fontos szerepet vállalt.

Legyen szó Clannadről, vendégszereplésről vagy szólóprodukcióról, Moya Brennan mindig különleges hangulatot varázsol szétáradó éteri mezzoszopránjával, amely képes egy teljesen más világba vinni hallgatóit, és ugyanúgy szólal meg élőben is, mint a lemezeken. Stílusoktól független módon bárhol és bármikor képes egy olyan minőséget hozni, amely az adott dal magas művészi szinten szólal meg. Így teljes mértékben érthető, miért hívják őt az Írország zenei nagyasszonyának. Habár 2013 februárjában a Clannad zenekarral már tisztelelét tette hazánkban, szólóban még nem láthattuk magyar színpadokon. Reméljük, erre hamarosan sor fog kerülni.

A feltöltött képek szerzői jogvédelem alatt állnak.