Kedvelj minket a Facebookon!

LOREENA MCKENNITT - THE VISIT - 1991

 

Ha vissza szeretnél térni mindennek a kezdetéhez, indulj el a folyó torkolatától vissza a forrásig. Utad olyan tájakon vezet majd keresztül, amelyek átszínezik a világról alkotott képed, és lassan az összes mozaikdarabka a helyére kerül…

A kelta hatásokkal dolgozó világzene királynője, Loreena McKennitt neve sokak számára lehet ismert, hiszen Magyarországon két alkalommal is láthatta őt a közönség. A szőkésvörös hajú, példa nélküli hanganyaggal rendelkezdő kanadai énekesnő kiválóan vegyíti a kelta hatásokat a komolyzene és a keleties hatású népzene elemekkel. A végeredményként pedig egy lebegő, éteri, ugyanakkor mozgalmas világ bontakozik ki a hallgatóság előtt, amely egyszere tűnhet ősinek és időtlennek.

Kép forrása: www.promotoer.de

Az 1991-es The Visit joggal tekinthető Loreena egyik legjobb lemezének, mert az ír népzene itt úgy születik újjá, hogy a színezőelemek gazdagsága ellenére sem veszti el önálló identitását. Igaz, itt még csak nyomokban találkozhatunk a későbbi lemezekre jellemző kulturális mozaikdarabkák együtt állásával. Ennek ellenére érezhető az a szándék, hogy az énekesnő a hagyományos népzenei kereteken túllépve közelít egy műfajokon átívelő crossover világhoz.

A nyitódal, az All Souls Night, a régi kelta Samhain-i halottkultusz elemeit kapcsolja össze a hasonló tematikájú japán ünneppel. A dinamikus, a rock és folk között félúton álló szerzemény egyike az énekesnő legismertebb szerzeményinek, amely gyakran bukkan fel a régi ír vagy skót kultúrkört bemutató tévéműsorokban. A Hegylakó 3. című filmből ismert Bonny Portmore már egy jóval éteribb világot mutat be. A nagyszerű dudajátékra épülő ír ballada az egykori Bortmore-i tölgyfaligetnek állít emléket, amelyet a Smaragd Sziget druidái is szakrális helyként tiszteltek, azonban az angol uralom XVII. századi kastélyépítési láza szinte teljes egészében elpusztított.  

A hasonlóan híres Greensleevesben, amelyhez a legendák szerint VIII. Henrik írt szöveget, egy érdekes, billentyűkre és csellóra épített hangkép bontakozik ki. Az album másik nagy sikerét mindenki ismeri, aki a XIX. századi angol irodalomban járatos. Tennyson The Lady of Shalott című versének megzenésítéséhez az énekesnő a vonósokkal, a pengetősökkel és a harmonikával olyan különleges zenei keretet teremt, amely szinte láthatóvá teszi az Arthur-mondakör híres epizódját. A negyedik, ugyancsak sikerdalban az All Souls Night világa köszön vissza egy villanásra. Az ír népzene és a rock határmezsgyéjén álló The Old Ways az óévtől vesz búcsút megragadva azt a pillanatot, amikor a jelen és a múlt egymásba ér.

A brit és a kelta motívumok mellett az énekesnő már kikacsint a Mediterrán vidékek felé, megelőlegezve a következő lemezek tematikáját. Az esti idillt megidéző Courtyard Lullaby már ezt az új irányvonalat mutatja meg, akárcsak a két instrumentális darab, a keleties Between the Shadows, valamint a hárfára épülő spanyolos hatásokkal dolgozó Tango to Evona. Ugyanebbe a mederbe csatlakozik be a az albumot záró Cymbeline, amely természetesen az autentikus Shakespeare-drámarészletet dolgozza át egy szitáros, érzékeny crossover darabbá már-már színháziasan leengedve a bársonyfüggönyt a zenehallgatók előtt.

Az énekesnő eddigi pályája során bejárta azokat a távlatokat, amelyekben a vérvonalát és a kelta öntudatot kereste. Ismerve őt, a zenei és kulturális utazása egy olyan végtelen folyam, amely Kanadában tör a felszínre, és az első mellékfolyammal való találkozás magával hozza saját színét, halait, és egyéb jellegeit. Ilyennek tekinthetjük a most bemutatott korongot is, amelyen a hagyományos ír és skót identitás mellett egy teljesen új megszólalásmód jellemzi, amely országhatárokon és kultúrkörökön túllépve alakít ki egy olyan hangzásvilágot, amely a mai világzenében egyedinek tekinthető.

Képek forrása: www.promotoer.de

A www.loreenamckennitt.com oldalról az énekesnő összes nagylemeze megrendelhető CD formátumban, valamint a bakelit szerelmesei részére is van meglepetés, hiszen az eddigiek mellett  hamarosan az Ancient Muse, Parallel Dreams és a nagysikerű The Mask and Mirror is elérhető lesz 180g vinyl formátumban is.