Kedvelj minket a Facebookon!

ABBA – THE ALBUM – NEGYVENÉVES SZÜLETÉSNAP

 

Idén decemberben lesz negyven éve annak, hogy a legnagyobb svéd popzenei formáció, az ABBA megjelentette ötödik nagylemezét (ABBA – The Album). Az évfordulóról megemlékezve a zenekar életművét gondozó Polar Music/Universal Music néhány különleges,  - főleg audiofileknek és gyűjtőknek - szánt kiadvánnyal készül, amelyek október 27-én kerülnek a boltokba. A kiadványok között találhatunk egy díszdobozba csomagolt, három kislemezből álló újrakiadást – ezúttal színes vinylen, ugyanezek önállóan korlátozott példányszámban picture disc-en is megjelennek, és végül a legendás nagylemez - half-speed masterként -  is elérthető lesz egy duplalemezes kiadvány formájában.

Kép forrása: Universal Music Hungary

A NAGYLEMEZ

Az együttes 1977-es albuma egy nagyon fontos mérföldkőnek tekinthető a zenekar életművében, mivel a korábbi kiadványok populárisabb és direktebb struktúrája és hangzásvilága helyett itt jóval kidolgozottabban köszön vissza az ABBA világa mind a zenei megoldások, mind a szövegvilág tekintetében. A sokoldalúbb hangszerhasználat, a tisztább, csiszoltabb vokális hangzásvilág, ugyanakkor a több klasszist előrelépő dalszövegek már egy új kvartettet mutatnak meg, akik az eddig kibontakozott, csak rájuk jellemző világot sokkal magasabb szintre tudták emelni.

Az albumot nyitó, Richard Bach nagysikerű regénye által ihletett Eagle mindenképpen a formáció legjobb szerzeményei közé tartozik. A majdnem hatperces szerzemény monumentalitása, szabadságvágya egy, eddig az ABBA számára ismeretlen territórium felé tesz kilépést, ez pedig a progresszív rock világa. Ugyanebbe a vonulatba sorolható be a country és latin-amerikai hatásokra épülő Move On, amely az élet nagy kérdéseire helyezi a hangsúlyt.

Az 1976-os Arrival-ön a Knowing Me, Knowing You már jelezte azt, hogy a magánélet eseményei is hatással lehetnek a zenekarra, ez most sincs másképpen. A soft rock elemeit magán viselő One Man, One Woman -t Agnetha és Björn válság felé sodró házassága ihlette meg,

Az Egyesült Királyságban és Írországban a lemez egy alternatív borítóval jelent meg. 
A képen a 2008-as újrakiadás. Forrás: Universal Music Hungary

Az amerikai rockzene megoldásait itt is felismerhetjük, de még erőteljesebben van jelen a vidám, dinamikus Hole in Your Soul-ban, amelyet első kislemeznek szántak a zenei anyagról, azonban a zenekar -  megváltoztatva döntését -  a jóval komplexebb, napfényesebb The Name of the Game mellett tette le a szavazatát. A szokatlan struktúrájú, lágy lüktetésű, kaliforniai hangvételű szerzemény, amely kiválóan mutatta be azokat az új utakat, amelyen a zenekar ezzel a lemezzel elindult.

Az angol listák élére került dal nem mindenhol aratott hatalmas sikert, azonban szokatlan ritmikája, nyugodt hangvétele és a különleges vokális harmóniáknak köszönhetően az életmű egyik legkülönlegesebb darabja. Az ugyancsak kislemezen megjelent Take a Chance on Me-ben a régebbi nagy sikerek direktebb megoldásai köszönnek vissza jóval kidolgozottabb módon. Az 1978 januárjában a polcokra kerülő kiadvány nemcsak Amerikában lett hatalmas siker, hanem az egész világon a sikerlisták élére került.

A albumot záró háromtételes „The Girl with the Golden Hair” című mini musicalt a közönség először az év eleji turnén láthatta-hallhatta, azonban a koncerteken hallható negyedik dal, a Get on the Caroussel nem került fel a lemezre (ennek egyes részletei a Hole in Your Soul-ban köszönnek vissza). A Thank You for the Music-ot senkinek sem kell bemutatni, hiszen a zenekar egyik legfontosabb daláról van szó, amely mindenféle promóció nélkül lett örökzöld. A Frida előadásában hallható, vonósokkal gazdagított ballada, az I Wonder az énekesnő egy évtizeddel korábbi belső vívódásaira helyezi a hangsúlyt, amikor családját hátrahagyva Stockholmba költözött bimbózó zenei karrierje kedvéért. A zárótétel, a színházi zene és a rock elemeit keverő I am a Marionette nemcsak a dalciklust zárja le egy szokatlan crescendo-val, hanem az egész lemezanyagnak egy drámai befejezést ígér.

Az ABBA – The Album hagyományos popzenei keretektől eltávolodva már az érettebb kompozíciók irányába halad. Az 1973-as Ring Ring óta egy tudatos építkezésnek lehettünk tanúi, amely itt teljesedik ki a legjobban, és az összetettebb hangvétel és a komplexebb dalstruktúrák kibontakoztatásának első, fontos állomása. Még apróbb nyomokban, de már itt is tetten érhetjük azt, hogy az ABBA elindult egy olyan úton, amely a hagyományos popzenétől a diszkón és az újhullámon át a színházi zenék iránya felé vette az irányt.

MAGYAR VONATKOZÁSOK

A zenealbum hatalmas sikere Magyarországot is elérte, így 1978 kora nyarán – szinte egyidőben az ABBA – The Movie bemutatásával – a lemez 50 ezer példányban hazánkban is forgalmazásra került – egy indiai licenszkiadvány  és svéd exportlemezek formájában. A korábbi években Lengyelországból (Waterloo, ABBA), Csehszlovákiából (ABBA – Benny, Björn, Agnetha & Frida, ABBA), illetve Jugoszláviából (Greatest Hits, Arrival) importáltunk ABBA-lemezeket, illetve néhány kislemez (Dancing Queen/Fernando, Knowing Me, Knowing You/Money, Money, Money, The Name of the Game/I Wonder (live)) jelent meg egyedi tasakban az MHV gondozásában.

Mire Stig Anderson 1978 őszén Magyarországra látogatott, addigra már a boltokból az új ABBA album szinte teljesen elfogyott. Anderson látogatásának a célja egy exkluzív szerződés megkötése volt, amely értelmében az elkövetkező években megjelenő ABBA lemezek (Voulez-Vous, Super Trouper, valamint három kislemez – Summer Night City/ Medley,  Chiquitita/Lovelight – egyedi borítóval (!), The Winner Takes It All/Elaine) az MHV gondozásában kerülnek majd a magyar lemezboltokba.

Felhasznált irodalom:
Palm, C. M. (2005). Abba - The Complete Guide to Their Music. London: Omnibus Press. Print
ABBA Album (Vol. 1). (n.d.). Budapest, 1978: Editio Musica.Print