Kedvelj minket a Facebookon!

PINK FLOYD - THE LATER YEARS 1987-2019

2019 december 13-án jelenik meg a legendás brit zenekar az 1987-től dalálható korszakának összefoglaló antológiája The Later Years címmel. A nagyívű, tizennyolc (!) lemezes kiadvány része lesz többek között A Momentary Lapse of Reason stúdióalbum részben újrajátszott és remixelt változata, a teljes, újrakevert Delicate Sound of Thunder koncert CD-n, DVD-n és BluRay-en, azonban a legnagyobb érdeklődés a dobozban maradt, kiadatlan felvételeket övezi, amelyek a Division Bell lemezfelvételei során kerültek rögzítésre a kilencvenes évek első felében.

A különleges kiadvány előzetese, a The Later Years 1987-2019 november 29-én került a közönség elé. Az igényes kivitelezésű válogatáslemez célja az, hogy kiemelje azon dalok közül a legjobbakat, amelyek kiválóan jellemzik ezt a korszakot, legyen szó újabb, 1987-től datálható szerzeményekről vagy akár a korábbiak koncertváltozatairól, amelyek megállják a helyüket Roger Waters nélkül is.

A kiadvány négy forrásból válogat; a remixelt és részben új sávokat tartalmazó A Momentary Lapse of Reasonról három dal hallható itt. Az eredeti lemezfelvételek nagy részén sessionzenészek doboltak, valamint több helyen dobgépeket alkalmaztak, így Nick Mason főleg csak a hangeffektek összeállításában játszott fontosabb szerepet. A felújított változaton azonban teljes egészében Nick Mason dobol, ugyanakkor hallhatjuk Richard Wright végleges keverésből kimaradt billentyűszólamait is.

Így az elektronikus effektekben gazdag One Slip - köszönhetően a hátrébb került doboknak és a gitároknak, valamint Wright Hammond orgona-játékának – sokkal frissebben szólal meg. A lemez nagy balladája, az On The Turning Away letisztultabb és kortalanabb lett a csendesebb ritmusszekció és az előtérbe hozott akusztikus gitárok, valamint az orgona miatt. Így, ebben a formában már jobban hasonlít a Division Bell introvertáltabb világához. Ezzel szemben a Sorrow, amelynek egyik fő jellegzetessége a markáns dobgép-hangzás volt, túlságosan visszafogottnak hat az eredeti felvétettel összevetve.

Az időszak másik nagylemeze az 1994-es Division Bell, amelynek stúdiómunkálataiból két felvétel szerepel a válogatáson. A Marooned Jam minden szögletessége és kezdetlegessége ellenére helyenként már hozza azt a lebegő hangulatot, amellyel a befejezett, Grammy-díjat nyert dal rendelkedik. A High Hopes korai változatának kuriózuma az, hogy az összes hangszert David Gilmour szólaltatja meg, és számtalan eltérést hallhatunk, ha ezt a végleges produktummal összehasonlítjuk. A dalszöveg nem nyerte el végső formáját,  az akusztikus gitár-szóló jóval korábban hallható, és a felvétel végén a lap steel helyett Gilmour elektromos gitárt szólaltat meg. Azonban vannak benne ismerős részek is, mint például a dalt végigkísérő akusztikus gitár- és a zongorajáték, amely teljesen ugyanaz, mint a végleges változatban.

A korszak harmadik felvétele, a Lost for Words a Pulse turné próbái során került rögzítésre; amíg a Division Bell-en hallható, intimebb verzióban az akusztikus gitárok dominálnak, itt Wright Hammond-szólamai miatt jóval kötetlenebb hangvételben, játékosabban szólal meg a dal.

A válogatásalbum másik felét élő felvételek teszik ki, egy részük (Learning to Fly, Us and Them, Learning to Fly) az átkevert, az antológiakiadványban a teljes koncertet felvonultató Delicate Sounds of Thunderről származik. Amíg az 1988-as eredeti koncertanyag fakón és túl visszhangosan szól, addig itt a zenei spektrum szélesebb, az összes hangszer és a vokális sávok jóval élesebbek. A másik forrás, az 1990-es Knebworth-i koncert is teljes hosszúságában kerül hamarosan a közönség elé, az innen származó felvételek (Wish You Were Here, Shine on You Crazy Diamond, Parts 1-5, és a Comfortably Numb) remastere is dinamikus, szépen sikerült.

Annak ellenére, hogy a Pink Floyd harmadik nagy, Roger Waters nélküli korszaka mai napig megosztja a rajongókat, számtalan olyan dalt találhatunk az 1987-tel kezdődő időszakban, amelyek szerves részei a teljes életműnek, méltóak a formáció legjobb pillanataihoz. Ez a kiadvány, amelyet tekinthetünk akár a box szet rövidebb előzetesének, önállóan is egy nagyon jól működő,  átfogó, ritkaságokkal teli válogatás.

Lemezborítók: Magneoton/Warner Music International

A CD/2LP megrendelhető: mgrecords.hu