Kedvelj minket a Facebookon!

GITÁRZENÉK A KILENCVENES ÉVEK ELSŐ FELÉBŐL

Jó reggelt! Újra itt a HétbenHét, amelyben a kilencvenes évek első felének amerikai rockzenéiből válogattam. Ez a durván hat év egy érdekes időszak, köszönhetően olyan előadóknak, mint a Nirvana, a Guns ’n’ Roses,  az Alice in Chains, a Stone Temple Pilots, valamint a Pearl Jam. Azonban ez a bő fél évtized nemcsak róluk szól, hanem olyan zenekarokról is, akik a nyolcvanas években háttérbe szorult alternatív irányvonalakat hozták vissza egy átértékelt formában a köztudatba. A hatvanas és hetvenes évekbeli hangzás újjászületése, az Eagles által sikerre vitt country rock másodvirágzása, valamint a piacképes, mainstreamhez közel álló igényes megszólalásmód is ehhez az időszakhoz köthető. Ezekből a dalokból nyújtok most át néhányat. Velem tartasz?

1. Soul Asylum – Just Like Anyone - 1995

Dave Pirner a kilencvenes évek amerikai rockzenéjének egyik legfontosabb alakja. Zenekarával a Runaway Train-nel törtek a világ toplistáinak élére. Annak ellenére, hogy ezt a sikert a későbbiekben nem tudták megismételni, további lemezeiken is képesek voltak hozni az elvárt minőséget. Az 1995-ös Just Like Anyone kiválóan ötvözi a garázsrock durva megszólalását a country rock finom tónusaival.

2. Blind Melon – No Rain - 1992

Egy teljesen már irányvonalat képviselt a Blind Melon, akik az évtized elején törtek be a köztudatba. A hippis, laza megszólalásmód, valamint a blues-os és a pszichedelikus hangzásvilág ötvözésével sok követőt szereztek maguknak. A sikersorozat az énekes, Shannon Hoon, halálával ért véget, ennek ellenére a zenekar próbálkozott új énekesekkel is talpon maradni, azonban a No Rain szintjét még alulról sem tudták elérni.

3. The Wallflowers - One Headlight - 1996

Jakob Dylan ugyancsak fontos alakja ennek az időszaknak. A kezdetben country gyökerekből táplálkozó zenekar egy korai indie bandának is felfogható, annak ellenére, hogy a sikerlistákon és a lemezeladások tekintetében is nagyon sokat értek el indulásuk óta. A siker titka az a különleges fúzió, amely a már említett country rockot vegyíti a hatvanas évek underground megszólalásával.

4. The Jayhawks - Waiting For The Sun – 1991

Egy letisztult, jó értelembe vett rádióbarát hangzás bontakozik ki a kezdetben country rockot játszó csapatból. A minnesotai formáció fontos állomása annak a vonalnak, amely a köztudatba a Creedence Cleanwater Revival és az Eagles jellegzetességeit sikerrel újította meg a kilencvenes évek sztenderdjeinek megfelelően.

5. The Black Crowes - She Talks to Angels – 1990

A blues rock ugyancsak megújult az évtized hajnalán, erre a georgiai kultikus csapat talán a legjobb példa. Annak ellenére, hogy főleg a hard rockban ismertek, számtalan csodálatos ballada is található az életművükben. A választott dal első pillantásra egy intim hangvételű folkos szerzemény, azonban a dalszövegből nyilvánvaló lesz, hogy itt egy droghasználó gótikus lány életébe nyerhetünk belepillantást.

6. Counting Crows – Round Here - 1993

A kaliforniai csapat leginkább antisztárságukról és szakadt külsejükről lehet ismert. A napfényes hatások mellett ugyancsak az indie mozgalom elindítóiként lehetnek ismertek. A Round Here a zenekar esszenciája öt percben; dallamcentikusság, figyelemre méltó gitárriffek és a mindennapi élet eseményeinek kiváló ötvözete.

7. Gin Blossoms - Hey Jealousy – 1992

A dallamos, populáris, ugyanakkor az R.E.M korai éveire jellemző torzított gitárok azok a faktorok, amelyek az arizóniai csapatot a siker szárnyaira emelték Ennyi fért bele a mai HétbenHétbe. Találkozunk a jövő héten. Szép hetet Mindenkinek!

Kép forrása: Visualhunt