Kedvelj minket a Facebookon!

HÉTBENHÉT - ESŐ

 

Egy tipikus szürke őszi napon nincs is  jobb annál, mint a karosszékben ülve egy jó könyv és egy hatalmas bögre tea társaságában nézni a vízfüggönyön túl elterülő világot; vagy csak egyszerűen gondolkodni, és nem csinálni semmit. A mai Hétbenhét olyan dalokat ajánl, amiket ebben a komor, nyomott hangulatban érdemes meghallgatni. Nagyon érdekes látni azt, hogy az egyes művészeknél mit jelent ez. Valakinél egy metaforája a boldogságnak, vagy éppen a magánynak, míg másoknál megtisztulást jelent, illetve az alkotó saját életének párhuzamát. Egy biztos: az eső, mint keret, egy örök témája mindenkinek, de a hallgatón múlik, hogy milyen további jelentéssel tölti meg a dalt.

Koncz Zsuzsa – Esik eső – 1997

Bornai Tibor nagyszerű dala egy remek kikacsintás a folk rock világába. Egy letisztult hangvételű, elementáris erővel rendelkező szerzemény, amelyben Sebő Ferenc tekerőlant-játéka pedig csak hab a tortán.

 

Kovács Kati: Az eső és én -1974

Egy mélázó, elmerengő dal, egyike Kati legjobb szerzeményeinek. Az LGT-vel készített lemezek világszínvonalon szólalnak meg, és ez most sincs máskép, köszönhetően a remek ütősöknek és a fantasztikus gitár-és billentyűjátéknak.

 

 

Bródy János: Hull az eső

Bródy János mindig is tudta, hogyan fogalmazza dalba az őt ért élményeket; így a Hull az eső egyike a legszebb és legszomorúbb hangulatoknak, amit valaha is írt. Az esőcseppek az előhívói a magánynak, a könnyeknek és utalnak arra, hogy a szerelem emléke még mindig ott kísért.

 

Neoton Família: Esik? Esik...

A szarkasztikus hangvételű Zelk Zoltán-vers megzenésítés tréfás megközelítése ugyancsak remek választás volt. A videoklip megtekintése kötelezően ajánlott mindenkinek, aki nosztalgiázni szeretne, vagy kíváncsi, milyenek is voltak Magyarországon azok a bizonyos nyolcvanas évek.

 

Tolcsvay Trió: Esőben

Egy igazi gyöngyszem a hetvenes évek elejéről. A Tolcsvayék és a Trió remekül kombinálta a magyar népzenét a beat akusztikusabb vonalával. Ez itt is sikerült, hiszen a remek többszólamú vokálok, a népdalokra emlékeztető hangsorok, a mandolinjáték, valamint az akusztikus gitárok remekül szólalnak meg együtt. Innen már csak néhány lépés a Fonográf-féle country rock.

 

Thy Catafalque - Az eső, az eső, az eső

A dark ambient műfajban kevesen alkotnak hazánkban, így a Thy Catafalque éterisége, komor sötét tónusai és karcos gitárjátéka igazi egyedi zenei csemege a heti válogatásunkban.

 

Nyeső Mari: Meteorológus

Ha már az esőről beszélgetünk, akkor Nyeső Mari nem maradhat ki. Egy egyedi hang, amely hol népies, hol merengő, de mindenesetre olyan, hogy mély nyomot hagy a hallgatóságban. A gitárjáték virtuozitása mellett érdemes figyelembe venni a zenei világot, amelyet a  csipetnyi folk, country és bossa nova mellett a nagy adag szarkasztikus humor tesz teljessé. Ezzel zárjuk ma a Hétbenhetet. Szép napot kívánok Mindenkinek!