Kedvelj minket a Facebookon!

A KELLY FAMILY NAGYASSZONYA - BESZÉLGETÉS KATHY KELLY-VEL

 

Aki a kilencvenes évek közepén tinimagazint vett a kezébe, minden bizonnyal találkozott a Kelly Family nevével. Az An Angel című daluknak köszönhetően hamarosan egész Európa megismeri a családi zenekart, és a sikerszéria beindul. Az érdeklődés középpontjába Paddy és Angelo kerül, akik hamarosan a frontemberi szerepet is betöltik a formáción belül. Őértük sikoltoztak hangosan a lányok, az ő posztereik lógtak ágyaik fölött. Míg egyesek vérüket adták volna a zenekarért, mások „nyálasnak” és giccsesnek tartották a kilenc testvér alkotta csapatot. A bulvársajtó gyakran a nyomukban volt, és igyekezett a hippis, zászlóhajú énekesek-zenészek körüli felhajtásból hasznot húzni. Az 1994 és 2000 közötti időszakot arany- és platinalemezek sorozata és telt házas koncertek kísérték végig, és ez az idő alatt az őrjöngő rajongók, főleg lányok, folyamatosan a tagok nyomában voltak. A 2000-ben hattagúvá fogyott zenekar nem tudta megőrizni a korábbi években elért közönségsikert, így hamar a süllyesztőbe került - sokak nagy örömére...

Elsőre mindenki ezt a történetet ismeri a zenekarról, azonban, ha a kulisszák mögé nézünk, érdekes dolgokat találhatunk. Sokan nem gondolnák, hogy a családi zenekar olyan neves bandákkal állt egy színpadon, mint a Whitesnake és az Aerosmith, illetve felléptek Pavarottival és Carreras-szal is. A lemezekről kibontakozó világot főleg a folk rock jelzővel lehet a legjobban körülírni, azonban legyen szó kemény rockról, ír és spanyol népzenei hagyományokról, klasszikus zenei és operás megoldásokról, a formáció lemezein mindre rábukkanhatunk. Az egykori „énekes család a piros busszal”, a népdalfeldolgozásokat és az örökzöldeket hátrahagyva a saját dalokra helyezte a hangsúlyt, amelyek között olyan meglepetésekre bukkanhatunk, mint a már-már metálba hajló The Wolf, az ízig-vérig flamencós Te Quiero, az intim, kelta elemekre épülő You Belong to Me, illetve a fülbemászó rockballada, a Nanana.

A kétezres évek elejére az klasszikus formáció szétesett, de hatan tovább folytatták a zenélést, és elkészítették a zenekar két legjobb albumát (La Patata, Homerun), amelyeket követően szétszéledt a társaság, és szinte mindenki a szólókarrierjével foglalkozott, néhány alkalom mutatkozott csak arra, hogy néhányan együtt zenéljenek. Azonban 2016 novemberében a zenekar - Paddy, Barby és Maite kivételével -  bejelentette visszatérését, és a régi rajongók örömére meghirdetett három dortmundi koncertre a jegyek napok alatt elfogytak. A nagy lelkesedést követően a formáció stúdióba vonult, hogy egy új albummal örvendeztesse meg rajongóit. A We Got Love 2017 márciusának végén jelent meg, és szinte azonnal a listák élére került Németországban és Ausztriában, Svájcban a 3. helyet szerezte meg, míg Hollandiában pedig a legjobb 20 lemez közé került be. Az ezt követő, 2018-ra meghirdetett európai turnéra is szépen fogynak már a jegyek.

A zenekar jelenlegi felállása: Angelo, John, Kathy, Patricia, Jimmy, Joey.Fotó: Helen Sobiralski © The Kelly Family

Kathy Kelly, aki 2000-ig a formáció egyik kulcsembere, énekesnője és dalszerzője volt, visszatérve a családi zenekarba újra megmutatja különleges, klasszikusan képzett hangját nemcsak a koncerteken, hanem az új lemezen is. A sötét hajú nagyasszony, aki az elmúlt évtizedben sikeres szólópályát mondhat magának Németországban, szívesen tett eleget magazinunk kérésének, hogy a megújulásról, és az új lemezről beszélgessünk.

Annak ellenére, hogy hosszú évek óta sokan közületek szorgalmaztátok az összeállás gondolatát, évekig nem történt semmi. Miért most van itt az ideje az újrakezdésnek?

Igen, ezt sokáig terveztük, de eddig azért nem valósulhatott meg, mert még nem állt mindenki készen arra, hogy újra együtt zenéljünk, főleg szólókarrier és személyes okok miatt. Azonban a tavalyi év novemberében már mindannyiunk szorgalmazta a közös munkát, így belejelentettünk három koncertet a dortmundi Westfalenhalle-ba. Érdekességképen megemlíteném, hogy ez a helyszín különösen fontos számunkra, hiszen ez volt 1994-ben az első igazi koncerthelyszínünk, amely teltházas volt, és ahogy a jegyeladásokat nézem, mindhárom koncertünkre az összes jegy elfogyott néhány nap alatt.

Az új album ekkor már készült vagy később láttatok neki a munkálatoknak?

A bejelentés után, természetesen, azonban annyira rövid időnk volt, hogy egy teljesen új lemez elkészítése gondot okozott volna, így úgy döntöttünk, hogy előveszünk néhány régi, kedves dalt, amelyek mind számunkra, mint pedig a rajongóink számára fontosak, és újra felvesszük őket néhány új dal társaságában. Patricia írta a Brothers and Sisters-t, amely rólunk, a mi életünkről szól, akárcsak az Angelo által szerzett Keep on Singing. A We Got Love Jimmy-től származik, aki már az egyik szólólemezén elénekelte. Most új köntöst kapott, akárcsak a Miracles, amelyet John-nal duettben éneklünk. Ezt a dalt egy kedves rajongónk, Norbert Peticzky írta, és már korábban mi is elénekeltük együtt tavaly, és nagy rádiós sláger lett Csehországban. Végül pedig itt van még a Stand by Me, amelyet mindenki ismer, de sikerült kicsit a saját stílusunknak megfelelően átdolgozni. A lemezre visszatérve, február elején kezdtük el, és a hónap végére már végeztünk is a felvételekkel.

Ahogy a lemezt hallgatom, érezhető az, hogy érzelmileg egy nagyon különleges időszak lehetett a stúdióban töltött idő.

Te is érzed? Igen, teljesen igazad van, ez egy elég érzelmes időszak volt mindannyiunknak, hiszen nagyon jó volt - és most is nagyon jó - együtt énekelni és zenélni. Jó volt újra hallani egymás hangját, és az a varázslat, amikor együtt énekeltünk, újra feljött, és erre nehéz szavakat találni. Nevettünk, emlékeztünk, és sírtunk az örömtől, hiszen nagyon régen nem dolgoztunk együtt így. Amikor a kórusokat és a háttérvokálokat énekeltük, nagyon csodálatos érzés volt. A stúdiómunka legszebb pillanata pedig az volt, amikor Barby is visszatért, hogy néhány dalban énekeljen.

A kilencvenes évek végéig te voltál a felelős a produceri szerepért a lemezfelvételek alatt, azonban ez a mostani album egyszerre tér vissza a gyökerekhez, és szólal meg a mai sztenderdek szerint ütős és letisztult módon. Hogyan dolgoztatok a felvételek alatt?

Úgy vélem, hogy a We Got Love egyike a legjobb lemezeinknek, mivel egy különleges állapotban készült el. Nagyon sok új ötletet is felhasználtunk, amikor a dalokat felénekeltük. Az az időszak, amelyet egymástól távol töltöttünk, és mindenki a saját zenei útját járta, nem volt hiábavaló, hiszen mindenki új stílusokba merült el, és az itt szerzett tapasztalatot nagyszerűen alkalmaztuk. Továbbá az eltelt évek alatt mindannyiunk hangja változott, így sokkal érettebben, ütősebben szólalnak meg a vokálok. És az összhatás is teljesen más, mint annak idején, és ez teljesen máshogy szólalt meg a dalokban. Néhány esetben teljesen új oldalról közelítettünk meg egyes, régi szerzeményeket, amelyeknél volt, hogy a hangszerelést, más esetben bátrabbak voltunk, amely azt jelentette, hogy a dal struktúráját is teljesen megváltoztattuk. Ez utóbbira jó példa a First Time, amely teljesen máshogy szól ír népzenei elemekkel, mint power balladaként.

Milyen érzés volt együtt visszatérni a stúdióba?

Mint ahogy már említettem, már terveztük, hogy ismét csinálunk valamit, és úgy érzem, megfelelő volt ennek az időzítése. Annak ellenére, hogy 2000 óta dolgoztam már Paul-lal és Patriciával több alkalommal is, akárcsak más családtagokkal, ez most teljesen más érzés. Annyira jó, hogy John ismét köztünk van tizenhat év után, és Jimmy is csodálatosan énekel, és remek ötletekkel járult hozzá a felvételekhez. Mint ahogy látod, a zenekar öregjei jöttek össze, valamint Angelo, aki ugyancsak kivette a részét a munkálatokból. Végül, de nem utolsó sorban, Barby is visszatért néhány dal erejéig, amely nemcsak számunkra nagy öröm, hanem a rajongóinknak is. Az ő jelenléte különleges volt, hiszen sok év telt el azóta, hogy együtt dolgozhattunk. Hallhatjuk egy-egy sor vagy versszak erejéig a Good Neighbor-ban, és a Stand by Me-ben, ugyanakkor a Baby Smile szólóját is ő énekli. Teszem hozzá remekül.

Amikor az új lemez megjelent, szinte azonnal a listák élére került. Számítottatok erre?

Természetesen nem számítottunk ekkora sikerre és érdeklődésre, számunkra is hatalmas meglepetés volt. Képzeld el, hogy csinálsz egy jó lemezt, ami azonnal a listák élén landol! Ez már valami!

Visszatérve a Miracles-re, említetted, hogy egy rajongó írta neked a dalt. Hogyan kerültél kapcsolatba Norberttel?

Úgy érzem, hogy a Miracles egyike a lemez legjobb dalainak. Norbert Csehországban él, és rajongóból lett baráttá, emellett nagyszerű énekes-dalszerző. Amikor megírta a dalt, ránk gondolt, mint inspirációs forrás, és elküldte nekem, hogy elénekelném-e. Annak ellenére, hogy nem ismertük egymást korábban, tetszett a dal, és igent mondtam. A dal jelentése ugyancsak fontos számunkra, hiszen Barby-hoz íródott. Amikor megjelent, meglepetésünkre, a cseh rádiók felkapták, és slágert csináltak belőle. Annyira megfogott a Miracles, hogy a legutolsó szólólemezemre is feltettük, és mikor a We Got Love-ot készítettük, felvetettem, a többieknek, hogy jó lenne, ha csinálnánk a lemezre is egy változatot, és így hamarosan már fel is vettük.

1999-ben indítottad el a szólókarieredet, és egy évvel később kiléptél a zenekarból, hogy saját utadat járhasd. Hogyan látod ezeket az éveket?

Úgy vélem, hogy amióta önálló előadóként működök, sokat fejlődtem zeneileg és a személyiségem is változott. Új stílusokkal és világokkal találkoztam, amelyekkel a zenekarban töltött időszakban nem volt részem, valamint úgy érzem, hogy meg kellett találnom önmagamat és a saját utamat. Ez számomra szabadságot és önbizalmat adott. Amikor egy zenekarban dolgozol, teljesen máshogy dolgozol, mint amikor egyedül állsz a színpadon. Ennek ellenére a Kelly Family-ben született dalaimat nem becsülném le, sőt ugyanolyan fontosnak tartom őket, mint azokat, amelyek később, már a szólókarrierem idején születtek. A Kelly-dalok olyanok, mint a mozaikdarabok, amelyek egymást erősítik a lemezen. Ha szólóban dolgozol, a dolgok teljesen máshogy működnek. Itt főleg magadnak kell megfelelned, és nyitottnak lenni új stílusok felé, amelyekbe mélyebben el tudsz merülni. Ilyen volt számomra a népzenék, a pop, a gospel, a klasszikus zene, a musical és az opera különleges világai. Szeretek játszani a stílusokkal, keverni őket, ha eljössz egy Kathy Kelly szólókoncertre, sok különböző zenei világot hallhatsz. Most nagyon boldog vagyok, hiszen a zenekar újra együtt van, és emellett saját dolgaim is tudom továbbra is csinálni, a hangsúly az egyensúlyon van, és ez így nagyon jó most.

Ha a zenekarról és a szólókorszakról beszélünk, kell lennie néhány dalnak, amelyek talán kicsit fontosabban, mint a többiek...

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel temérdek dal van, amit nagyon szeretek. Ezekből megnevezni nagyon nehéz akármennyit is, de úgy érzem, nagyon fontos számomra a Fell in Love with an Alien és az I Can’t Help Myself. Ha viszont a későbbi éveket nézzük, akkor talán az I will Always Love You és a Morning of My Life azok, amelyek számomra igazán fontosak.

Minden előadó és zenekar számára nagyon fontos a rajongói közösség, a Kelly Family esetében viszont ez nagyon fontos, hiszen több alkalommal hatalmas bázis vett benneteket körül, amely veletek maradt a külön töltött években is.

Úgy gondolom, hogy hálával tartozunk ezeknek az embereknek, akik velünk maradtak a rossz időkben is, nem csak a jóban. Annak ellenére, hogy voltak furcsa helyzetetek, őrjöngés, és nyomulós, magánéletet nem tiszteletben tartó rajongók, a kilencvenes évek nagyszerű időszak volt. Szerencsére azonban a legtöbben nagyon kedvesek és udvariasak, akiktől sok szeretetet és támogatást kaptunk és kapunk most is. Ott vannak mindenhol, ahol fellépünk és megjelenünk, és a jelenlétük sokat számít. Úgy vélem, megérdemlik a figyelmünket. Tudom azt is, hogy a személyes találkozás, beszélgetés és dedikálás a koncertek után számukra létfontosságú. A sikoltozó, őrjöngő generáció már felnőtt, megváltozott, így szerintem ezzel a jövőben nem lesz probléma.

Fotó: Helen Sobiralski © The Kelly Family. Lemezborítók: Universal Music Hungary/Kelfam

Habár az új lemezt még nem kapni Magyarországon, a kiadó szerint tervben van az itteni megjelenés is, hatalmas az érdeklődés a zenekar iránt. Terveztek a későbbiekben egy budapesti koncertet is?

Ezt köszönöm, hogy elmondtad, ezt jó tudni. Jelenleg a 2018-as turnét tervezzük, folyamatosan tárgyalunk új időpontok ügyében, de azt mindenképpen érdemes tudnod, hogy szívesen jövünk Magyarországra is, ha hívnak minket, de erről még semmi konkrétumot nem tudok mondani. Talán te segíthetsz abban, hogy eljöhessünk (nevet).

Világéletetekben sokat utaztatok, bejártátok a világot, hogy a zenéteket minél több országba elvigyétek. Melyik az az ország, amit te otthonodnak hívsz?

Számomra Írország az igazi otthon. Az édesapám ősei innen indultak a Nagy Éhínség idején Amerikába, hogy ott új lehetőségeket találjanak. Szeretetm ezt az országot, mert ide kötnek a gyökereim, és a természet csodálatos, nem beszélve az emberekről és a zenéről. Itt önmagam lehetek teljes mértékben. Emellett nagyon sok időt töltök Németországban is, mivel a karrierem odaköt és a legtöbb testvérem ott él. De ezt úgyis tudod.

 

ENGLISH VERSION CAN BE READ HERE.