Kedvelj minket a Facebookon!

ENYA - WATERMARK (1988)

A folyó évezredek óta tartó hömpölygése rejti a titkokat, az álmokat, az elmúlt idők emléktöredékeit. A felszínre bukkanás pillanatától a tengerben való halálig benne van minden, ami valaha útja során történt vele.

Forrás: saját lemezgyűjtemény. A Magneoton engedélyével.

A nyolcvanas évek végén a változó zenei keretek között egy ír lány a világ toplistáinak élén találta magát. A látszólag a semmiből berobbant Enya sikertörténete szokatlannak hat, hiszen nem állt mögötte a média támogatása, sem egy szigorú, lépésről lépésre kidolgozott promóciós terv, amely nélkül ma már elképzelhetetlennek éreznénk a sikert. A légies, megfoghatatlan, ugyanakkor szárnyaló zenei megszólalás hosszú évek kemény munkájának az eredménye. A népzene, a templomi zsoltárok és gregoriánok világa, valamint az elektronikus hangszerek és az éneksávok egyedi használata emelte ki az énekesnőt a tömegből.

Enya 1988-ban. Fotó: Russel Young. Forrás: Watermark LP belső borítója, saját forrás. A Magneoton engedélyével.

A gyönyörű, impresszionista ihletésű lemezborító, valamint a szokatlan hatású íráskép már jelzi azt, hogy itt valami különleges élmény vár ránk. A zenealbum középpontjában a víz áll, így ezt a témát játhatjuk körül mindenféle megközelítésből. Láthatunk tengereket, óceánokat, lágyan hömpölygő folyamokat, valamint az emlékeket és egy szokatlanul éteri belső világot is.

 A sikerdalt, az Orinoco Flow-t mindenki ismeri, hiszen ez röpítette Enyát a toplisták élére. A szokatlanul dinamikus hangvételű szerzemény nagy érdeme az, hogy az átlagos zenehallgatóhoz közel hozott egy olyan világot, amely eddig a popzenében nem létezett. Ugyanerre a hangulatra épít a nagylemez is, amely egy különleges metszete az ír balladáknak, a gregorián, a templomi és a komolyzenei hagyományoknak. Ezekre épülnek az elektronikus megoldások és a multivokális harmóniák különleges szövetei. Roma Ryan szövegírón látszik, hogy jártas a költészetben, így az ő keze által született dalszövegek kiválóan illenek az itt hallható éteri megszólaláshoz.

A törékeny, zongorára írt Watermark még csak a kezdet abban a stíluskavalkádban, ami a fülünkre vár. Ugyanezt a vonalat követi a Miss Clare Remembers az egyszerűségével, azonban az elektronikában gazdag River viszont már jóval többet mutat meg Enya dalszerzői hagyományaiból.

Az Orinoco Flow áramlása a viking inváziónak emléket állító The Longships lágy hullámzásában csendesedik el. Ugyanez a világ bontakozik ki a Carmina Buranás hangvételű Cursum Perficio-ban, ami ugyancsak fontos alappillére az albumnak. Az ütősökben gazdag, mégis légies Storms in Africa ugyancsak jól ismert; ennek ír nyelvű változata hallható a lemezen. Kevesen tudják, hogy készült belőle egy angol nyelvű felvétel is, amely jóval erőteljesebben szólal meg, és csak kislemezen került a közönség elé, illetve néhány újrakiadáson bónuszdalként szerepel a zenei anyagon.

Négy lassú szerzemény is hallható a korongon; míg az On Your Shore egy vágyódó, intimitást kereső szerelmes óda, amelyben nagyszerű klarinétszólót hallhatunk, addig a szomorú, ír furulyával gazdagított Exile a fájdalmával ugyanezt az érzésvilágot mutatja be egy másik szemszögből. Hasonló hangulatra épít a templomi zsoltárok világát megragadó Evening Falls, amely második kislemezként az énekesnő nevét öregbítette a sikerlistákon. Az ír balladák világát felidéző Na Laetha Geal M'Oige zárja a kiadványt, amely az elmúlt idők emlékeit idézi fel Davy Spillane remek ír dudajátékával kiegészítve.

Enya a 2015-ös Dark Sky Island album idején. Fotó: Simon Fowler. A Magneoton engedélyével.

A hamarosan harmincadik születésnapját ünneplő Watermark egy igazi mérföldkő, amelynek megszólalása, zenei és vokális megoldásai már egy kiforrott művészt sejtetnek, azonban ez még csak az első felvonása Enya karrierjének.