Kedvelj minket a Facebookon!

HÉTBENHÉT - ŐSZ

 

Szeptember 23-án volt a csillagászati ősz első napja. Azóta ránk köszöntött az arany fényeket, komor eget, és friss levegőt hozó új évszak, amely visszafogottabb, hűvösebb ragyogással tölti be a napjainkat. Újra itt van az ideje a nagy sétáknak az erdőben, a ködbe borult reggeleknek, valamint a sült gesztenyének és a forralt bornak is. Azonban a természet lassú elcsendesedése és a Földanya bőséges termése mellett az halál távoli ígérete is ott rejtőzik a csípős, tiszta levegőben, csendben figyelmeztetve minket a körforgásra, amely már érezhetően lefelé tart.

A mai HétbenHét ezt az érzésvilágot járja körül hét olyan megzenésített vers segítségével, amelyben benne van az ősz minden színe; legyen szó kacérságról, bőségről vagy elcsendesedésről.  

Misztrál – Párisban járt az ősz (Ady Endre)

A zenekart senkinek nem kell bemutatni, hiszen lassan húsz éve örvendeztetnek meg minket a versmegzenésítéseikkel. A magyar és más népzenei hagyományok mellett különleges vokális megoldásokat hallhatunk az akusztikus hangszerek mellett. Ady Endre híres verse egy letisztult, ugyanakkor mégis sodró hangképben született újjá, amely sikerrel ragadja meg a kicsit szomorkás hangulatvilágot.

Halász Judit – Október (Radnóti Miklós) 

Halász Judit nemcsak nagyszerű színésznő és énekesnő, hanem népművelő is – ezt bizonyítja, hogy sokunkhoz már gyerekkorban közelebb hozta a versek világát. A Radnóti-vers remek választás volt, az ősz komorsága egy ragyogó, hangulatos zenei köntösben oldódik fel.

Ágnes – Ősz (József Attila)

A különleges hanganyaggal rendelkező, crossover hatásokkal dolgozó énekesnő a slágerpopot hagyta ott az igényesebb zenék kedvéért. Az itt hallható József Attila-versadaptáció ambient hatásokban gazdag közege kiválóan illik a költő kissé fáradt, rezignált soraihoz.

Nemes Levente - Szél hozott, szél visz el (Szabó Lőrinc)

Az időtlenség az, amely leginkább a fiatal énekes-dalszerző megzenésített verseire és népdalfeldolgozásaira jellemző. A tizenkét húros gitár különleges hangolására épülő hangszerelése és Levente tiszta hangja remekül megmutatja azt a mélységet, amely a versben rejtőzik.

Koncz Zsuzsa – Felemás őszi ének (Kányádi Sándor)

Az énekesnő egyike volt a legelsőknek, akik tudatosan választották azt, hogy a popdalok mellett megzenésített versekkel állnak a közönség elé. Az itt hallható Kányádi-költemény a reménybe való kapaszkodás érzését járja körül, a zenei kíséret country-s hangvétele viszont a Fonográf zenekarral eltöltött időket idézi vissza.

Sebő Együttes - Galagonya (Weöres Sándor)

Sokan vagyunk úgy, hogy a Sebő Ferenc által énekelt változatot sokkal hamarabb ismertük meg, mint magát a verset az olvasókönyvből. A modern bárd nemcsak a népzenei kutatásairól, és a táncházmozgalomban betöltött fontos szerepéről ismert, hanem énekelt verseiről is. A Galagonya játékossága a hetvenes évek óta több generációnak segített megtenni az első lépést az irodalom felé.

Kaláka  - Ősszel (Arany János)

A Kaláka fontosságát sem kell bemutatnunk, hiszen hosszú évtizedek óta dolgoznak versekkel. A spleen-es hangvételű, politikai utalásoktól sem mentes vers egyike a XIX. század legjobb magyar költeményeinek. Ezzel zárjuk ma a HétbenHetet. Aranyló őszt Mindenkinek!

 

Borítókép forrása: Visualhunt