Kedvelj minket a Facebookon!

KIS SEGÍTSÉG KARÁCSONYI GITÁRVÁSÁRLÁSHOZ

 

Első gitárunk jó ideig társunk lesz a gitározásban, így fontos az, hogy lehetőségeinkhez mérten minél jobb döntést hozzunk a vásárláskor. Ilyenkor, karácsony előtt sokkal engedékenyebbek vagyunk gyermekünkkel szemben, aki úgy dönt, hogy elektromos gitárt szeretne. Annak ellenére, hogy szorít az idő mindenképpen érdemes a témába mélyebben belemerülni mielőtt egy olyan hangszerre esne a választásunk, amely lehet, hogy árában pont belefér a karácsonyi költségvetésbe de minőségében nem biztos hogy hosszú távon jó döntés lenne gyermekünk számára.

Első elektromos gitárommal kapcsolatban én szinte az összes hibát elkövettem, pedig előtte már másfél évig basszusgitároztam. Hirtelen felindulásból egy csehszlovák gyártmányú Jolana Iris gitárt választottam, valószínűleg a Police együttes gitárosának (Andy Summers) hatására, aki akkoriban Fender Telecaster-t használt. A Telecaster forma helyett hamarosan inkább Stratocaster formájú gitárt szerettem volna, ráadásul Jolana Iris gitárom nyakát a későbbiekben sem találtam kényelmesnek. Mentségemre szolgál, hogy akkoriban a belépő kategóriában két-három típus közül lehetett választani. A gitárt elvittem Medgyesi Tibor hangszerkészítő műhelyébe és megkérdeztem tőle, hogy át tudná-e alakítani Stratocaster formájúra. Szerencsére lebeszélt a tervemről. Nem sokkal később egy NDK gyártmányú, Gibson LP formájú Musima gitáron folytattam a gitározást. Ez egy fokkal kényelmesebb volt, de az első igazán jó gitárom egy Ibanez Roadster II. típusú japán gitár volt, amit nagyszüleim segítségével tudtam csak megvásárolni. Ez aztán évekig hűségesen szolgált és kellő inspirációt adott a gyakorláshoz.  

Ahhoz, hogy megfelelően dönthessünk, a következő pontokat vegyük át gyermekünkkel.

Fender Startocaster, Fender Telecaster és Gibson Les Paul, Gibson Explorer, Flying Vgitárok(forrás: 2,3,4,5 Pixabay, 1 irish10567/Flickr.com/ CC BY)

 

TEST

A három klasszikus formán (Gibson Les Paul, Fender Telecaster, Fender Stratocaster) kívül mindenféle egzotikus formájú gitárt is vásárolhatunk. Főleg heavy metal zenéhez (Flying V, Explorer , stb.) kínálnak speciális formájú gitárokat. Ülő helyzetben a gyakorlás általában elég kényelmetlen az ilyen gitárokon, így az esztétikai szempontokon kívül is lényeges a test kialakítása. Lehetőleg próbáljuk ki a gitárt ülő- és álló helyzetben (hevederrel) is.

NYAK

A játék szempontjából a gitár nyakának profilja az egyik legfontosabb tényező. A nyak vastagsága, formája (C, D, V, modern elliptikus stb.), a fogólap sugara (rádiusza), az érintők (bundok) vastagsága/magassága és a hídtól a nyeregig mért távolság egyaránt befolyásolják a játékérzetet. A saját kezünk kényelme a fontos, így nem biztos, hogy kedvenc gitárhősünk gitárja nekünk is megfelelő lesz. Általában a régi Fender gitárok 9.5 inches, gömbölyűbb fogólapjától a modern Ibanez gitárok 16 inches, laposabb nyakáig terjed a kínálat. Laposabb nyakprofil esetén könnyebb a húrokat nyújtani, gömbölyűbb profilnál pedig általában könnyebb az akkordozás barré fogással. A nyak vastagsága és formája szintén befolyásolja a kényelemérzetünket, így érdemes többféle nyaktípust is kipróbálni. A húrhosszúság is fontos tényező. Egy Gibson LP esetében ez 628 mm (24,75”), egy Fender Stratocaster-nél pedig 648 mm (25,5”). Ugyanolyan vastagságú húrkészlettel (pld. 10-46) felszerelve a gitárokat, standard hangolásban a Stratocaster-en feszesebbnek érezhetjük ugyanazokat a húrokat. Típustól függően a gitárok nyakán 21 (pld. klasszikus Fender Telecaster), 22 (pld. Gibson LP) és 24 (pld. Ibanez RG) érintőt találunk. Az érintők száma kevésbé befolyásolja a játékérzetet, mint a profilja (magasság/szélesség). Itt is egyéntől függően változik, hogy ki mit talál kényelmesnek.

HANGSZEDŐK

Az elektromos gitárokat egytekercses vagy szimpla (pld. Fender Stratocaster) és/vagy kéttekercses vagy humbucker (pld. Gibson LP) hangszedőkkel szerelik fel. Nagy általánosságban elmondható, hogy a szimpla hangszedők általában kisebb jelet adnak le és „csilingelőbb” a hangjuk. Modern, „zúzós” zenékhez így inkább dupla hangszedőre lesz szükségünk.

 

Amennyiben kellően átgondoltuk, és egy szakemberrel is konzultáltunk, irány a hangszerbolt, ahol élőben is kipróbálhatjuk a gitárokat – természetesen gyermekünkkel.

Mátyás Szabolcs szívesen várja a kérdéseket a szerkesztoseg@tumag.hu emailcímre, hogy további tanácsokkal segíthessen a nagy döntés meghozatala előtt – nem csak karácsonyi gitárvásárlás idején.