Kedvelj minket a Facebookon!

CSEH TAMÁS NYOMDOKAIN

 

2009. augusztus 7-ét írunk. Megtört egy sikeres felfelé ívelő karrier, félbeszakadt egy gyümölcsöket termő életpálya. Aki ismerte, mindenkit megdöbbentett a hír. Tamás itthagyott minket. Betegségéről sokan tudtak, de a remény, hogy még sokáig köztünk marad, immáron szertefoszlott. Egy gazdag zenei kincsesbányát hagyott maga után.

Cseh Tamás munkásságáról, dalai továbbéltetéséről, a régi felejthetetlen Cseh Tamás-Másik János koncertek hangulatáról, és ezen hagyományok ápolásáról mesélt - koncert előtt, de a kulisszák mögött - Szabó Árpád, a „Vodku fiai” zenei formáció egyik frontembere.

 

Fotó: Attila Kleb photography

 

Érdekes a zenekar neve: Vodku fiai. Honnan jutott eszetekbe ez a furcsa elnevezés?

A zenekar alapító tagjai orosz-magyar szakos egyetemi hallgatók voltak, és – immáron 22 éve - nagyon szerettek orosz kocsmadalokat játszani. Egy szójátéknak köszönhetően a „Vodku v glotku” nevet adták a zenekarnak, ami nagyjából annyit jelent, hogy vodkát a garatnak. Később az együttes átalakult, a neve is rövidebb lett: Vodku. Világzenét játszunk, pontosabban balkáni, Kelet-európai népek zenéjére építkező dalokat szerzünk.Koncertjeinken kizárólag saját számokat adunk elő. Amikor elkezdtük Tamás szerzeményeit játszani, sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen a nevünk, végül azt találtuk ki, hogy nem baj, ha tudja a közönség, hogy nekünk van saját, jól bevált zenekarunk is. A Vodkuban heten vagyunk, a Vodku fiai pedig immáron négytagú.

Térjünk rá a Cseh Tamás dalait előadó trióra, pontosabban, mindjárt kiderül, hogy ez a trió most már kiegészült egy újabb taggal. Kik alkotják ezt a formációt?

Bata István - gitár ének
Szabó Árpád - hegedű, mandolin, ének
Takács Szabolcs - basszusgitár, bőgő
Nemes János - szaxofon, fuvola

Mi tulajdonképpen nem egy Cseh Tamás emlékzenekar, vagy ahogyan mostanában szokás mondani, nem egy tribute együttes vagyunk. Az eredeti koncertek hangulatát szeretnénk visszaadni.

 

István előadásmódja nagyon hasonlít Tamáséhoz, az enyém viszont inkább a fiatalkori Másik Jánoséra hajaz. Úgy gondoltuk, hogy Janó bevonása, és az ő zseniális fúvós tudása egy újabb színt visz az előadásba. Hisszük, hogy olyan módon tolmácsoljuk ezeket a dalokat, ahogyan anno a lemezekre lettek felvéve. Ugyanolyan hangszerelést használunk, mint a felvételen. Természetesen a koncerteken mindig belefér egy kis zenei rosszalkodás, tréfa is.

Hogyan esett a választás éppen Cseh Tamásra?

Bata Pisti fiatalságának meghatározó egyénisége volt Tamás, nagyon kedvelte őt és zenéjét. Szívéhez nagyon közel állt. És amikor 2009 augusztusában meghalt, akkor az egyik koncertünkön, amely a Pótkulcs nevű klubban volt, a szünetben rá emlékezve – ha jól emlékszem az  Antoine, Désiré és a szél címűt, meg talán a Budapest-et – játszotta el. Mi ketten Szabival, a bőgőssel ott lődörögtünk a színpad közelében. Aztán hirtelen mi is becsatlakoztunk hangszerestül ebbe a kis megemlékezésbe. Ennek hallatára a klub tulajdonosa berohant, mert nagyon tetszett neki, és felvetette, hogy nem akarunk-e egy ilyen emlékestet rendezni. Először nagyon ellenkeztünk. Aztán abban állapodtunk meg, hogy, na jó, egyetlen egyet csinálunk, de nem többet. Mi ebből nem szeretnénk hasznot húzni. Aztán olyan jól sült el, hogy végül is kinőtte magát ez az előadás. Rengetegen voltak. Mi soha nem hirdettük, soha nem kerestünk, sőt a mai napig nem keresünk meg helyeket ezzel a produkcióval. Szájról-szájra ment a híre ennek az emlékestnek. Nagyon örülünk annak, hogy ezek a dalok érdeklik az embereket, és mi előadhatjuk őket.

Tamás családja mit szólt ehhez?

Őszintén szólva, mi is féltünk, hogy mi lesz a reakciójuk. Éva, Tamás özvegye minket egy klubban hallott. A koncerten odament Istvánhoz, és elmondta, hogy nagyon megfogta őt az előadásmód, az a hozzáállás, ahogyan mi előadtuk Tamás dalait. Őszintén örült. Sőt! Külön megtiszteltetés, hogy Tamás fia egy alkalommal meghívott minket játszani Milejszegre ezzel a produkcióval. Az biztos, hogy ami bennünk lejátszódik, és lelkileg megvan, amikor ezeket a szerzeményeket előadjuk, az nagyban segíti a koncert hitelességét. Talán ezeknek is köszönhető, hogy sokak szerint is mi vagyunk, akik ezt az életérzést a legautentikusabban tudjuk tolmácsolni a publikumnak.

Szándékoztok-e lemezt kiadni erről az előadásról?

Nem! Ezek a dalok már megvannak eredetiben. Ez azok számára lehet kérdés, akik valamilyen formában átdolgozást szeretnének ezekből a dalokból.

Volt-e megkeresés azzal kapcsolatban, hogy nagyobb helyszínen, nagyobb zenekarral előadjátok ezt a kivételes zenei örökséget?

Több ilyen alkalom is adódott. Például a MOM Kulturális Központban is volt egy ilyen, és nagyon jól sikerült. Olyannyira, hogy két egymást követő napon az előadásokon, a mintegy 400 fős termet töltöttük meg csurig. De ugyanígy vidéken a Kodály központban is nagy létszámú közönség előtt zenéltünk. Mindenesetre nagyon örülünk minden megkeresésnek, külön megtiszteltetés a számunkra, hogy egy ilyen nagyszerű zenei örökség, vélhetően hiteles őrzői és továbbadói lehetünk.

 

(Videoklip forrása)

A zenekar saját facebook oldala: Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól