Kedvelj minket a Facebookon!

GICCSPARÁDÉ AVAGY A KARÁCSONYI LEMEZPIAC

I. RÉSZ - KÜLFÖLD

 

Aki az adventi időszakban betér egy bevásárlóközpontba vagy áruházba, láthatja azt, hogy minden bolt díszbe öltözött, és akarva-akaratlanul árad a karácsonyi hangulat mindenhonnan. Az ünnep felszínes oldala ez, nem több, mint édeskés és csábító cukormáz, amely a pénztárcák kinyitására csábít. Egy idő után azt érezhetjük, hogy ez az egész nem más, mint egy megfizethető kellék, amelyet magunkra öltünk erre a néhány napra, aztán eltehetjük a spájzba a jövő év végéig.

Kép forrása: Pixabay

Ez a gond a legtöbb tematikus lemezzel is, hiszen ezek ugyanezt a harsányságot hirdetik, és egymástól legfeljebb az előadó személyében, esetleg a stílusban különböznek. Ahhoz, hogy sikerre vigyünk egy karácsonyi produkciót, a következő, rég bevált receptre van szükségünk. Keressünk néhány örökzöld melódiát, amit mindenki ismer, emellé pedig kell még néhány új dal a hóesésről, a szeretetről, a világbékéről. Hangzatos szavak kellenek, halmozzunk, ahol tudunk. Ha még profibbak szeretnénk lenni, kapjuk elő a könnycsatorna-nyitogató témákat, amelyek még jobban garantálni fogják a sikert. Egy magányos este a hóesésben, esetleg egy szirupos szerelmi dráma, amely persze happy-enddel végződik, tökéletesen illeszkedik az alapkoncepciónkhoz.

Ha ezek megvannak, nincs más dolgunk, mint előkapni a jól bevált swinges hangszerelést, amely Sinatrának még jól állt, manapság már elcsépeltnek és unalmasnak tűnhet, de ez nem gond, hiszen mindenki örömmel és azonnal rákap. Ha ezt nem szeretnénk, akkor egyetlen lehetőség marad; a kortárs popzenei hangzás. Az ünnepi tematika elvárja, hogy vonósokat és rezeseket használjunk, azonban, ha igazán bombasztikus hatást szeretnénk elérni, akkor e nemes cél érdekében vonjunk be egy gospelkórust, hogy az ünnep „szentsége” is helyet kapjon a készülődő lemezünkön.

Mi hiányzik még? Ahhoz, hogy végre hátra dőlhessünk, és élvezhessünk munkánk gyümölcsét, szükségünk van egy eladható lemezborítóra is, amelyen felvonultathatunk mindent, ami nekünk a karácsonyról eszünkbe jut. Ha azt szeretnénk, hogy albumunkat kapkodják, mint a cukrot, kapjuk elő a dekorációt! Szánkó, műhó, néhány feldíszített fenyőfa, amely körül télapók és táncoló rénszarvasok ugrálnak, angyalkák néznek ránk esendően vagy boldogan, és közben szólnak a csengettyűk és a harangok. Érdemes mikulásjelmezbe bújni és műhóval, valamint fenyőkkel körülvenni magunkat a fotóstúdióban. A hölgyek pedig, ha valami piros és testhez álló öltözéket viselnek, amely inkább megmutat, mint takar, a siker garantált lesz. Még egy kis médiacsinnadratta, és máris piacon az új sikertermék, amelyért ezrek kapkodnak majd.

Nagyon sok előadó gondolja úgy, hogy át kell esni a „tűzkeresztségen” azzal, hogy karrierje során legalább egy karácsonyi lemezt vesz fel. Ez a legtöbb esetben kiadói nyomásra történik, és gyakran érezni is lehet az erőltetést a hanganyagon. Sajnos a legtöbben a kisebb nyomás felé haladva ugyanazt a műanyag produkciót adják ki a kezükből, mivel „a modern zenehallgatónak erre van szüksége”, és anyagi szempontból egy ilyen lemezzel hatalmasat lehet kaszálni.

Kép forrása: Tatiana12 via Visual hunt / CC BY

 

Ez lenne az ideális karácsonyi album, amely mindenkinek szól? Nem, hiszen ez is egy olyan termék, mint a többi karácsonyi dekoráció; a műfenyő vagy a hirtelen tett ünnepi fogadalmak. Pár napig ragyog, azután elveszti a fényét, és bekerül az egyik dobozba, ahol további tizenegy hónapig porosodik.

Pedig lehetne ezt nagyon jól is csinálni; a profitgyártás, a futószalag-szerű sláger-felfogás helyett az ünnep lényegére rátenni a hangsúlyt. A külsőségek helyett a belső hang megszólítására, az elgondolkodtatásra, valamint arra, hogy itt van egy újabb lehetőség, hogy megéljük az örömteli várakozást, az ünnep igazi oldalát, és az elmélyülést magunkkal és szeretteink körében.

Ünnepre hangoló zenei sorozatunk további részeiben megismerkedünk néhány minőségi karácsonyi produkcióval. Célunk az, hogy a Tisztelt Olvasó előtt is álljanak alternatív lehetőségek a tél varázslatának, valamint a közeledő ünnep misztériumának megéléséhez.