Kedvelj minket a Facebookon!

KÉSZÜLŐDÉS A KONCERTRE

Pillanatképek az előkészületekről, dióhéjban

 

Bizonyára a kedves olvasóink közül sokan járnak koncertekre, színházba, egyéb előadásokra. Gondoltak már arra, hogy amikor felgördül a függöny vagy felcsendülnek az első akkordok, vajon mi zajlik a kulisszák mögött? Nos, ebben a rovatban Önök is bepillanthatnak a közönség számára nem látható, izgalmas világba. Előadók mesélnek magukról és művészetükről, és természetesen az őket kiszolgáló kollégák is megszólalnak.

Még mielőtt belevágnánk, nagyon röviden, és dióhéjban lássuk, hogy például egy koncert hogyan áll össze, mielőtt megérkezik a tisztelt publikum a nézőtérre.

Amennyiben a helyszín kiválasztásra került, ami igencsak nagy körültekintést és szakértelmet igényel, kezdetét veszi egy összehangolt csapatmunka. Mivel minden eseménynek komoly anyagi vonzata is van, a szponzorok segítségét a legtöbb esetben igénybe veszi az előadást szervező management.

Kép forrása Visualhunt.com

A technikai lebonyolítást végző gárda a helyszíni bejárást követően egy pontos kivitelezési tervet készít, amelynek minden eseménynek komoly biztonsági követelményeknek kell megfelelnie.

Ezután jöhet a fény-, látvány- és akusztikai tervezés. Sok esetben ezt már számítógépes szimulációs programok alkalmazásával, előre el lehet készíteni, így az építéskor már kész dokumentáció áll a telepítő csapat rendelkezésére.

A koncert napján a helyszínen már kora reggeltől nagy a sürgés-forgás. Épül a színpad, készül a fedés, a fénytechnika is a helyére kerül, kialakul a nézőtéri elrendezés.

A pódiumot a zenekar elképzelésének megfelelően szépen elfoglalják a hangszerek.

Megkezdődhet a végső főpróba, az úgynevezett hangbeállás. Itt alakul ki az előadáson is hallható végleges hangzáskép, összehangoltan a fénytechnikával. Sok esetben még egy-egy újabb ötlet, javaslat megvalósítására is sor kerül, annak érdekében, hogy a közönség a lehető legjobb koncertélményben részesüljön.

 

A próba után egy könnyedebb hangulatú stábgyűlésen mindenki bedobhatja a közösbe a tapasztaltakat. Igazi összehangolt csapatmunka folyik a hang- és fénytechnikai stáb között. Szükség is van erre, hiszen a kettő együtt teszi teljessé az előadást. Csak egy példával hadd szolgáljak: ha a színpadon a zenekar tagjai nem hallják magukat, illetve zenésztársaikat, akkor bizony az károsan befolyásolja az előadás minőségét. Így tehát  - szakszóval élve - a monitorkeverést végző kollégának nagyon résen kell lennie.

Egy biztos: Aki ebben a szakmai körben mozog, annak a folyamatos tanulás mellett egy nagy adag alázatra is szüksége van. Mindig meg kell tisztelni az előadókat azzal, hogy maximálisan kiszolgálják őket.

A legfontosabb, hogy a tisztelt koncertlátogató közönség élményekkel gazdagodjon, úgy álljon fel a nézőtérről, hogy igen, megérte eljönni, ez egy felejthetetlen, szép esemény volt. És ha a zenekar jól érzi magát a színpadon, akkor erre minden esély megvan.