Kedvelj minket a Facebookon!

ELANE - ÉTERI TÜNDÉRFOLK

 

Németország Észak-Rajna -Vesztfália tartományában helyezkedik el Sauerland, amely talán a legfestőibb vidéke az országnak. Igazi időntúli táj, ahol a természet még mindig meghatározza az emberek életét. A végtelen erdők, tükörtiszta tavak és folyók világa, az égbe emelkedő hegyláncok, valamint a festői kisvárosok mélyen megérintenek mindenkit, aki ide látogat.  Ott, ahol egykoriban lovagok kóboroltak, valamint szegénylegények keresték szerencséjüket vándorútjuk során, mai napig él a mesék világa.

Kép forrása: elane-music.de, © R.Hartmann, Artwork © Glenvore-art) 

Történetünk a kétezres évek legelején kezdődik, amikor négy Gyűrűk Ura-rajongó fiatal zenekart alapított, amelynek célja az, hogy egy olyan zenei és képvilágot teremtsen, amely méltó a táj szelleméhez, a fantasy könyvek és filmek világához. Az első demofelvétel 2001-ben jelent meg Der Nachtwald címmel, amelyet 2005-ben követett az első nagylemez, a Fire of Glenvore. A főleg akusztikus és angol nyelvű dalokat tartalmazó kiadványon már hallhatjuk azt a különleges hangzásvilágot, amely a zenekart meghatározza. Joran Elane-t csodálatos éteri, mégis kicsi karcos altja mellett ír furulyán és hárfán hallhatjuk a dalokban. Markus ’Skaldir’ Kalthallen akusztikus és elektromos, metálba és progresszív rockba hajló gitártémái kiválóan illeszkednek Nico Steckelberg szimfonikus hangszereléséhez és billentyűjátékához. Simon Spillner teszi fel a koronát a dalokra tüzes hegedűszólamaival. Az éteri hangszerelés mellett hallhatunk itt középkori hangszereket, legyen szó tekerőlantról, dudáról vagy töröksípról.

A második, 2008-as album már nagyobb figyelmet keltett; a német Zillo magazin a Hónap lemezének nevezte ki a Lore of Nén-t. Az előző lemezhez képest a dalok nagyobb figyelmet kaptak, és sokkal több közülük hangzik el német nyelven. A Love Can’t Wait egy diadalmas szerelmi óda nagyszerű rockos hangszereléssel és hegedűjátékkal ízesítve, emellett pedig az album húzódala és legnagyobb sikere, a The Night I Left az, amit érdemes többször is meghallgatni. Az akusztikus hangszerek és a billentyűs hangszerelésének szövete igazi wall-of-the-sound hangzást eredményez, amelybe kiválóan illik Simon virtuóz játéka, valamint az ír furulya, Joran megszólaltatásában.

A 2008-as The Silver Falls már a rockhoz közelítő anyag; itt már egy jóval dinamikusabb hangkép uralja a dalokat, amelyek kevésbé éteriek, inkább a populáris hatásokkal dolgozó neofolk stílushoz állnak közel. Az erőteljes nyitány, az Open The Gates jóval keményebb, mint az eddigiek. A másik kiemelkedő pontja a hanganyagnak a Paperboat & Silverkite, amely a vágyódást mutatja meg az ég és víz titkaiba rejtve.

A legutóbbi, 2011-es zenealbum, az Arcane talán a legjobb az eddig megjelentek közül. A német fantasy-író, Kai Meyer világa által inspirált hanganyag ismét az éteri, folkos világba kalauzolja el a hallgatóságot. A gótikus hatásokkal dolgozó My Ivory Fairy akusztikus világa egy nagyszerű keringőben nyer végleges formát, míg a másik húzódal, a Magdalena viszont egy komolyzenei elemeket tartalmazó neofolk szerzemény.

A szövegvilág tekintetében főleg a Tolkien és Kai Meyer által ihletett időtlen, ködbe vesző különleges világ bontakozik ki, amelynek elfelejtett tájain tündérek barangolnak és régi mondák hősei elevenednek meg. A szerelem végtelen érzése, a vágyódás és a varázslat témái egy szokatlan, már-már gótikus hangulatban születnek újjá. Ezek a témák és megszólalásmódok azok, amelyek az Elane-t kiemelik a többi, hasonló stílusban mozgó formáció közül.

Kép forrása: elane-music.de, © R.Hartmann, Artwork © Glenvore-art) Fotó: Natalia Le Fay - Art

A lemezeken kívül hallhatjuk a zenekart a Die Legenden von Andor II - Die Reise in den Norden nagysikerű társasjátékhoz készült hanganyagon is. Jó hír a rajongóknak, hogy augusztusban jelent meg a készülő új album - Arcane II – előhírnökeként egy box set, a More Stars, amely tartalmazza az előző kettő sorlemezt, valamint egy EP-t, amelyen remixek és néhány új szerzemény is hallható.

 

Lemezborítók forrása: elane-music.de, művészi kivitelezés: © Glenvore-art.com, fotó: © Rainer Hartmann, Feano R.(Arcane), © Systendra/ Kai Meyer (The Silver Falls)