Kedvelj minket a Facebookon!

HÉTBENHÉT - ELFELEDETT NYOLCVANAS ÉVEK

Amikor a U2 világhódító útjára lépett, számtalan ír és skót zenekar iránt nőtt meg az érdeklődés a nyolcvanas évek elején. Annak ellenére, hogy nagy többségüknek a kontinensen, és a világ más részein kevésbé sikerült az áttörés, az Egyesült Királyságban és Írországban fontos előadóknak számítanak. Azokban az időkben, amikor a mainstreamben a neonszínek, a hangerő, valamint az extrém külső számított sikeresnek, ha ezeket az előadókat nézzük, akkor egy nagyon érdekes alternatív zenetörténelem és letisztult hangzásvilág bontakozik ki munkásságaik nyomán. Tarts velem ebbe a különleges néhány évbe, hogy megismerhesd a nyolcvanas évek rejtett arcát!

1.      In Tua Nua – All I Wanted
Az ír folk-rockzenekar hazájában már igazi szupersztárnak számított, mikor az All I Wanted Angliában is a toplistára került, megnyitva az utat a további európai országok felé. Egy csipetnyi hatvanas évekbeli hangulat, valamint az ír duda az a két elem, amely a Stevie Nicks-re emlékeztető stílushoz azt a bizonyos plusz faktort hozzátette.

2.      Fairground Attraction - Find My Love
Az angol és skót tagokból álló folk-skiffle zenekar rövid fennállása alatt hatalmas médiafigyelem középpontjába került, köszönhetően az egyedi külsejű Eddie Readernek, aki a későbbiekben sikeres szólópályára lépett.

3.      Hothouse Flowers - Don't Go
Az egykori dublini utcazenészek az ír elemeket tartalmazó folk-rockot vegyítették a country, a blues, valamint a jazz elemeivel. A végeredmény egy érdekes hangvételű, ritmikus örömzene, amelynek spontán megszólása sok rajongót szerzett magának szerte a nagyvilágban.

4.      Tanita Tikaram – World Outside Your Window
Talán kicsit kakukktojásnak számít a maláj és fidzsi családfával rendelkező énekes-dalszerző, aki Joni Mitchell és Leonard Cohen zenei és költői örökségét felhasználva első lemezén  - Ancient Heart - egy komor, népzenei és a dzsesszes hatásokban gazdag közeget teremt. A World Outside Your Window egyike az énekesnő legjobb dalainak.

5.      Runrig – The Cutter
A Skye-szigetről származó zenekar, akik a népzenében töltött évek után egyre többször hangoztatták véleményüket társadalomkritikus kérdésekben, egy különleges, folkos és kortárs hatásokkal átitatott rockzenét játszottak, amelyre egész Európa felfigyelt. Az 1987-es dal a honvágyat mutatja be egy Kanadában élő skót szemszögéből.

6.      The Proclaimers – I'm Gonna Be (500 Miles)
A skót testvérpár, Rory and Calum MacDonald egy szokatlanul nyers hangvételű dallal hódította meg 1988-ban a sikerlistákat, eljutva még Amerikába is. Az azóta kultikus felvételt számtalanszor feldolgozták, még a Family Guy-ban is elhangzott.

7.      Clannad – Theme from 'Harry's Game'
Ha az ír folk-rock kerül szóba, nem szabad elmennünk a Clannad fontossága mellett. A családi zenekar, ahol rövid ideig Enya is megfordult, 1982-ben felkérést kapott egy krimisorozathoz, és így született meg az a lebegő, himnikus hangvételű dal, amely kinyitotta a kaput a sikerhez. A további évek sikere ugyancsak fontos, erre a későbbiekben egy másik cikkben visszatérünk. Ez volt mára a HétbenHét, szép napot Mindenkinek!


A legendás, azóta már lebontott Windmill Lane stúdió
Kép forrása: infomatique via Visualhunt.com / CC BY-SA