Rovatok

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

HARMONIKUS ÉLET MINDENKINEK JÁR

Első pillanatra nehéznek tűnhet, hiszen lehúzó gondolatokkal és hatásokkal bőségesen ellátnak minket, nemcsak a családunk, barátaink, hanem a média is. Ezek a negatív képek, hangok mindenhonnan áradnak felénk, hiszen a televízió és az internet világa tele van félelmet keltő helyzetekkel, katasztrófákkal és politikai csatározásokkal. Ezek a források azok, amelyek a lehető legészrevétlenebbül kúsznak be mindennapjainkba, folyamatos véleménynyilvánítást és visszaigazolást várva. Itt nem arra van szükség, hogy egy idilli, rózsaszín álomvilágot teremtsünk azzal, hogy minden ablakot bezárunk magunk előtt, hanem inkább arra, hogy ebben a káoszban a tudatosságot kereshessük meg. 

Család és gyereknevelés

SZÜLETÉS UTÁN ELCSERÉLVE

Áldás vagy átok?

Rebecca-t és Callie-t születésük után a kórház hibájából nem a vér szerinti szüleik vitték haza, de az esetre csak évekkel később derült fény. Éppen mielőtt Callie vér szerinti családja tudomást szerzett a dologról, a szülők autóbalesetben életüket vesztették. A történet 1995 nyarán kezdődött. Paula Johnson egy kislánynak adott életet június 29-én. Egy nappal később a 18 éves Kevin Chittumnak és 16 éves barátnőjének, Whitney-nek is megszületett a gyermeke ugyanazon a szülészeten...

Család és gyereknevelés

Könyvajánló: Kanizsai K. József - Csacska macska kalandjai (2018)

Kanizsa K. József Csacska Macska kalandja című mesés sorozatával különleges feladatot vállalt fel, ez is beletartozik a mesevilág mai kultúrtörténetébe, a mai kultúránk hagyományának megőrzésébe. E mesesorozatban a kis Leventének, az unoka öcsinek tágítja ki a szemléltető világát, elviszi olyan helyekre a földkerekségen, ahova talán soha nem fog eljutni, de a mese a maga eszközeivel ez megoldható. E mese célja is, hogy fordulatos, lebilincselő történetekkel tudjon nevelni, célt adni az ifjú jövőt építő elképzeléseihez. Az igazság érzet, az igazság tudat pedig legyen mindig egy örökös motiváló belső ösztön, amivel a célt meg lehet valósítani...

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

Látogatás, és az „egyebek” a „Napfény” Rákbetegek és Hozzátartozók Nagykanizsai Egyesületénél

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő 

Nagykanizsa vezetése és polgárai is ugyanolyan látszatszégyenlősek, illetve struccpolitikusok a rákkal és a rákbetegekkel szemben, mint bárhol másutt, szerte szét hazánkban, ezen belül szűkebb pátriánkban, a dél – zalai régióban. Tudják, hogy van, ismerik az ilyen és olyan arcát a ráknak, de nem szívesen vesznek tudomást róla. 

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

AZ ÖREGKOR NAGYSZERŰ AJÁNDÉKA

Súlyos probléma az is, hogy nem tudjuk elfogadni a test mulandóságát, örökké fiatal, energikus testben óhajtunk élni. Elveszítjük testi, szexuális erőnket, emlékezetünket, vakmerőségünket. Az öregkornak az a nagyszerű ajándéka, hogy elveszi tőlünk mindazt, ami a leghasznosabb az ifjúkorban – mondá Cicero. De több mindent kapunk helyébe: a megfontoltságot, bölcsességet, kiegyensúlyozottságot és tekintélyt. A múltat el kell engedni, de nem szomorúsággal, sajnálattal vagy dühvel. A múltnak a tanulságait vigyük tovább, ne a terheit.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

TABUDÖNTÖGETÉS: AZ ÖREGSÉGRŐL

Dr. Tóth Piroska

Az öregség nem kínál kevesebb lehetőséget, mint a fiatalkor, hanem másmilyeneket kínál. Ezt sokan nem vesszük figyelembe. Többen azért élnek az öregségtől való félelem tudatában, mert azt a magányossággal, a szenvedéssel, haláltól való félelemmel azonosítják. Vizsgáljuk meg először a magányosság kérdését! Először is tisztáznunk kell: az egyedüllét nem magány. A magányosság érzését fiatalon is, családban, nagy tömegben is érezhetjük. Ez az ego, a hamis ego játéka.

Család és gyereknevelés

MIÓTA VARÁZSOL EL A KÉPERNYŐ?

A televízió hihetetlen dolgokat tud művelni, sokan lettünk rabjai, és erre alapozzuk napjainkat, szórakozásunkat, mert úgy gondoljuk, hogy a „Távolbalátó” megadja a megoldást. Igen, „Távolbalátó”, hiszen ez volt a televízió első megnevezése, és ahol megjelent, ott felforgatta a mindennapokat. Tömeges elterjedésével a nézők körében átvette az irányítást, a beszélgetések témáját, és sokan eshettünk már túlzásba, mikor hosszú ideig egyetlen napot sem tudtunk kihagyni a hírek vagy sorozatok nélkül. Tehát megjelent, és villámgyorsan átalakította a családok életét...

Család és gyereknevelés

EGYEDÜL A FÜSTKARIKÁK…

Füstmentes Világnap 2017-ben november 16-án

Mi az, ami nekem tetszett benne, talán egy stílus, egy mozdulat? Csak bámultam messziről a felnőtteket, mikor megszokottan kattintották az öngyújtójukat, vagy sercegett a gyufa, ami lángra kapott, aztán izzott a cigarettavég. Igen, az öngyújtó, amint megkaparintottam, én is gyújtogattam, és utánoztam a felnőtteket, akiknek, ha jó kedvük volt, hajlandók voltak füstkarikákat is fújni – erre vártam, és csodáltam ügyességüket. Sokszor utánoztam, ahogyan arcukat is megváltoztatta az első slukk...

Család és gyereknevelés

DOLGOZZUK FEL AZ ŐSZ TERMÉSEIT A GYERMEKEINKKEL!

Ősszel szinte minden hónapban más színben pompázik az erdő, kellemes időben sokan szeretik ilyenkor a sétát, kirándulást, túrázást. Kisgyerekes családoknak kimondottan csodás az együttlét a természetben, aki csak teheti, beiktatja az őszi hétvégékre a szabadban való időtöltést. A gyerekek imádnak az avarban trappolni, lépéseikre a különböző színű levelek zizegéssel válaszolnak. S van olyan, aki kihagyta gyermekkorában a szél által összehordott levélkupacokban való hempergést?  

Család és gyereknevelés

MIÓTA LEHET RÁC A PONTY?

A rácponty készítése nagyon széles lehetőséget ad a háziasszonyoknak, és talán el se lehet rontani. Ami kell hozzá, az ponty, a lecsóba valók és burgonya. Lehet külön-külön is megsütni vagy pirítani a belevalókat, de a lényeg, hogy az összetevők együtt átsüljenek a tepsiben. A rácpontyot igazán nevezhetjük “egytál” ételes megoldásnak; és ajánlom mindenkinek, aki szereti a halat....

És végül, mitől lett rác ez a ponty?

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

REKLÁM ÉS AGYMOSÁS

Bányay Géza – Mikola Klára

A fogyasztói civilizáció célja a gondolkodásunk átformálása: vásárló robotot akarnak csinálni az emberből, aki ráadásul meg van győződve arról, hogy szabad. A helyzet kafkai.

A régi hatalom eszközei olyan fegyverek voltak, amik annak is látszottak: fizikai erőszak, börtön, száműzetés, megfélemlítés és ideológia, amelyhez elég volt szóban idomulni. Az új világ ártatlannak tűnő eszközzel él, melyet úgy hívnak: reklám.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták nevű nemzetközi közösség két tagjával és feleségükkel készült az alábbi interjú.

"Az Anonim Alkoholistáknál hallottam először arról, hogy nekem is meg kell találnom a lelki békémet, attól függetlenül, hogy a párom iszik-e vagy sem. Volt idő, amikor csak arra tudtam figyelni, hogy mennyit iszik a férjem, ebből állt az életem. Mint egyéniség már teljesen elvesztem. Már teljesen mindegy volt, hogy miben járok, mit eszem – mindig csak rá figyeltem. Ezzel pedig nem segítettem neki, sőt, erősítettem benne a szégyenérzetet, a sikertelenség érzetét. Csak itt, a családi csoportban kezdett feloldódni bennem ez a görcs."

Család és gyereknevelés

Micimackó, a pozitív életszemlélet

Képesek vagyunk-e átélni a gyermekkor élményét, s olyan ártatlan szívvel, önfeledten rácsodálkozni a világ dolgaira, mint Micimackó? Álljunk hát meg egy pillanatra, és vegyünk egy mély lélegzetet. A Micimackó-i életigenlés lényege, hogy a legegyszerűbb dolgokban is benne rejlik a teljesség harmóniája, ha képesek vagyunk azt nem a környezetéből kiszakítva szemlélni. Mackó nem is az eszével nézi a környező világot, hanem (mesehős társának, Saint-Exupéry rókájának tanácsa szerint) a szívével lát.
 

Család és gyereknevelés

HALÁSZLÉ ÖREG HALÁSZ MÓDJÁN

A halászlé nagyon egyszerű étel, de sajnos mára sokan túlbonyolították a készítését, mert passzírozzák, turmixolják, burgonyával sűrítik, halkockával ízesítik, s még számtalan praktikát bevetnek. A nyolcvanas években tanultuk meg férjemmel az igazi, egyszerű halászlé készítését egy “Öreg Halásztól”. Akkor bográcsban, szinte másfél óra alatt, minimális eszközhasználattal és alapanyaggal megcsináltam a legfinomabb halászlémet, de számomra az az igazi, amelyet a férjem készít.

 

Család és gyereknevelés

BÖJTI „HÚSOS” PALACSINTA

Család és gyereknevelés

HÁROMDIMENZIÓS KÉPESLAP GYEREKEKKEL

A háromdimenziós képeslap, úgynevezett „pop up card” könnyen és egyszerűen elkészíthető gyerekekkel. A képeken szereplő kártyákat másodikos gyerekekkel készítettem (angol utasítások alapján) English Extra óra keretein belül. Egyszerűen elkészíthető!

A cikk sok képet és egy videót tartalmaz, amelyek alapján a képeslap könnyedén elkészíthető.

Család és gyereknevelés

LEGYÉL A SAJÁT OTTHONOD LAKBERENDEZŐJE: JÁTSSZUNK A SZÍNEKKEL!

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy belsőépítészt és lakberendezőt alkalmazzon, habár üdítő érzés egy olyan otthonban élni, amelynek tereit a legjobb szakemberek tervezték meg és alakították ki a saját egyéni igényeinknek és elképzeléseinknek megfelelően. Ha megfogadod a következő tanácsokat, olyan összképet teremthetsz az otthonodban, mintha szakember járt volna nálad.

Család és gyereknevelés

FARSANGI ÉTKEK

Disznótoros ízek "hamisan"; és fánk, amely 10-15 perc alatt elkészül

A farsangi evés-ivásra leginkább a sokféleség és a bőség volt jellemző régen is és ma is. Korábban főként a nehéz húsételeket fogyasztották, ma már minden étek lehetséges egy farsangi mulatságon, amit fantáziánk megenged. November 30-án, András napkor megkezdődtek a disznóvágások, és a magyar falvakban egészen farsang végéig tartottak. A farsangi étkek egyik fő jellemzője volt, hogy disznótoros finomságok kerültek az asztalra.

Család és gyereknevelés

SZALVÉTAGYŰRŰK KÉSZÍTÉSE SELYEMSZALAGBÓL

Nagyon könnyű, de kissé időigényes kisrózsákat készíteni selyemszalagból. Az alábbi kreációhoz még különösebb varrótehetség sem szükséges, hiszen a varrást szépen el tudjuk tüntetni, így nem is látszik. Egy, a képen látható kisrózsa elkészítése nekem 20-23 percet szokott igénybe venni, a hozzá tartozó levél és gyűrű elkészítésével együtt. Azért írom azt, hogy „szokott”, mert eddig körülbelül 150-et készítettem már belőle: Az esküvőnk alkalmából több mint 100 darabot, illetve néhány szerettemnek is egy-egy szettet.

Család és gyereknevelés

GYEREKEK MONDTÁK A FARSANGRÓL

Zolika - 1. osztály

Nagyon várom már a farsangot! Tavaly a tombolába hoztam egy kék pöttyös labdát, és nyertem egy zöld pöttyös labdát. Nagyon vicces volt. És én pont labdának öltöztem. De nem nyertem semmit. Azt mondta az anyukám biztosan azért nem, mert igazságtalan volt a zsűri. Szerintem is az volt, mert én tetszettem magamnak a legjobban.

Szerelem

HOGYAN SZERESS BELE ÚJRA?

Lobbantsd lángra a szikrát! A hosszútávú, tartós párkapcsolatnak számtalan pozitív hatása van az egészségünkre és a jólétünkre. A kutatók szerint a boldog párkapcsolatban élő embereknek általában jobb a kedvük és az egészségük, mint az egyedülállóknak vagy az elváltaknak. Végtére is egy szerető partner társaságot, biztonságot, valamint fizikai és érzelmi támaszt nyújt. Sajnos, gyakran megesik, hogy többéves kapcsolatban vagy házasságban élők sokkal inkább lakótársai egymásnak, mint romantikus partnerei. Bármilyen okból kifolyólag nem leled többé a szerelmet a párkapcsolatodban, ne keseredj el, próbáld ki néhányat vagy mindet az alábbi tanácsok közül!

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

ÉN IS SZERETLEK PETI II. rész

Lehuppant az előszoba kanapéjára, s némán bámult a semmibe. Mint aki se lát, se hall. Csak üldögélt, magába roskadva. Nem szólt, én meg nem erőltettem. Ha léptei énhozzám vezették, előbb-utóbb úgyis elbeszéli, mi nyomja a szívét. De tán nem is beszélni akar. Talán csak egy csöndes, nyugodt zugra vágyik éppen, ahol elbújhat a világ szeme elől. Idő múltán azonban nem bírtam tovább. Az én Kriszta barátnőm, meg az elesettség?

Kicsi bántja a nagyot – szól a régi mondás. De hogy olykor mennyire igaz! Újabb gyermekáldás volt kilátásban, amit a Teremtőn kívül senki más e világon nem tervezett és nem látott előre.

Szerelem

ÉREZZÉTEK JÓL MAGATOKAT EGYÜTT MOST!

Randizzatok, függetlenül attól, hogy hány éve vagytok együtt. Valójában ez még fontosabb azoknál a pároknak, akik már nagyon régóta együtt élnek. Találjatok ki közös programot (randit) legalább egyszer egy hónapban. Vannak olyan párok, akik hetente elmennek kettesben valahova. Ha nem vagy jó a randiszervezésben, kipróbálhatod azt is, hogy oda csalod el a partneredet, ahol a kapcsolatotok legelején voltatok.

Hogyan motiváljuk társunkat? Az egymás közötti hatékony kommunikáció fejleszthető. Próbáld ki a következőt...

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

ÉN IS SZERETLEK, PETI

Egy kisfiú, aki nem tehet semmiről

Akkoriban Pesten még nem volt ekkora divatja a kukaborogatásnak, mint pár évvel később. Én itt, kis falunkban, hetven kilométerre a főváros alatt mégsem győztem kapkodni a fejemet. Egyre azon morfondíroztam, mi történhetett a Nagyfaluban, hogy csőstül menekülnek elfelé az emberek. Az eladó házak rendre elkeltek, és láss csodát, szinte mindet olyanok vették meg, akik ráuntak Budapest üresen kongó utcáira, ózondús levegőjére. A szomszédba is beköltözött egy család. Fiatal pár, az asszonyka várandós. Ennyit sikerült megtudnom róluk, noha sosem voltam épp kíváncsiskodós fajta. 

Család és gyereknevelés

A GYERMEKI NYELVFEJLŐDÉS

Danyi Mónika - logopédus

A gyermeki nyelvfejlődés tudományos elmélete két nagy irányzatra osztható.

Az egyik pólust képviselik a nativisták, akik szerint a gyerek születésétől fogva képes az emberi beszédre, mert génjeiben hordozza ezt a képességet, azaz a nyelvelsajátítás biológiailag meghatározott. A vizsgálatok eredményéből kiderült, hogy a nyelvtani szabályokat nem pusztán próbálkozás útján sajátítjuk el, hanem a nyelv egyes alapelemei már benne vannak az agyunkban, azaz velünkszületettek.

Család és gyereknevelés

MESEPIAC PÁPA VÁROS FŐ TERÉN

Ám ekkor a közeli ódon ház zöldre festett kapuján nagy jövés-menés kezdődött. Fiatalok, idősek, férfiak, nők, asztalokat, székeket, paravánokat cipeltek ki. Még egy szépséges hintaszék is ringott az egyik paraván előtt. Nagymamám-korabeli csipke borul a paravánra, díszes szőttesek és kosarak kerültek az asztalokra, az utóbbiak tartalmát kék és fehér kendők rejtették el.

"Itt valami készül!" - gondolták a fiatalok, és abbahagyták a gördeszkázást. "De vajon, mi?"

Család és gyereknevelés

HAGYOMÁNNYÁ VÁLÓ GYERTYAGYÚJTÁS

Szeretem a gyertya fényét. Advent első vasárnapján megkezdődhet a karácsonyi hangulat az első gyertya meggyújtásával, és mindezt Szent Andráshoz legközelebbi vasárnapon tesszük. Maga a szó "adventinus" latin eredetű, eljövetelt jelent, vagyis az Úr érkezését.

Advent eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, amikor még 40 napig tartott Szent Márton napjától. A változtatáshoz szorosan hozzátartozik a Gergely-naptár használata, amit XIII. Gergely pápa 1582. február 24-én vezetett be. Ezt az időszámítást már nemcsak Európában használják, hanem ez vált szabvánnyá szinte minden országban, Magyarország 1587-ben fogadta el.

Család és gyereknevelés

HA ÉTVÁGYTALAN A GYEREK

Sajnos vannak, akik nagyon sokat bosszankodnak azon, hogy gyermekeik nem jó étvágyúak, s nem is tudják, mit adjanak nekik, mert csak néhány dolgot kívánnak. Míg nem láttam ilyen lurkókat, s nem tudtam meg a mögöttes dolgokat, addig semmit nem értettem ebből. A kivételes esetektől eltekintve, apró trükkökkel, fondorlatokkal és kitartó, türelmes munkával megfelelő menetbe lehet terelni az étvágyat és a tápláló, vitamindús ételek fogyasztását.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

VIRTUÁLIS SZAKADÉK

Honnan indul az a szakadék, amely a magány és az internet szerelemgyerekeként született meg? Ezeket a kérdéseket manapság már senki sem hagyhatja figyelmen kívül, hiszen mindenkit érintő témáról van szó. Habár különböző funkciókkal, de minden korosztály használja ma már az internetet, amely természetesen nem egy negatív töltetű dolog, ha ismerjük a határokat. Több csoport és foglalkozás is alakult már, nem csupán online verzióban, ahol azokat próbálják segíteni, akik valamilyen formában belezuhantak abba a bizonyos virtuális szakadékba.

Család és gyereknevelés

GYEREKSZÁJ

Első osztály, félévi bizonyítvány kiosztása. Márkó minden tárgyból dicséretet kapott. Ő a legjobb olvasó. Mikor átvette az értesítőt, legnagyobb meglepetésemre azt mondta:

-   Én a következő félévben már nem jövök többet.

-   Elköltöztök? – kérdeztem.

-   Neem, de én azért jöttem csak, hogy megtanuljak írni-olvasni. Már megtanultam, többet nem kell jönnöm.

Szerelem

ENGEDD, HOGY JÓL ÉREZZE MAGÁT

Mindenkinek szüksége van saját magánéletre és bizonyos szintű szabadságra, ezért ne figyeld folyamatosan, mikor mit tesz. Ne kémkedj utána (ne olvasgasd az üzeneteit, és ne nézegesd a híváslistáit), mert így a bizalmát és a tiszteletét örökre elveszítheted. Ha folyamatosan rettegsz attól, hogy megcsal, elronthatod a jelen pillanat megélését. Élvezz minden egyes percet, hiszen egyik sem lesz ugyanolyan, mint az előző volt.

Család és gyereknevelés

AZ EMBERI KOMMUNIKÁCIÓ FELTÉTELEI

A világ egyik legcsodálatraméltóbb folyamata számomra az emberi nyelvelsajátítás.

Érdekes kérdés megvizsgálni azt, hogy a csecsemőnek vannak-e ehhez szükséges veleszületett képességei. Az evolúciós lánc többi tagjánál is felfedezhetőek a kommunikáció bizonyos formái (például a méhek, a delfinek és a csimpánzok esetében), ezek árnyaltsága és információtartalma azonban meg sem közelítik az emberét.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

KAMASZKOR

De miért vált ennyire rémisztővé? (Mert az.) Tisztelet, vagy inkább szerencse, a kivételnek. A hormonok most sem más alakúak vagy mutánsabbak, mint anyáink vagy a mi korunkban. A lelki folyamat alapja ugyanaz, mint régen. Az önazonosság keresése, a szülőkkel való ellenvélemények felvállalása, a leválás szükségességének ijesztő felismerése, miközben a test, őrületes tempóban változik. Nem semmi! Soha nem is volt az, de anyáink-apáink és mi is valahogy átvészeltük, legtöbb esetben különösebb maradandó testi és lelki sérülés nélkül. Sokkal kevésbé volt teátrális, mint manapság.

Család és gyereknevelés

ŐSZI HAMAR KÉSZ

Hidegen, melegen kiváló, nagyon laktató. Elkészítését ajánlom 10-12 éves kortól, persze szükséges egy kis jártasság a konyhában. Gyermekkoromban 10 évesen már önállóan sütöttem, és gyűjtöttem a családi recepteket. Édesanyámtól, aki általában precízen mérte ki az alapanyagokat, “hamar kész” sütijének receptjét háromszor is elkértem, mindháromszor másképpen mondta el, persze, fejből.

Mikor megismertem a bögrés sütiket, rájöttem, hogy itt mindent szabad, tetszés szerint variálhatom, csak az alapanyagoknak az arányára kell ügyelnem, így egyik héten mákossal, a másik héten gyümölcsös ízzel lephetem meg a családot.

Család és gyereknevelés

LEHETÜNK MI IS JÓSZOLGÁLATI NAGYKÖVETEK

Segítség Mátraverebélyért és Bátonyterenyéért Fürge Anett kezdeményezése után

Budapest fénye már nem világít el a közelben lévő falvak felé, ahol vannak családok, akikhez csak a holdvilág jut az esti órákban. Kellenek a UNICEF Jószolgálati Nagykövetei, mert hazánkban a gyermekek harmada éhezik, alultáplált, és még megfelelő ruháik, cipőik sincsenek. Korgó gyomorral fekszenek le sokszor, és reggeli étkezés nélkül indulnak el az iskolába.

 

Szerelem

KONFLIKTUSKEZELÉS A PÁRKAPCSOLATBAN

Minden kapcsolatban vannak nézeteltérések, és olyan napok, amikor egyszerűbb lenne elsétálni. Azonban az egészséges párkapcsolatban azt a döntést hozzuk, hogy megbeszéljük, és megoldjuk a problémákat. Fogadd el, hogy konfliktusok a legstabilabb párkapcsolatokban is vannak. Lehetetlenség, hogy két ember mindig mindenben egyetértsen.

Család és gyereknevelés

A TITKOK LABIRINTUSA, A KÖNYVTÁR

Októberi Tudatos Szülői Értekezlet: Látogatás a gyermekkönyvtárba

Szerelem

EZT TEDD, HOGY JÓL MŰKÖDJÖN A PÁRKAPCSOLATOD! II. rész

(...) Különbség van aközött, hogy tudod, szeretnek, és aközött, hogy érzed, szeretve vagy. Ne kezeld tényként, hogy a partnerednek tudnia kell, mit érzel iránta, még akkor is, ha nem mondod, vagy nem mutatod ki. A legjobb párkapcsolatokban a felek gyakran kimutatják szeretetüket a másik irányában. Tegyél meg valami olyat a partneredért, amiről tudod, hogy igazán értékelné. (...)

Család és gyereknevelés

IDEÁLIS FEJLŐDÉS IDEÁLIS KÖRNYEZETBEN

Hasonlóképpen nagy eltérések mutatkoznak azon nézetekben is, hogy mik a múlt és a jelen értékei, amik hozzájárulhatnak egy egészséges gyermek optimális fejlődéséhez a családban. Azt szeretném egy kicsit körbejárni, hogy milyen egy normálisan fejlődő gyermek gyerekkora. Fontos, hogy gyermekünket bármely életkorban optimális ingerszinten tartsuk. Már a kisbabáknál is óriási eltérést figyelhetünk meg az alvás- és mozgásigényt illetően.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A HALÁL MISZTÉRIUMA II. RÉSZ

Elsőként szeretném górcső alá venni a nyugati életszemlélet jelenkori filozófiáját. Ez a boncolgatás szorosan összefügg a manipulátor rovatban leírtakkal. A rossz értelemben vett „valósítsd meg önmagad” szlogen nem más, mint az ego táplálása és természetesen a megvalósítás elengedhetetlen kellékeinek a megvásárlása. Bárki tudatalattijában kialakulhat az a kép, ha megissza a gondtalanság italát, az elképesztően ergonomikus borotvával borotválkozik, vagy a nem is létező, egyre furcsább nevű alkotóelemekből álló testápolóval keni magát… szóval különleges ember.

Család és gyereknevelés

EGY ÉVNYI FIGYELMET KÉREK!

A Gyermekek Világnapja, szeptember 20.

Figyelmet kérek a gyermekeknek, és figyelmet kérek minden gyermeket nevelő szülőnek és felnőttnek, mert ,,Akkor jó a világ, ha jó benne gyermeknek lenni.” (Idézet: Véghelyi Balázs)

Az ENSZ 1946-ban létrehozta a UNICEF-et, az egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját, elsősorban a II. világháborút átélt, éhező, beteg gyerekek megsegítésére. Mindez kinőtte magát, és a világ minden táján igyekszik megsegíteni az éhező, nehéz körülmények között élő gyermekeket és fiatalokat.

Család és gyereknevelés

PEDIG ÉN ÚGY IGYEKSZEM

Nekiállok az esti teendőimnek. Közben egy társas játékot, esetleg kártya partit ajánlok apróságaimnak. Lelkesen elkezdenek az Uno kártyával játszani. Miközben előkészítem a másnapi szendvicsekhez, valamint a minket váró szombat esti vacsorához valót, hallom a számomra cseppet sem vonzó hangokat. Artikulátlan, kapkodó, idegesítő hangokat. Már megint a tv! Benézek a szobába, a félbemaradt kártyacsata mellett szemem fényei természetesen a tv-t bámulják. Nem nézik, bámulják!

Szerelem

EZT TEDD, HOGY JÓL MŰKÖDJÖN A PÁRKAPCSOLATOD!

Ha jól működő párkapcsolatot szeretnél - ki ne szeretne azt? - a legfontosabb, hogy megértsd: A saját boldogságodért te vagy a felelős, tehát ne másoktól tedd azt függővé. Legyen hobbid, legyenek barátaid, szervezz programot a társadtól függetlenül is.

Család és gyereknevelés

APÁK VASÁRNAPI REGGELIJE

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

TŰRÉSHATÁR ÉS AGRESSZIÓ

Az elgondolkodtató tény az, hogy elképesztően sok a mentális problémával küzdő gyerek. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt 15-20 évben mekkorát robbant a kommunikációs iparág. És most tekintsünk vissza az evolúciós fejlődésünkre! Mennyi idő alatt alkalmazkodott a testünk mellett az idegrendszerünk a fejlődéssel járó változásokra?

Család és gyereknevelés

A SZIGETVÁRI TANÁRNŐ FUTÁSSAL SEGÍT

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A MANIPULÁCIÓ KORA

Minden történelmi korszak elnevezése beszédes. A sötét középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás kora, és még folytathatnánk a sort.

Ha ezt a korszakot kellene jelzővel ellátni, bátran jellemezhetnénk a manipuláció korának - minden szempontból. Napjainkban elképesztően résen kell lennünk, ha szeretnénk a valódi tudatos, önmagunk által felépített és vezetett életet élni.

Család és gyereknevelés

KEZDŐDIK AZ ISKOLA

Sokan éljük át ősszel, hogy a nyáron makkegészséges a gyermekünk, de visszakerülve a közösségbe pár héten belül megbetegszik. Jön a láz, a köhögés és az orrfolyás. Sokszor nem egyszerű a szülőknek eldönteni, hogy egy nátháról van-e szó, vagy a gyermek influenzás lett.

Család és gyereknevelés

MESÉLJÜNK A GYERMEKÜNKNEK

A mesemondásra fordított idő jelentősége felbecsülhetetlen!A mese az, amelyet a születés első percétől kezdve lehet alkalmazni. Elmondhatjuk, felolvashatjuk rövidebb, hosszabb, verses, mondókás és akár dalos formában is. Kimondottan szeretik a gyerekek a fejből mesélést, ami lehet saját történet a család életéből vagy egy kitalált szereplőkkel szőtt kis sztori. Nagyon jó választás, ha nincs, vagy alig van kép a könyvben, mert így a gyermek a saját fantáziáját fejleszti.

Család és gyereknevelés

A TUMAG CSAPATA BEMUTATKOZIK

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A HALÁL MISZTÉRIUMA

Talán még soha nem volt az emberiség fennállása óta ennyire különböző a halálhoz való viszonyunk, mint napjainkban.

Habár a legnagyobb különbség még most is a keleti és a nyugati kultúrákban mutatkozik, már nyugaton is erős a megosztottság ebben a tekintetben. Tapasztalatom szerint nagyon sok országban, hazánkban is, kifejezetten tabu témának számít a halál. Hogy miért?

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.