Kedvelj minket a Facebookon!

APÁK VASÁRNAPI REGGELIJE

 

Közismert szokás az, hogy a férfiak, ha egy nagy eseményről van szó, kiválóan szerepelnek a szakács szerepében. Főleg, akkor, ha nehéz ételekről van szó. Az is tény, hogy a mesterszakácsok nagy része – és itt nem sovinizmusból írom - , ismét a férfiak. Mi a valóság? Arra a kérdésre, hogy tényleg így van-e, vagy talán túlzás egy kicsit, érdemes elgondolkodnia mindenkinek, esetleg próbára tenni a „teremtés koronáját”.

 

Az viszont otthon rendkívül csapatépítő móka, ha időnként a férfi megcsillogtatja eme képességeit. Hölgyeim, ha még ezt nem tették meg, kérjék meg férjüket, párjukat és barátjukat, és hamar rájönnek arra, hogy az ötlet nagyszerű, és hamar bele lehet jönni.

Nálunk bevált szokás, hogy én készítem el a vasárnap reggelit a családnak. Férfitársaim, akik eddig csak kóstolgatni, illetve kibicelni jártak a női szentélybe, egy próbát megér, hogy rájöjjenek arra, hogy ezzel a szuper élménnyel elkápráztatják a hölgyeket.  

Sok „legyet ütünk” egy csapásra, ha így teszünk. Miért is? Egyrészt: leveszünk egy hatalmas terhet kedvesünk válláról, aki ilyenkor még az álmok kósza birodalmában jár. Másrészt: A reggeli kávét követően, amit az ágyban szolgálunk fel, feltehetjük a habot a tortára párunknál. Harmadrészt: kedvesünk annyira boldog lesz, hogy a haveros estéket is jobban fogja elviselni ezek után. Mi több, a gyerekeknél is jópontot szerezhetünk, akik ugyancsak el lesznek ájulva apa főztjétől.  

Szeretnék egy olvasókkal együtt szerkesztett, „vasárnapok reggeli receptjei” sorozatot  indítani. 

Férfiak, apukák, sorstársak! Írjátok meg kedvenc, egyszerűen elkészíthető ételötleteiteket, segítsünk egymásnak, és a végén (úgyis) miénk lesz a dicsőség!

Indításként legyen itt az első recept: 

Ham and Eggs kicsit másképpen.

Vegyünk elő egy nyeles serpenyőt, lehetőleg kerámia vagy teflon bevonatút (ez nekünk gyakorlatban kevésbé jártasoknak előny, nehezebben égethető oda az étel), majd nagyon kis zsiradékon, úgyis enged magából - süssünk meg egymás mellé terített szeletelt bacon-t. Eddig megvan? Ez legyen kiváló minőségű szeletelt, vákuum-csomagolt termék, amelyet még akkor sem hagyunk a boltban, ha a párunk kétméteres listával küld le minket. Akkor térjünk is vissza a receptre. Érdemes több szeletet együtt sütni, mivel a hő hatására összeugranak, és hamarabb is végzünk. Nem kell ropogósra, keményre sütni, csak kicsit pirítani, hogy kevés zsírt eresszen. Időnként érdemes megforgatni őket, hogy mindkét oldaluk átsüljön.  Eddig megvan? Látod, Kedves Férfitársam, ez nem is olyan nehéz. Ha megvannak, tegyük vissza őket egymás mellé, és már jöhetnek is a tojások - mennyiséget nem írok, hiszen az adag a fogyasztók létszámától függ. Gyorsan üssük rá a baconágyra a tojásokat, ügyelve az elosztásra. Figyeljünk arra, hogy mindenhová jusson a sárgájából, és teljesen fedjük le vele a megpirított szalonnacsíkokat. (Megjegyzés: Ne ijedj meg, ha a baconcsíkok hullámszerűen összeugranak, és beágyazódnak az őket beterítő tojásfehérjébe. Ilyennek kell lennie.) 

 

A következő titok, amire figyelj, az a fűszerezés. A még kocsonyás állagú fehérjébe szórjunk kevés sót, ízlés szerint borsot (a színe miatt egy keveset mindenképpen) és pirospaprikát. Ha ezt ilyenkor tesszük, beleivódik a tojásba, és szép színt, fűszeres kinézetet kölcsönöz a készterméknek. Vigyázzunk  csak addig süssük a reggelit, hogy a sárgája ne keményedjen meg teljesen. Ámbár ez ízlés dolga.

Ha kész van, akkor a nehezén már túl vagyunk. Most következik a tálalás. Ezzel ugyancsak elvarázsolhatjuk szívünk hölgyét, hiszen, ha ízléses, akkor az étvágy is gerjesztőbb lesz. Szedjük tányérokra, ügyeljünk a tálalás szépségére, ezt sose becsüljük alá. Tálaljunk hozzá paprikát, paradicsomot, retket - idény szerinti lehetőségünkhöz mérten

Ajánlom mindenkinek, hiszen ízletes, egészséges, és ha azt mondjuk, hogy paleo, akkor azzal még nagyobb elismerést kaphatunk.

Az étkezés közben szerényen mosolyogva fogadjuk az elismerő tekinteteket, bókokat. A végén pedig kapjunk elő egy szál virágot, amellyel feltesszük a koronát mai napi hőstettünkre.

Jó étvágyat Kívánok!