Kedvelj minket a Facebookon!

Könyvajánló: Kanizsai K. József - Csacska macska kalandjai (2018)

ELŐSZÓ

 

Kanizsai K. Józseftől az elmúlt években hihetetlen mennyiségű és elismerő jó minőségű prózai írásokat, műveket olvashattam. Különleges tehetség, egyéniség Kanizsai K. József...

Ahogy mondani szokás „a téma az utcán hever” és a „jó tollú író” azonnal a tolla hegyére veszi... Ezt teszi a Nagykanizsán élő Kanizsai K. József író is. Az külön meglepetés, hogy a postán most CSACSKA MACSKA KALANDJA címmel kézirat érkezett és a kéziratba belelapozva is a mindennapi élet ritmusából kiragadott mese-élethelyzetek kerültek feldogozásra. Nem könnyű mesét írni. A mesének évezredes múltja van, az ókorba nyúlik vissza és a magyar népmeséknek is már hagyományai vannak. Jó magam is az Andersen, a Grimm és a Benedek Elek meséken nőttem föl. Igaz, meg kell említenem Édesanyám nagyon szép zalai történetekkel fűszerezett meséit is. A meseírás is egy külön műfaj, és itt nem szabad akár szóljon a gyermekeknek vagy felnőtteknek, nem szabad „füllenteni”, vagy „háryjánosi” módon nagyot mondani. Mindig az igazság, a jó cselekedet kell, hogy felülkerekedjen. Tudom, néhányan vitatkoznának velem... Régen is, ma is a mesevilágnak meg voltak, vannak a szabályai, ezeket, aki kezébe tollat vesz és a mese drámai fordulataival szórakoztatni és „igazságot” akar szolgáltatni, akár romantikus, vagy, csak a szürke hétköznap pőreségével, egyszerűségével, annak az Olvasó Közönségét hitelesen kell kiszolgálnia.

Kanizsa K. József Csacska Macska kalandja című mesés sorozatával különleges feladatot vállalt fel, ez is beletartozik a mesevilág mai kultúrtörténetébe, a mai kultúránk hagyományának megőrzésébe. E mesesorozatban a kis Leventének, az unoka öcsinek tágítja ki a szemléltető világát, elviszi olyan helyekre a földkerekségen, ahova talán soha nem fog eljutni, de a mese a maga eszközeivel ez megoldható. E mese célja is, hogy fordulatos, lebilincselő történetekkel tudjon nevelni, célt adni az ifjú jövőt építő elképzeléseihez. Az igazság érzet, az igazság tudat pedig legyen mindig egy örökös motiváló belső ösztön, amivel a célt meg lehet valósítani. Itt is a kis Csacska Macska kitűzött egy célt, hogy ajándékokat gyűjt az arra rászorulóknak, „minden évben megpróbál ajándékot adni azoknak, akiknek ilyenkor nem jutott.” És a „templomegereivel” ünnepelte meg a szent karácsonyt. Mindenki ismeri a közmondást: „olyan szegény mint a templomegere”. Ebből a közmondásból kiindulva cselekszik jót, nemest mások érdekében a kis Csacska Macska is bejárva a világot és közben egy-egy kis versikével, közmondással, népdallal is megismertette a kis Olvasóit, akiknek jó példával, példákkal szolgál. Hazatérve „ a világból” begyűjtött, szívből adott adományokból összeállított, gondosan becsomagold ajándékokat a Mikulással közösen szétosztják, igaz már a kis Elvisz cicalány is besegített, s együtt örömet szereznek a rászorulóknak, akik máshonnét nem várhatnak ajándékot. E csodatettükkel maguk is hozzájárulnak a Karácsonyi Hit, Remény, Szeretet, és a Békesség egységének, az együttélés legszentebb „csodaálom” megvalósításához.

Magam is hiszek a mesék igazságerejében, s hogy a Rossz mindig elnyeri méltó büntetését, és a Jó pedig győzedelmeskedik.

Őszinte zalai, zajki szívvel ajánlom a kicsi és felnőtt Olvasók számára egyaránt, mert vannak benne tanulságos történetek, ezeket elsajátítva magunk is igyekezzünk az Életben Jót cselekedni:

 

lovag Kanizsa József, a Magyar Kultúra Lovagja,

Kőbánya Díszpolgára, Kőbánya Év Ember

A könyv megvásárolható lesz: Nagykanizsán a Deák Könyvesházban, a kanizsai Városi Könyvtárban és az írónál, Kanizsai Józsefnél.