Kedvelj minket a Facebookon!

SZÜLETÉS UTÁN ELCSERÉLVE

Áldás vagy átok?

 

Rebecca-t és Callie-t születésük után a kórház hibájából nem a vér szerinti szüleik vitték haza, de az esetre csak évekkel később derült fény. Éppen mielőtt Callie vér szerinti családja tudomást szerzett a dologról, a szülők autóbalesetben életüket vesztették. Az alábbi történetből, amely a főhírek között szerepelt Amerikában egy időre elhomályosítva az éppen akkor zajló Monica Lewinsky és Clinton elnök afférja-ügyet, egy romantikus filmdráma is születhetne. 

A történet 1995 nyarán kezdődött. Paula Johnson egy kislánynak adott életet a Charlottesville-i University of Virginia Medical Center-ben június 29-én, aki a Callie nevet kapta. Egy nappal később, június 30-án a 18 éves Kevin Chittumnak és 16 éves barátnőjének, Whitney-nek is megszületett a gyermeke, Rebecca, ugyanazon a szülészeten.

 

Az apa gyanakodni kezd

 

A két család évekig mit sem sejtett a dologról, mígnem három év múlva Paula barátja, a kislány apja valószínűleg miután semmi hasonlóságot nem vélt felfedezni közte és a hároméves gyermek között, egy apasági vizsgálatot indított. Az eredménye nemcsak őt, hanem az anyát is meglepte: kiderült, hogy egyikük sem vér szerinti szülője Callie-nek.

Néhány órával azelőtt, hogy a kórház a másik családdal is kapcsolatba lépett volna, Kevin és Whitney autóbalesetben életét vesztette hátrahagyva a hároméves Rebecca-t és egy hat hónapos kislányt. A családjának azon a napon nemcsak ezzel a veszteséggel kellett szembenéznie. Az információ, hogy Rebecca-t elcserélték, további sokként érintette őket.

 

Hároméves pereskedés a gyerekekért

 

Kevin és Whitney halála után Paula bírósági pert indított Rebecca felügyeleti jogáért. A “fogadott” nagyszülők viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy a kislány náluk maradjon, és követelték vér szerinti unokájuk felügyeleti jogát is.

A családok közötti hároméves pereskedés után az a bírói ítélet született, hogy mindkét lány maradjon annál a családnál, aki addig is nevelte. A bíróság mindkét családnak megítélte a láthatási jogot. A lányoknak havonta egy hétvégét vér szerinti családjuknál kellett tölteniük, valamint nyaranta három hetet, és a nemzeti ünnepeket. Ez a rendszer azonban nem sokáig működött, mert a két kislány nehezen viselte a gyakori ide-oda utazgatást.

Paula 31 millió dollárra perelte a kórházat, de végül kiegyezett 1,25 millióval. Ezt az összeget a két kislány között fele-fele arányban elosztották. A kórház nem nyilatkozott, más szülészetek dolgozói viszont azt mondták, ez az eset rávilágított arra, hogy nagyon komoly intézkedésekre van szükség. A szülészeti osztályok országszerte felülvizsgálták az eljárásaikat és modernizálták a biztonsági rendszerüket.

Paula a mai napig nem bocsátott meg a kórháznak. Állítása szerint az egyetlen dolog, amit igazán akart tőlük az az, hogy kérjenek bocsánatot. Ez azonban nem történt meg. Végtelen dühöt érez azért is, hogy nincs kapcsolata a biológiai lányával, és hogy Callie nem ismerhette meg a vér szerinti szüleit, akik már soha nem láthatják, milyen csodaszép a lányuk.

 

“Nagyon boldog vagyok, hogy elcseréltek”

 

Úgy tűnik viszont, hogy a két lány elégedett a helyzetével. Rebecca semmit sem akar a vér szerinti édesanyjától, és “fogadott” nagynénjét, aki a szülei halála óta neveli, hívja anyának. Ráadásul különösen hálásnak érzi magát azért az életért, amely neki jutott, és ha tehetné sem változtatna semmit a dolgokon. “Nagyon boldog vagyok, hogy elcseréltek a születésemkor, mert nagyon szeretem a családod, akivel vagyok, és soha nem ismertem volna meg őket, ha mindez nem történik meg” - állította Rebecca 18 évesen.

A szintén 18 éves Callie sem érez dühöt, sőt. Nagyon szoros kapcsolata van “fogadott” édesanyjával, aki számára több mint egy anya. Őt tartja a legjobb barátjának, és hozzáteszi: “Valóban őszintén ő a legjobb barátom. Halálosan szeretem anyát.” Callie a következőképpen próbálja megmagyarázni az érzéseit: “Végül rájössz, hogy azok, akiket szeretsz, nem szükségszerűen azok, akik megszültek téged.”

Paula semmit sem titkolt el Callie elől: “Az első naptól kezdve, ahogy megtudtam, azt tanítottam neki, hogy ők a szülei” - mondja Paula Johnson, Callie édesanyja, “ő Whitney hasában született és az én szívemben".

“Mindenki felteszi nekem a nagy kérdést" - folytatja a 18 éves Callie Johnson - "jobban szeretnéd, ha a szüleid még életben lennének? Azt felelem rá, hogy nem tudom, mit veszítettem el, így bizonyos értelemben jobban sajnálom Rebecca-t, mert ő nem ismeri igazán a biológiai anyukáját.” 

 

És egy utolsó csavar...

 

Van még egy csavar a történetben. Rebecca nem a vér szerinti anyjával, azonban a vér szerinti apjával él együtt, aki gyakran vigyázott rá, amikor a gyerek Pamelánál volt a láthatási idő alatt. A gyerekek belefáradtak az utazgatásba, Rebecca egyszerűen nem akart vér szerinti anyjához menni. Ennyivel azonban nem ért véget a dolog. Az akkor 49 éves apa, Carlton, továbbra is fenn akarta tartani a kapcsolatot vér szerinti lányával, Rebecca-val - és még valaki mással. Miközben gyakran fuvarozta a két lányt ide-oda azokon a bizonyos hétvégéken, fokozatosan beleszeretett lánya “fogadott” nagynénjébe.

2001-ben Rebecca “fogadott” nagynéje és vér szerinti édesapja, Carlton Conley házasságra lépett. Ma már öt gyereket nevelnek: Rebecca-n, és fogadott kishúgán kívül még három közös fiuk is született. Nagyon boldog házasságban élnek anyagi nehézségeik ellenére is.

Felhasznált források:  Képek: A képek illusztrációk! (Pixabay 1, 2, 3, 4) Képek a lányokról az alábbi linkeken láthatóak. 
Mail Online: Rebecca Chittum Conley 18, was swapped at birth in maternity ward in 1995 with Callie Johnson. 
SWITCHED AT BIRTH: The mistake that changed maternity wards 
Callie Johnson: 'She's my mom and my best friend' 
The Huffington Post: After Being Switched At Birth, Rebecca Chittum And Callie Johnson Wouldn’t Change A Thing