Kedvelj minket a Facebookon!

MESÉLJÜNK A GYERMEKÜNKNEK

,,Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…”

 

Ha vége van a nyárnak, kezdődnek a dolgos hétköznapok. Nem kis attrakció az édesanyáknak a család életének a megszervezése, különösen ott, ahol több gyermek is van a családban. Folyamatosan készenlétben kell lenniük, hogy mindenkinek a ruhája, a cipője, a tanszere, a váltó ruhája és a torna felszerelése meglegyen. Ráadásul észben kell tartaniuk az összes különórát.  Rengeteg szervezéssel jár a gyerekek ide-oda szállítása, és ez még nehezebb azoknál a családoknál, ahol mindkét fél ugyanabban az időben dolgozik. ( Kép forrása )

 

Este újra együtt a család, de ekkor is van még bőven teendő: átnézni a leckét, bekészíteni a táskábavalót, vacsorázni, fürdeni, és még számtalan dolgot sorolhatnánk; valamint a mesemondás.

 

A mesemondásra fordított idő jelentősége felbecsülhetetlen!

 

A mese az, amelyet a születés első percétől kezdve lehet alkalmazni. Elmondhatjuk, felolvashatjuk rövidebb, hosszabb, verses, mondókás és akár dalos formában is. Kimondottan szeretik a gyerekek a fejből mesélést, ami lehet saját történet a család életéből, vagy egy kitalált szereplőkkel szőtt kis sztori. Nagyon jó választás, ha nincs, vagy alig van kép a könyvben, mert így a gyermek a saját fantáziáját fejleszti. Ilyenkor gyakrabban fordul elő, hogy visszakérdez, mert teljessé szeretné tenni az általa elképzelteket. ( Kép forrása )

Fontos, hogy mindig gyermekünk életkorának, tudásának megfelelő irodalmat és mondandót válasszunk, mert fokozatosan egymásra épülő ismeretekhez kell juttatni őket.

A mesék alkalmasak a szókincs kialakulásához és bővítéséhez, valamint a fejlődéshez, amit mi is élményként megélhetünk.

Sokan hivatkoznak az idő hiányára, pedig biztosan már minden szülő megtapasztalta azt a csodás együttlétet, beszélgetést, amit egy közös mesélés vagy film megnézése eredményez. Alkalmazkodjunk a csemetéinkhez és szánjunk rájuk elegendő időt! Éljük át velük a mese világát, szálljunk ki egy kicsit mi is a mindennapi mókuskerékből. (Kép forrása)

 

Fontos, hogy kicsi korban hozzászoktassuk gyermekeinket a meséhez, a felszabadult és rendszeres beszélgetésekhez, amikor megvitatjuk az átélt élményeket. Ha mindezt következetesen a serdülő korban is folytatjuk, akkor nemcsak a meséket, hanem az életkor előrehaladtával a nagyobb regényeket, filmeket is megtárgyalhatjuk; így nem okozhat problémát a nagyobb, valós gondok közös átbeszélése sem. Ráadásul ők maguk mondják el, mi történt velük, míg távol voltak a szülői háztól.

A gyerekek arról szeretnek beszélni, amit látnak, hallanak, átélnek. Hallgassuk meg őket, és adjunk nekik lehetőséget arra, hogy kérdezhessenek és választ kaphassanak! Számukra nemcsak fizikailag kell a közelben lennünk, hanem lelkileg és szellemileg is.

Nagy előny, ha a szülő tudja, hogy a gyermekeit milyen információ és inger veszi körbe, és mi foglalkoztatja őket. Fontos, hogy tudjon vele beszélni azokról, hogy nagyon sok dolgot megoldhassanak pusztán egy beszélgetéssel. A közösen eltöltött idő, a mesélés, az élmény átbeszélése az egyik módja a kölcsönös bizalom elérésének. Amennyiben a szülő felépíti ezeket a rendszeres beszélgetéseket, akkor könnyebben tud a serdülőkorban levő gyermekével is megbeszélni és megoldani kényes problémákat - együtt.

Mese nagyobbacskáknak: A kölyök