Kedvelj minket a Facebookon!

TŰRÉSHATÁR ÉS AGRESSZIÓ

 

Szeretem az embereket; mert az emberek nagyobb része szerethető, a kisebb részét pedig megpróbálom elkerülni. A gyerekeknél számomra nincsenek „részek”. Az egész gyerekséget szeretem, azonban nagyon rossz irányba tart a társadalmi nevelésük az egész világon.
Kis gyurmák és szivacsok még. Alakíthatók, és mindent magukba szívnak a környezetükből. Számomra teljesen érthetetlen, hogy a rajzfilmek többsége miért az agresszivitást állítja eléjük követendő példaként. Véletlenszerűen kapcsolgattam a  televízió gyerekcsatornáira a minap.

Tízből nyolcban már karakterileg is fenyegető figurák ordítva verekedtek, lövöldöztek

vagy menekültek. 

Volt olyan, amelyiknél szorongtam, vagy ingerült lettem. Pedig én felnőtt vagyok, így jó sok időm volt már arra, hogy kontrolálni tudjam a rám ható benyomásokat. Igaz, más korban szocializálódtam. Az egyetlen virtuálisnak mondható behatást a TV jelenthette volna, de heti egy-két filmtől és az esti mesétől eltekintve nem volt része az életünknek.

Nem is térnék ki bővebben arra a tényre, hogy felnőttünk, valódi játékokat játszva: Ha felmásztunk egy fára és leestünk, eltört a karunk, és nem volt még öt életünk…

Az elgondolkodtató tény az, hogy elképesztően sok a mentális problémával küzdő gyerek. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt 15-20 évben mekkorát robbant a kommunikációs iparág. És most tekintsünk vissza az evolúciós fejlődésünkre! Mennyi idő alatt alkalmazkodott a testünk mellett az idegrendszerünk a fejlődéssel járó változásokra? 15-20 év mérhetetlenül kevés idő ebben a tekintetben. Meggyőződésem, hogy az ember nem képes befogadni ezt a nyomást sérülés nélkül, mert nem volt ideje alkalmazkodni a változásokhoz. A gyerek is ember. Hiába trenírozzák már egészen pici korától, a félelem, az öröm, a szorongás vagy a felszabadító érzés alapjában kódolt bennük. Az, hogy ezeket az érzéseket mik váltják ki, nem mindegy.
Az én generációm, ha fű alatt hozzá tudott jutni egy esti krimi megnézéséhez - amiben akkor még képileg csak utaltak a gyilkosságra - , napokig nem tudott aludni. Fel voltunk zaklatva.

Ma egy hat éves gyerek egy nap alatt több erőszakos gyilkosságot láthat a különböző médiákban, mint én 14 évesen egy év alatt.

A reklámokról, a szexualitásról és számos aberrációról nem is szólva.

Az inger, az inger marad. De mi zajlik, a kis fejekben? Apátia?  Természetesnek véli? Hová tolódik az értékítélet, az ingerküszöb? Hol az egy?

Mit tehet az a szülő, aki elevenen megélte ezt a robbanásos technikai fejlődést? Amellett, hogy saját magának is fel kell dolgoznia a rámért hatásokat, árral szemben kell eveznie csemetéivel egy ladikban. Erős karok kellenek és jó nagy lapátok.

Hol van még a kamaszkor?

 

Kép forrása: clry2 via VisualHunt.com / CC BY-SA