Kedvelj minket a Facebookon!

LEGYÉL A SAJÁT OTTHONOD LAKBERENDEZŐJE: JÁTSSZUNK A SZÍNEKKEL!

 

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy belsőépítészt és lakberendezőt alkalmazzon, habár üdítő érzés egy olyan otthonban élni, amelynek tereit a legjobb szakemberek tervezték meg és alakították ki a saját egyéni igényeinknek és elképzeléseinknek megfelelően. Ha megfogadod a következő tanácsokat, olyan összképet teremthetsz az otthonodban, mintha szakember járt volna nálad.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szoba színkombinációja és a választott színek mennyisége döntően meghatározza a helyiség hangulatát és arculatát. Ne gondoljuk, hogy minden csak pénz kérdése. Néhány ügyes praktikával sikeresen alakíthatjuk otthonunkat magunk is. Varrhatunk vagy vásárolhatunk új párnahuzatokat, függönyöket, terítőket és egyéb kiegészítőket. A hangsúly a színkombináción és az összhatáson van.

 

SZÍNÖSSZEÁLLÍTÁSOK: Használj három színt vagy árnyalatot

A színek személyes választásaink, és emellett hangulatteremtő szerepük is van, ezért válasszunk okosan. Ne hagyjuk, hogy az éppen aktuális lelkiállapotunk határozza meg döntésünket - ha olyan színekre voksolunk, amelyek ezelőtt eszünkbe sem jutottak, ne siessük el a dolgot, várjunk még néhány napot, mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat. Lapozgassunk magazinokat vagy keressünk képeket az interneten. Melyek azok a színek, amelyek a legtöbb képen szerepelnek? Ezek meghatározóak lehetnek, főleg, ha nem csak néhány nap, hanem legalább egy-két hét vagy hosszabb időszak alatt gyűjtögettük össze őket.

A három szín árnyalatai tökéletes harmóniát teremtenek: barna, szürke, arany

 

Válasszunk három színt vagy három árnyalat kombinációját. Ez nem azt jelenti, hogy pontosan ugyanolyan árnyalatú dolgoknak kell lennie egy színből egy helyiségben, hanem azt, hogy három színt használunk, de egy színnek akár több árnyalatát is visszatükrözheti a szoba. A három szín közül az első a leghangsúlyosabb, majd a második, végül a harmadik, amely a kisebb kiegészítőkön jelenjen meg. Például lehet a fő szín a falon, a második, szintén nagyobb hangsúlyt élvező a nagyobb méretű lakberendezési tárgyakon, akár a kanapén és a székeken, amelyek természetesen lehetnek több színűek is, de a legjobb az, ha a második fő szín a meghatározó, a harmadik pedig kisebb kiegészítőkön jelentkezik - virágokban, párnákon, kisebb dísztárgyakon és apró csecse-becséken. Ha napfényes az otthonunk, a színek még hangsúlyosabban tündökölnek majd benne.

 

Vegyünk egy színkombinációs példát! Tegyük fel, hogy a barnát, a kékeszöldet és a mandarinszínt választottuk. A fal színe lehet például a barna egy árnyalata, a kékeszöld az ülőgarnitúra és a fal egy hangsúlyosabb részének a színe, a mandarin pedig visszaköszönhet a párnákon és a kiegészítőkön. Fontos tudnod, hogy ez a bűvös hármas bármiféle színkombinációval működik, úgyhogy bátran éljuk ki a kreativitásunkat a választásnál. A hangsúly a három színen van, ennyit válasszunk, se kevesebbet, se többet, hiszen csupán egy vagy két szín használata unalmassá teheti a helységet, több viszont a zsúfoltság és/vagy rendetlenség látszatát keltheti. Lehet a választott helység teljesen fehér vagy más egyszínű is, de ebben az esetben három színárnyalatú fehéret, vagy más választott szín három árnyalatát használjuk. Lehetünk kreatívok, és választhatunk érdekes színkombinációkat is, mint például a fehéret főszínként, másodikként a rózsaszínt és harmadikként pedig a türkizt. (Freshome)

 

Textúrák és lakberendezési tárgyak

Különösen akkor fontos ez, ha teljesen egyszínű szobára vágyunk, például fehérre vagy szürkére. Ha különböző színárnyalatokat és textúrákat választunk, a szoba első látásra olyan lesz, mintha több szín kombinációja adná a színhatást, azonban a figyelmes szemlélő láthatja, hogy ugyanaz a szín különböző árnyalata köszön vissza a  szöveteken és textileken. Egy teljesen fehér szobába választhatunk például vászon függönyöket, plüss bársonyszékeket, fényes selyem párnákat, rattan bútorokat és szövött kosarakat, pamutszövettel bevont kanapét, amely egyik oldalára akár rádobhatunk egy műszőrme takarót. Ezáltal egy egyébként unalmas, egyszínű szoba érdekessé és élettel telivé válik, és kifinomult ízlésről fog árulkodni. (Freshome)

 

Érdemes elgondolkodni a következőn is: Ha nem, vagy ügyesen váltogatjuk a helyiségek stílusát és színeit, nem tűnnek majd egymástól elszigeteltnek a szobáink. Ha attól félünk, hogy ezáltal „unalmas” vagy kevésbé kreatívvá válik az otthonunk lakberendezése, nem kell aggódnunk. Azáltal is összhangot teremthetünk, hogy (például) a következő módokon kapcsoljuk össze a helyiségeket: Ismétlődő színeket vagy színárnyalatokat, illetve vizuális elemeket használunk, amelyek az egyik szobából a másikra visszaköszönnek. Akár egy hangsúlyosabb elem ismétlődése is elég ahhoz, hogy a következő helyiséget ne érezzük az előbbitől elszigeteltnek. Ezután egy másik elemet is használhatunk összekötőként.

A lakberendezésnél vegyük figyelembe az életmódunkat is. Kalkuláljuk be a szín- és anyagválasztásnál a gyermekeink életkorát és a háziállatainkat. Nem biztos, hogy célszerű fehér színt választanunk, ha kisgyermek vagy kutya-macska van a háznál.

Folytatjuk.