Kedvelj minket a Facebookon!

KONFLIKTUSKEZELÉS A PÁRKAPCSOLATBAN

 

A cikk előzménye itt olvasható: Érzelmek kifejezése

Kezeld hatékonyan a konfliktushelyzeteket!

Minden kapcsolatban vannak nézeteltérések, és olyan napok, amikor egyszerűbb lenne elsétálni. Azonban az egészséges párkapcsolatban azt a döntést hozzuk, hogy megbeszéljük, és megoldjuk a problémákat. Fogadd el, hogy konfliktusok a legstabilabb párkapcsolatokban is vannak. Lehetetlenség, hogy két ember mindig mindenben egyetértsen. A nézeteltéréseket jobb mielőbb megbeszélni. Ha túl sok, és túl komoly a nézeteltérés kettőtök között, és nem tudtok közös nevezőre jutni, gondolkozz el azon, hogy érdemes-e erőltetni egy ilyen kapcsolatot. Ha elég erős a kettőtöket összekötő szeretet, tegyél meg minden tőled telhetőt.

 

 

Ha vitára kerül a sor, próbáld meg elemezni, valójában miért tört ki a veszekedés, vagy hogyan kerültetek konfliktushelyzetbe. Van, hogy valójában azért veszekszünk, mert nem tudjuk nyíltan és higgadtan kifejezni az érzelmeinket, vagy félünk az intimitástól. Kerüljük el a drámákat, a folyamatos heves vitát, duzzogást majd összeborulást. Ha továbbra sem beszéljük meg a problémákat, és csak a szőnyeg alá seperjük azokat, újra és újra előjönnek.

Ismerd be, ha hibáztál

Függetlenül attól, hogy akarva vagy akaratlanul sértetted meg a partneredet, őszintén kérj bocsánatot anélkül, hogy elhárítanád a hiba okát, vagy felelőst keresnél. Ha azon kapod magadat, hogy folyamatosan ugyanazt a hibát követed el, döntsd el, hogy változtatsz-e rajta, és ha szükséges, kérd a partnered segítségét is ehhez. A szándék, hogy egy ismétlődő viselkedésmintán változtatni szeretnél, és ehhez az ő segítségét vagy a tanácsát kéred, szintén elmélyítheti a kapcsolatotokat.

Bocsáss meg

A kölcsönös megbocsátás szintén a bizalom alapja. A megbocsátás egy döntés, amely a múlt elengedésére és a jelen teljes mértékű befogadására irányul. A megbocsátás mindkettőtökre jótékony hatással van: nem csak a partneredet oldozhatod fel általa, hanem magadat is felszabadíthatod a sérelmek, a neheztelések és a harag cipelésének a terhétől. Bocsáss meg tehát kettőtökért.

Folytatjuk.

Felhasznált forrás: How to Have a Healthy Relationship. Ajánlott írások: Mirror: 20 secrets to the perfect relationship: From five kisses a day to saying 'I love you' before bed; Tiny Buddha:10 Ways to Create a Strong, Intimate Relationship
Kép: ruben_gal0