Kedvelj minket a Facebookon!

ÉREZZÉTEK JÓL MAGATOKAT EGYÜTT MOST!

Ezt tedd, hogy jól működjön a párkapcsolatod! (5/5. rész)

 

A cikk előzménye itt olvasható: ENGEDD, HOGY JÓL ÉREZZE MAGÁT

Randizzatok újra

Randizzatok, függetlenül attól, hogy hány éve vagytok együtt. Valójában ez még fontosabb azoknál a pároknak, akik már nagyon régóta együtt élnek. Találjatok ki közös programot (randit) legalább egyszer egy hónapban. Vannak olyan párok, akik hetente elmennek kettesben valahova. Ha nem vagy jó a randiszervezésben, kipróbálhatod azt is, hogy oda csalod el a partneredet, ahol a kapcsolatotok legelején voltatok. Találjatok ki valami új és izgalmas tevékenységet. Fokozzátok az együttlétek élményét új és érdekes dolgok végzésével.

 

 

Nevessetek együtt

Nevessetek egymásra szeretettel. A nevetés segíti mozgásban tartani a dolgokat, így a kapcsolatotokat is. A szervezetre is jó hatással van: kalóriát éget, serkenti a véráramlást, erősíti az immunrendszert és csökkenti a vércukorszintet.

Szenteljetek időt egymásra

Legyen elsődleges a számodra, hogy időt tölts a partnereddel még akkor is, ha ezt először kényelmetlenlennek érzed a sok egyéb tennivaló miatt. A kapcsolatoknak szüksége van közös élményekre ahhoz, hogy növekedni és erősödni tudjanak. Kezdjetek bele közösen új hobbiba. Eljárhattok együtt egy tanfolyamra, sportolni vagy tanulhattok nyelvet.

Motiváld és kommunikálj hatékonyan

Az egymás közötti hatékony kommunikáció fejleszthető. Próbáld ki a következőt: 1. Ne használj közvetlen nyelvezetet, vagyis kerüld a “meg kellene tenned” és a “te nem tudod megcsinálni” jellegű kifejezéseket. Mindketten egyenlőek vagytok, senkinek sem szabad a másik felett főnökösködnie. 2. Ne várd el a partneredtől, hogy olvasson a gondolatodban, ha szeretnél valamit, mondd meg neki egyenesen (ne várd el azt, hogy magától levigye a szemetet, ha tele van - lehet, hogy nem jut eszébe - hanem kérd meg rá, és ne csak célozgass, hogy “megtelt a kuka”). A “kellene” kifejezést váltsd át inkább a “nagyon szeretném”- re. 3. A “kérlek” és a “köszönöm” formális sablonoknak tűnnek, mégis nagyon sokat jelentenek. Őszintén fejezd ki a háládat, még akkor is, ha csak kis dologról van szó. Például: “Nagyon jól esett, hogy levitted a szemetet, köszönöm.” Ez arra ösztökéli majd, hogy máskor is megtegyen neked hasonló dolgokat, amelyeket tulajdonképpen magáért is tesz, hiszen nincs előírva sehol, hogy mindig a te kötelességed levinni a szemetet. 4. Ha vitára kerül a sor, akkor se mondj le a kifejlesztett hatékony kommunikációról.

 

Felhasznált forrás: How to Have a Healthy Relationship. Ajánlott írások: Mirror: 20 secrets to the perfect relationship: From five kisses a day to saying 'I love you' before bed; Tiny Buddha:10 Ways to Create a Strong, Intimate Relationship
Kép: Unsplash