Kedvelj minket a Facebookon!

A HALÁL MISZTÉRIUMA II. RÉSZ

 

Elsőként szeretném górcső alá venni a nyugati életszemlélet jelenkori filozófiáját. Ez a boncolgatás szorosan összefügg a manipulátor rovatban leírtakkal. A rossz értelemben vett „valósítsd meg önmagad” szlogen nem más, mint az ego táplálása és természetesen a megvalósítás elengedhetetlen kellékeinek a megvásárlása. Bárki tudatalattijában kialakulhat az a kép, ha megissza a gondtalanság italát, az elképesztően ergonomikus borotvával borotválkozik, vagy a nem is létező, egyre furcsább nevű alkotóelemekből álló testápolóval keni magát… szóval különleges ember.

Egy valaki, aki számít.

 

Persze, közben mindenki teszi a dolgát. Éli az életét, tanul, dolgozik, vannak hobby-jai, elér valami igazán megfoghatót. Értéket teremt, magának és másoknak. De bármit is ér el, a közelében sem érezheti magát annak a túlidealizált képnek, amit nap mint nap lát, hall, érzékel. A gépezet a másik oldalról is támad. Nem múlhat el híradás sokkoló tragédiáról, gyógyíthatatlan betegségekről, amik hirtelen megfoszthatnak minket az életünktől. Sajnos mindig is voltak tragikus balesetek és gyógyíthatatlan betegségek. De nem voltak bepontozva az agyunk fő területére, azt sugallva, hogy addig habzsold az életet, amíg teheted, mert nem biztos, hogy holnap is lesz napod. A szorongás lassan, alattomosan alakul ki. Majd jönnek a számvetéses kerek születésnapok. Mit értem el? Már túl vagyok az életem felén, háromnegyedén… Azután jön a „nem elég” érzés. A nők hisztérikus küzdelme, az öregedés-öregség ellen. Úgy érzik, értéktelenné válnak ma, amikor a feszes bőr, a telt ajkak, sok haj, de kevés életkor számít igazi értéknek. Nem tudnak megbékélni, és ez a kulcsszó. Manapság nem tudnak megbékélni az emberek az anyagi javak, a fiatalság, a kirobbanó energia elvesztésének még a gondolatával sem. Pedig a halál mindent visz.

De mi az a minden? Egy rakás pénzt, luxusautót, szétplasztikázott arcot el lehet veszíteni. Egy valóban megélt életet nem. Ugyanis, egy tartalmasan élt élet lezárul, ha eljön az idő. Mint egy zenei mesterműben. Elhalkul, elfogynak a hangok, minden nyugodt és csöndes lesz. Az ittmaradottakban nem marad feloldozhatatlan kínzó gyász. A mindent felemésztő gyásznak fő tápláléka a bűntudat az eltávozottal szemben. De ha jól éljük az életünket, nem keltünk bűntudatot a szeretteinkben.

Az méreg, és mi nem mérgezhetjük meg azokat, akiket szeretünk. Ha egész életünkben csupán anyagi javakat kergetünk, mi magunk válunk űzött vaddá. A halál tragikus lesz mindenki számára. Az utolsó napokat, vagy órákat a semmihez sem fogható félelem purgatóriumában fogja tölteni az ember, akinek fogalma sem volt életében a lelkiség fogalmáról, az idős kor bölcs nyugalmáról. Bekeretezve a mondandómat, a nyugati életszemlélet jelenkori filozófiája a felszínesség. A mély, bármely tekintetben alkalmazott spiritualitás nem fér a korképbe. Rapid dolgokra van szükség, pörögnie kell az életnek, nincs megállás. Márpedig a spiritualizmushoz idő kell, és önálló gondolatok.

 

Az első rész itt olvasható: A HALÁL MISZTÉRIUMA

Kép forrása