Kedvelj minket a Facebookon!

A HALÁL MISZTÉRIUMA

 

Talán még soha nem volt az emberiség fennállása óta ennyire különböző a halálhoz való viszonyunk, mint napjainkban.

Habár a legnagyobb különbség még most is a keleti és a nyugati kultúrákban mutatkozik, már nyugaton is erős a megosztottság ebben a tekintetben. Tapasztalatom szerint nagyon sok országban, hazánkban is, kifejezetten tabu témának számít a halál. Hogy miért? Elsőként ezt szeretném körbejárni ebben az alrovatban.

 

Mint megannyi alapvető dolog az életben, ez is szorosan a kultúrákhoz kapcsolódik, azon belül is a hithez, a világnézethez és ezek civilizáció általi változásához. Nem véletlenül írtam, hogy alapvető dolog az életben, hiszen a halál az élet elengedhetetlen része. Hogy mi történik abban a pillanatban, amikor meghalunk (azon kívül, hogy a szervezetünk megszűnik működni), illetve ezt követően? Nos, ez már pontosan a téma lényege, illetve az, hogy miként vélekedünk erről.

Számos példát fogok a későbbiekben említeni, de egyet biztosan állíthatok: Függetlenül a végünk eljövetelének idejétől és körülményeitől, az életünket meg kell alkotnunk. Ha ezt megtesszük, a lezárása is az alkotásunk része lesz.

Az alkotó ember méltó önmagához. Ezt nem a szó szoros értelmében írom. Alkotó embernek tartanak, mert zenész-zeneszerző vagyok. Mint a művészeknek, ez a hivatásom, egyszerűbben fogalmazva, a szakmám. Ez az életem része. Az, amivel töltöm a napjaim nagy részét. Ennek ellenére az élet megalkotása más, és a saját életünk műve erősen kihat a környezetünkre is.

Életünk során alkothatunk egy családot, egy erdőt, felfedezhetünk egy új csillagot, vagy gyógymódot betegségekre. Csodálatos házakat tervezhetünk és építhetünk, abba gyönyörű bútorokat faraghatunk, tisztán tarthatjuk az utcákat, taníthatjuk a gyerekeket, és még sorolhatnám. Ám gerjeszthetünk békétlenséget, akár háborút, erőszakot és sok szenvedést. A körülményeket mi teremtjük. Befolyásunk lehet nem csak a saját, de egy másik ember halálhoz való viszonyára is. Absztrakt, de így van.

Tehát elsőként mindenképp az életet kell értelmeznünk, hogy természetesen be tudjuk fogadni a halálunk elfogadását.

A második rész itt olvasható: A HALÁL MISZTÉRIUMA II. RÉSZ

Kép forrása