Kedvelj minket a Facebookon!

EGY ÉVNYI FIGYELMET KÉREK!

A Gyermekek Világnapja, szeptember 20.

 

Figyelmet kérek a gyermekeknek, és figyelmet kérek minden gyermeket nevelő szülőnek és felnőttnek, mert ,,Akkor jó a világ, ha jó benne gyermeknek lenni". (Idézet: Véghelyi Balázs)

Az ENSZ 1946-ban létrehozta a UNICEF-et, az egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját, elsősorban a II. világháborút átélt, éhező, beteg gyerekek megsegítésére. Mindez kinőtte magát, és a világ minden táján igyekszik megsegíteni az éhező, nehéz körülmények között élő gyermekeket és fiatalokat. (Kép forrása)

A szervezet célja küzdeni a gyermekek jogaiért és jólétükért, valamint megszüntetni a szenvedést és az éhezést. A Föld számos országában nagy segítséget adnak a leghátrányosabb sorsú területeken.

A UNICEF Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésében minden szeptember 20-án felhívást tesz közzé,  hogy az  1959. évi ENSZ deklarációban megfogalmazott gyermekjogoknak megfelelően támogassák és védelmezzék a gyermekeket. Elsősorban a fejlődő országokra irányítja a figyelmet. Mindezért hozták létre a Jószolgálati Nagyköveti posztot, amelyet számos híres személyiség végez, és végzett már évtizedeken keresztül. A feladatukról és a munkájukról itt olvashatsz: FILMCSILLAG A GYERMEKEK VÉDELMÉBEN - Audrey Hepburn

Néhány Jószolgálati Nagykövet: Audrey Hepburn (1), Claudia Schiffer (Nicolas Genin 2), Roger Moore (Allan Warren 3), Whoopi Goldberg (Georges Biard 4), Susan Sarandon (Sillygoosefilms 5), Mia Farrow (UNICEF 6), Berlini Filharmonikusok zenészei, FC Barcelona.

Elsődleges célok között van a gyermekek biztonsága, és a létminimum alatt élő családok felemelésének fontossága. A gyermekvédelemért, a gyermekek jogainak a fenntartásáért, illetve az érvényesítéséért, az erőszakmentes gyermekkorért és a megfelelő körülmények meglétéért  hazánkban is vannak teendők.

A magyarországi UNICEF szervezete sokféle tevékenységet végez többek között a magyar gyermekekért.

Figyelemmel kíséri és elősegíti a gyermekek és a nők jogainak megvalósulását, népszerűsíti a Gyermekek Jogairól szóló Egyezményt. Megismerteti a UNICEF munkásságát, támogatókat és adományokat gyűjt magánszemélyektől és gazdálkodó szervezetektől, valamint kormányzati és kormányközi forrásokból igényel a gyermekvédelem segítéséhez. A UNICEF támogat minden Magyarországon folytatott tevékenységet, amely a gyermekek  megsegítését, az erőszakmentes életüket és a jólétüket szolgálja. (Kép lent)

Felvilágosítást és tájékoztatás ad, sőt maguk a gyermekek is kérhetnek tanácsot, ha veszélyben vannak, bántalmazzák őket és segítségre van szükségük, vagy segíteni szeretnének valaki máson.

A Magyar UNICEF központ elérhetősége: ITT ; Honlapja: ITT

Magyarországon a nyolcvanas években találkoztam az alábbi helyzettel

A tanító korán kelt, mint minden reggel. A konyhában a szendvicsekkel serénykedett, hármat, becsomagolva a gyermekei reggelije mellé tett, és még egy-egy almát. Míg gyermekei reggeliztek, szedelőzködtek, úgy kétszer ennyi tízórait gyömöszölt a táskájába, amikor megszólalt a középső gyermeke "anya, most eggyel többet csomagoltál, magadnak is viszel?" - a válasz csak egy fejrázás volt, amiről tudták, újabb pártfogoltja van az édesanyjuknak, aki reggelente nagy csomaggal érkezik az iskolába. ,,Milyen jó, hogy 9 almafánk van!" - szólt a legkisebb, majd mosolygósan, telve jó érzésekkel elindultak az iskolába.

Nálunk nagyon sok gyermek reggeli nélkül indul el otthonról. Több pedagógustól hallottam, hogyan támogatják a rájuk bízott gyerekeket, mert nem egyszer volt már, hogy elájult valaki az éhségtől. (Kép forrása)

Magyarországi gyermekélelmezéshez segítség: ITT

Valójában nem lehet számadattal kifejezni, hogy hány ilyen pedagógus és hány pártfogoltjuk van, akik nem jutnak elegendő ennivalóhoz.  Az nagyon szomorú, amikor otthonról üres, korgó gyomorral indul az iskolába a gyerek. A szülő a legvégsőkig kivárja, hogy mikor ébressze fel a gyermekét, hogy ne legyen idő azt mondania, hogy éhes vagyok. (Kép - lent - forrása)

 

Adjunk több figyelmet a gyermekek körülményeinek!

,,Minden felnőtt volt egyszer gyerek,

és felnő majd az új gyereksereg.

Többet, s jobban törődjetek velünk,

mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk."

Bródy János