Kedvelj minket a Facebookon!

HÁROMDIMENZIÓS KÉPESLAP GYEREKEKKEL

Készíts tavirózsát!

„Pop-up card”

 

A háromdimenziós képeslap, úgynevezett „pop up card” könnyen és egyszerűen elkészíthető gyerekekkel. A képeken szereplő kártyákat másodikos gyerekekkel készítettem (angol utasítások alapján) English Extra óra keretein belül. 20-30 perc alatt elkészíthető.

 

 

Hozzávalók (egy kártya készítéséhez):

 

Egy A/5-os kartonlap (a kártyához, a mintán kék színű)

Egy kisebb, mint A/5-os karton- vagy sima színeslap (zöld, a levélnek)

Egy hosszanti irányban félbevágott A/4-es színeslap fele (a virágnak)

Színes lapok (a külső borítónak) - választható

Színes ceruzák (én akvarellceruzát használtam, de az egyszerű is tökéletes) vagy filcek, kréták

Ragasztó

Olló

A lenti kártyákat másodikos gyerekek készítették

 

Elkészítése:

Az elkészítés megkezdése előtt nézzétek meg a videót, valamint az általam elkészített mintát, illetve a gyerekek által készített virágokból összeállított képgallériát, hogy inspirációt kapj a színválasztásokat illetően.

Tavirózsa:

1.Az A/4-es lapot hosszanti irányban behajtjuk, majd félbevágjuk. A virág elkészítéséhez csak az egyik felére van szükségünk. Ezt hosszanti irányban ismét félbe hajtjuk, majd felezve szétvágjuk. Mindkét féllel elvégezzük a következőt: Hosszanti irányban félbe hajtjuk, majd ismét félbe hajtjuk (hosszanti irányban), és újra félbe hajtjuk ugyanígy. Fontos, hogy mindig félbe hajtsuk, és ne legyezőszerűen készítsük el, mert akkor vágáskor szétesik a virág! Ezután ívesen levágjuk a lap egyik felén két oldalt a csücsköket, kicsit kevesebb mint a lap feléig.

2.Mindkét lapot szétnyitjuk. Tetszőlegesen beszínezzük a háromszögek rövidebb oldalait. Használhatunk két színt is, mint a képen. Tetszőlegesen lehet ceruzával, filccel, vagy akár zsírkrétával végezni ezt a munkafolyamatot. Ezután a háromszögek csücskében kevésbé szabályosan színezünk a képen látható módon (ez a lépés elhagyható).

3.A következő lépéseknél kell a legkörültekintőbben eljárni. (Ebben legjobb, ha segítünk a gyermekünknek, vagy együtt végezzük, mert ha esetleg rossz helyen vágja be, az eddigi munkájára nem tudjuk feltenni a „koronát”. Ha ezt a folyamatot elrontjuk, akkor nem sikerül szépen a virág, vagy nem tudjuk szétnyitni. A képen látható piros vonalak mentén bevágjuk a csíkokat körülbelül a feléig. Egyik virágcsíknál felül, a másiknál alul. (Amennyiben nem tudjuk megfelelően összefűzni, kicsit jobban is bevághatjuk. Először legyünk óvatosak ennél a lépésnél.) Ezután a képen látható módon összefűzzük, mintha hajfonatot készítenénk. Szétnyitjuk majd összecsukjuk. Így két egymás melletti háromszöget látunk maguk előtt. A két háromszöget lenyitjuk legyező formában, és már készen is van a virág.

 

Levél: (A videó nem tartalmazza ezt a lépést.)

Szintén félbehajtott lapból készítjük, majd a széleit szív (vagy más) formában levágjuk a képen látható módon. Ezután tetszőlegesen díszítjük.

Összeillesztés, a képes lap elkészítése:

A képen látható módon ragasztóval összeillesztjük a virágot, majd a levelet. Ezután a tavirózsákat a vízfelületként dekorált képeslapra ragasztjuk. A képeslap borítóját tetszőlegesen dekorálhatjuk. Feliratot is készíthetünk, gyöngyöket, szalagokat és egyéb, “laposabb” dekorációs elemeket is ragaszthatunk rá. Legyünk kreatívok!

Felhasznált forrás: Ezt az összeállítást a cikkben is szereplő videó továbbgondolásával készítettem. 
Videó forrása: Basteln mit Papier: Pop-Up Karte selber machen - Bastelideen - Geschenke basteln - DIY - Ideen