Kedvelj minket a Facebookon!

MIÓTA LEHET RÁC A PONTY?

 

 

A rácponty készítése nagyon széles lehetőséget ad a háziasszonyoknak, és talán el se lehet rontani. Ami kell hozzá, az ponty, a lecsóba valók és burgonya. Lehet külön-külön is megsütni vagy pirítani a belevalókat, de a lényeg, hogy az összetevők együtt átsüljenek a tepsiben. A rácpontyot igazán nevezhetjük “egytál” ételes megoldásnak; és ajánlom mindenkinek, aki szereti a halat.

Valljuk be, bizonyos ételek elkészítésénél sokszor rémes az edények sora, amibe a különböző alapanyagokat kell a főzés előtt sorakoztatni. Itt most nagyon egyszerű a dolog, mert szükséges egy tepsi, egy jó nagy vágódeszka, egy-két kés és egy műanyag tál, amibe a megmosott zöldségeket teszem, a tejföl összekeveréséhez pedig a gyári doboz is megfelel, így csak egy kanál kell még, valamint alufólia.

 

 

Töltött rácponty készítése cukkinivel:

A megtisztított halat (kb. 1 és 1,5 kg közötti), egyből tehetem a tepsibe, ott beirdalom sűrűn a gerince mellett (a hal bordák feletti részét), hogy eltűnjenek az apró szálkák. Egész halat készítek, ugyanis töltöm. A tepsiben befűszerezem sóval borssal, az irdalásba néhány gerezd csíkokra vágott fokhagymát szurkálok, és kevés zsiradékkal kikenem a tepsit.

A cukkini kétharmadát meghámozom, és karikára vágva kibélelem a tepsit vele, a hal alá is becsúsztatom, majd ugyanezt teszem a hagyma felével is. Ezután annyi hagymát, paprikát, paradicsomot és héjával meghagyott cukkinit kockázok fel, amennyit a halba töltök, s előtte megsózom.

 

A maradék paradicsomot, cukkinit, paprikát vékony szeletekre vágom, és tetszetősen beborítom vele a tepsit. Enyhén megsózok mindent. Aki szereti a csípős ízt, az erős paprika karikákat is tehet bele. Letakarom alufóliával, s előmelegített sütőben fél órát sütöm 250 fokon. Fél óra elteltével leveszem az alufóliát, ráöntöm a sóval, borssal és a piros paprikával összekevert tejfölt (a képen csak a harmadát borítottam be vele), és ez után letakarás nélkül “pirosra” sütöm még 15 percen át. A hőmérsékletet is lejjebb vehetem akár 200 fokra, de nem feltétlen szükséges (lehet 180-200 fokon is sütni, de akkor másfél-két órán át is szükséges sütni, vagy még tovább).

Mikor elkészült, leönthetem a szaft nagyobb részét (a cukkini elég sok levet enged, míg ha burgonyával csinálom, akkor nincs szükség erre a mozzanatra.)

Ha lehet forrón, tepsivel együtt tálalom.

 

Összetevők 4 főre: kb.1,20 dkg ponty, 2-3 hagyma, 2-3 paprika, 3-4 paradicsom, 1 cukkini, és 2-3 kanálnyi zsiradék, fűszerek (só, bors, paprika, 3-4 gerezd fokhagyma) 

 

És végül, mitől lett rác ez a ponty:

Raška neve 962-ben jelent meg először, a város Szerbiában található. A későbbi években szerbek, Raška, görögök menekültek délről a török elől, és Magyarország déli részén települtek le Raškán, őket mind rácoknak nevezték. Rácországnak is megvan a maga címere, valamint helye van a magyar királyi címerben is. Mohács környékén is nagyon sok rác települt le, és hazánkban több település nevében is benne van a rác szó, mint Ráckeve, Rácalmás. Természetesen a betelepülés alkalmával ezek a népek hozták a saját jellegzetes ételeiket, s ezek elejére így odakerült a “rác” szó, mint a rác burgonya, rác gombóc, rác hús, rác ponty. Kibogózni lehetetlen, hogy mikor keletkezett ez az étel, de valószínű, hogy a tepsis hal ízesítésére került bele előbb a hagyma, majd a többi összetevő, s aztán kialakult a lecsós tepsis hal. Azt tudjuk, hogy a paprika a törökök közvetítésével érkezett hazánkba, erről több olvasható ITT.

Tehát tudjuk, hogy az 1600-as években már termeltek nagyobb mennyiségben paprikát Magyarországon, de igazán csak a 18. században vált általánossá és szinte bárki számára elérhetővé a paprika.

Feltételezhetjük, hogy a rácok tepsiben sütötték a halat, és sorba jöttek hozzá a mai összetevők, végül vagy egyszerre a lecsó alapjai, s ez a betelepült rácoknál alakult ki.  Számunkra lényeg, hogy kreatívan, bátran változtathatjuk a zöldségeket, tejföllel, vagy anélkül, egyben sütve vagy szeletekkel gyors és finom ételt tehetünk a családi asztalra. S aki nem hiszi hogyan lett a pontyunk rác, az járjon utána és tudassa velünk.

 

Felhasznált szakirodalom: saját recept, saját képekkel
A magyarországi szerbek (Sulinet); Rácok