Kedvelj minket a Facebookon!

A MANIPULÁCIÓ KORA

 

Minden történelmi korszak elnevezése beszédes. A sötét középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás kora, és még folytathatnánk a sort.

Ha ezt a korszakot kellene jelzővel ellátni, bátran jellemezhetnénk a manipuláció korának - minden szempontból. Napjainkban elképesztően résen kell lennünk, ha szeretnénk a valódi tudatos, önmagunk által felépített és vezetett életet élni. A helyzet odáig fajult, hogy a gyerekeink klasszikus értelembe vett neveléséről nagyrészt már szó sem lehet. Felkaphatják a fejüket a jóérzésű, lelkiismeretes szülők erre a kijelentésre, de ha már van legalább óvodás korú a gyermekük, belátják, hogy igazam van.

Mivel ez is egy szerteágazó, óriási témakör, legegyszerűbb, ha életkornak megfelelő kronológiával elemezzük. (A kép forrása)

Állíthatnám azt is, hogy már a magzati korban elkezdődik a mások általi célzott irányítás. De ez még az anyára hat, a döntés az ő kezében van. Mit egyen, mit ne, mennyit hízhat, mit, miket szedjen be, mivel kenje a bőrét, hol és hogyan szüljön. Nagyon hosszú a lista, egy egész iparág épült rá, pedig még meg sem született a gyermek. De mint említettem, itt még a szülőről van szó.

Az összes lehetséges média felületen, beszéljünk akár egy utcaképről, akár az internetről, tombolnak az információ gyárak szlogenjei.

Ez, ami szembetűnő. Ám van egy nagyon veszélyes, szofisztikáltabb módja is a törekvésnek, amely arra irányul, hogy birtokban tartsák még a tudatalattinkat is.

Több kísérlet bizonyította, hogy elég egy negyven perces út az otthonunktól a munkahelyünkig ahhoz, hogy a napunk további részében olyan dolgokat együnk-igyunk, vásároljunk, állítsunk, ami tulajdonképp távol áll valódi önmagunktól.

Zombiként megtesszük. Beépül a szokásainkba, részünk lesz, és parazitaként fejlődik. Az etetéséről bőven gondoskodnak. Átformálódunk, ha hagyjuk.

Természetesen nem arról van szó, hogy minden érzékszervünket zárjuk be, a külvilágot pedig ki. Nem. A szűrő az, ami nagyon fontos. Az, hogy mekkora réseket hagyunk, és a beengedett információt miként dolgozzuk fel. Úgy, ahogyan A kis hercegben, ha van egy vonat, mindig van egy ellenvonat is. Legyünk mi az ellenvonat, és használjuk a korunk adta lehetőségeket építő dolgokra!

Nagyon erősen elbillent a világ mérlege egy oldalra. Próbáljuk meg értelmesen, érzelmesen visszabillenteni, hogy harmónia legyen. Elég, ha magunkkal kezdjük, hisz a világ sok magunkfajtából áll, és minden változás a kicsitől indul a nagy felé, tehát belülről bontakozik ki.