Kedvelj minket a Facebookon!

LEHETÜNK MI IS JÓSZOLGÁLATI NAGYKÖVETEK

Segítség Mátraverebélyért és Bátonyterenyéért Fürge Anett kezdeményezése után

 

Budapest fénye már nem világít el a közelben lévő falvak felé, ahol vannak családok, akikhez csak a holdvilág jut az esti órákban. Kellenek a UNICEF Jószolgálati Nagykövetei, mert hazánkban a gyermekek harmada éhezik, alultáplált, és még megfelelő ruháik, cipőik sincsenek. Korgó gyomorral fekszenek le sokszor, és reggeli étkezés nélkül indulnak el az iskolába.

A szeptember 20-ai, a Gyermekek Világnapja alkalmából készült cikkünkben beszámoltam arról, hogy az ENSZ létrehozta a UNICEF szervezetét a II. világháborúban elveszett, árva, szegénységben élő gyermekek megsegítésére. Utaltam a magyar gyermekekre, az éhezésre: EGY ÉVNYI FIGYELMET KÉREK! (Gyermekek Világnapjára írt cikk - szeptember 20.)

 

 

Nos, konkrét esetről számolt be az RTL Klub 2015 januárjában. Fürge Anett két család történetét mutatta be, amit torokszorító érzésekkel lehet végighallgatni, végignézni. A riportot 266 000-en látták azóta.

Mély szegénységgel küzdő családok élnek Mátraverebélyen és Bátonyterenyén. A szülők jobb esetben közszolgálati munkát végeznek, amely bevétele még ennivalóra sem elég. A hó vége felé már nem jut betevő falat, de megtanultak korgó gyomorral lefeküdni, s munkába menni, csak hogy a gyerekeik enni tudjanak.

A gyermekek 35% -a éhezik hazánkban.

 

Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet Magyarországon? A környező országok közül csak Romániát előzzük meg a nélkülöző gyermekek számával. Mátraverebélyen és Bátonyterenyén a férfiak főként bányászként, a nők varrónőként dolgoztak, a bánya bezárt, a varroda megszűnt. Mindezek következtében létrejött a munkanélküliség, kialakult a szegénység, a mély szegénység. Elkelnének hazánkban is a Jószolgálati Nagykövetek (lásd: Audrey Hepburn, munkássága a gyermekekért). Miben tud segíteni a Jószolgálati Nagykövet? Felhívja a figyelmet arra, hogy ha jómódban élünk, van ennivalónk, ruhánk, munkánk, akkor segítsünk, adományozzunk, s másokat is hívjunk magunkkal erre a nemes dologra. Keressük azokat a családokat, helyzeteket, ahol mi tudunk segíteni, jó szolgálatot végezni. 

 

Egy csodálatos baráti társaság is felfigyelt a nehéz sorsú emberekre és a kezdeményezésükre. Nemes cselekvésüket szeretném most bemutatni, igazi jószolgálati nagy csapatot, akik villámgyorsan alakultak, nem kérdeztek, csak azonnal cselekedtek. Alig három nap alatt csaknem 1000 segítő állt össze, akik több tonna adománnyal keltek útra Budapestről és Győrből Nógrád megyébe, Mátraverebélyre és Bátonyterenyére, egy órányi autóútra. Gyorsan létrehoztak egy Facebook-os oldalt, hogy további önkéntes jószolgálati követek,  csoportok alakulhassanak a példájukra. Facebook oldaluk: Mátraverebély és Bátonyterenye megsegítéséért <3

“Csoportunk egy spontán akció szüleménye, amelyben privát emberek, barátok, akik szerencsések és sokat kaptak az élettől, eldöntötték, hogy kevésbé szerencsés embertársaikon segíteni szeretnének! Mi Mátraverebély és Bátonyterenye községeit választottuk, ahol az emberek elképzelhetetlen mély szegénységben élnek, ha ezt ugyan annak lehet nevezni :( Itt Európa közepén, csak egy órára a tündöklő fővárosunk felett, gyerekek éheznek és nyomorognak, víz, villany stb. nélkül! Tehát ha hátradőlsz és azt érzed, neked ez mind megvan, sőt még több is, akkor adj vissza valamit a sok jóból, amit te kaptál (...) Csatlakozz a csoportunkhoz, ott minden infót megtalálsz, és ha marad még kérdés, akkor Budapesten keresd Lendvai Esztert; Győrben Marsovszky Adriennt vagy Kertészné Dévényi Natáliát!”

Képek az adománygyűjtésről (az adománygyűjtés vezetőinek felvétele)

Az RTL Klub Fókusz műsora 2016.09.20-án a Gyermekek Világnapján mutatta be a győri Baráti Társaság ajándékozását. A műsor 20. perce körül kezdődik az adományozásról a tudósítás. Megható, mikor Marsovszky Adrien meglátogatja az egyik családot, akikkel Fürge Anett is hosszan beszélgetett: “A szegénységet nem kell szégyellni, erről nem tehetünk, hogy most ilyen nehéz helyzetben élünk, mert munka után megyünk, ahol….” hangzik a család háziasszonyától a riportban. (Riport itt megtekinthető: Fókusz)

“Szeptember 30-án pénteken, hosszú, súlyos betegség után meghalt Fürge Anett, az RTL Klub Fókusz című műsorának riportere, a Mellbevágó című, saját betegségével vívott harcáról szóló dokumentumfilm rendezőnője.  Fürge Anett október 3-án töltötte volna be a 41-ik évét.” (NLCAFÉ 2016.10.03.)

Ebben a cikkben is emlékezzünk Anettra, aki elindította a győri Baráti Társaság jószolgálati cselekedeteit, példát állítva elénk, hogy segítségükre legyünk másoknak.

 

Felhasznált forrás: Fókusz RTL Klub 
Kép: 0, 1 - Visualhunt; Gyerekkezek - Jackmac34