Kedvelj minket a Facebookon!

DOLGOZZUK FEL AZ ŐSZ TERMÉSEIT A GYERMEKEINKKEL!

 

Szinte akaratunk ellenére is lehajolunk néhány gesztenyét felvenni, ami utunkba kerül, mert talán gyermekkorunk mozdulatai megmaradtak, aztán volt, mikor gyerekesnek tartottuk, de most ismét lehajolunk, mert vannak követőink, akik szintén élvezettel szedegetik és válogatják a duci vagy éppen lapos, érdekes formájú vadgesztenye-termést. Ki ne emlékezne a gesztenye babákra, amit boldogan vittünk haza, s szomorkodtunk, amikor néhány hét múlva kiszáradtak, és kiesett kezük, lábuk? Azóta is minden évben néhány marékkal összeszedek, sohase hagyom ki, dísznek teszem a lakásba az őszi hónapokban, és a kabátzsebemben is szoktam hordani párat.                         

A gesztenye röppentyű készítése: Kézi fúróval lyukat fúrunk a gesztenyébe, és ragasztót tömünk bele, lehet ragasztó pisztollyal is, majd színes krepp papír csíkokat nyomkodunk bele. Mikor megszáradt, lehet vele játszani, kicsit felfelé dobni, s a papírcsíkok változatos mintát mutatva zászlóként lobognak a levegőben, mígnem lezuhannak, aztán lehet újból még messzebbre, még magasabbra dobni röppentyűnket. (Bátor Katalin tanító elsőosztályosokkal valósította meg szeptemberben.)

A vajszlói erdő októberben

 

Ősszel szinte minden hónapban más színben pompázik az erdő, kellemes időben sokan szeretik ilyenkor a sétát, kirándulást, túrázást. Kisgyerekes családoknak kimondottan csodás az együttlét a természetben, aki csak teheti, beiktatja az őszi hétvégékre a szabadban való időtöltést. A gyerekek imádnak az avarban trappolni, lépéseikre a különböző színű levelek zizegéssel válaszolnak. S van olyan, aki kihagyta gyermekkorában a szél által összehordott levélkupacokban való hempergést?  

 

 

Amikor süt a nap, csodás színben ragyognak a sárguló levelek, amelyek szépsége tán még lelkünket is simogatja. Persze a szebbnél szebb levelek gyűjteményével térünk haza, aztán jön a préselés, mert meg akarjuk őrizni a csodás élményt.

 Vízfesték: Színes őszi fa, hulló levelekkel

 

Így egy-egy ilyen kirándulás után gyermekeink ragyognak az örömtől, s napokig emlegetik, majd feldolgozzák. Ilyenkor műhellyé válik az ebédlőasztal, vagy a gyerekszoba: festés, ragasztás, vagdalás, s minden, ami velejár, no meg a takarítás.

1. Textilből kivágott színes őszi fa.  2. Vízfestékkel készített őszi fa.

 

Eljönnek a hidegebb őszi napok, s akkor meg lehet örökíteni az átélt élményt. Mi, szülők boldogan tesszük ki a polcra, hűtőszekrényre az elkészített műalkotásokat, s ahogy szaporodnak, mappában, dobozban gyűjtögetjük.

1. Préselt levelekből egy jelenet.  2. Festett levelek lenyomata.

Én most néhány évtized után bontottam fel a többször is a kincsként féltett nagy dobozt, ami gyermekeim alkotásait őrzi. Nagy izgalommal merültem bele a fedél felnyitásába, előjöttek a múlt élményei, a történetek, amiket a “nagy doboz” rejtett, s a képekkel kezemben további emlékképek elevenedtek meg előttem és bennem. Hát jó ideig eltartott az átnézése. Kívánom ezt minden szülőnek átélni, nagyon jó. 

1. Préselt levelek, füvek: Őszi táborozás. 2. Krétarajz: Esős őszi táj, vándorló madarakkal​

Íme most megosztottam néhány féltve őrzött őszi témájú rajzot, “festményt”, ragasztott faleveleket gyűjteményemből. Igen jók ötletgyűjtéshez, a gyerekekkel eltöltött közös időtöltés megtervezéséhez.

Képek: A feltöltő saját munkái, kivéve: a második és harmadik (a két fekete hátterű) kép forrása: Pixabay - 2. Pixaline​ 3. steinchen​