Kedvelj minket a Facebookon!

FARSANGI ÉTKEK

Disznótoros ízek "hamisan"; és fánk, amely 10-15 perc alatt elkészül

 

A farsangi evés-ivásra leginkább a sokféleség és a bőség volt jellemző régen is és ma is. Korábban főként a nehéz húsételeket fogyasztották, ma már minden étek lehetséges egy farsangi mulatságon, amit fantáziánk megenged. November 30-án, András napkor megkezdődtek a disznóvágások, és a magyar falvakban egészen farsang végéig tartottak. Ebben az időszakban a bálokat, zenés mulatságokat rendeztek evéssel, ivással és tánccal, valamint a disznóvágások vacsoráját is zenés szórakozással ünnepelték meg, amikor befejeződött a munka. A farsangi étkek egyik fő jellemzője volt, hogy disznótoros finomságok kerültek az asztalra.

Az egyik, sokak által kedvelt étel a töltött káposzta. Disznóvágás hiányában, hogy disznótoros jelleget kapjon, "hamisan" is el lehet készíteni. Sokan tartják bonyolultnak, ezért érdemes nagyobb mennyiséget csinálni egyszerre. Ha már kész van, hideg kamrában tartsuk, és többször is melegíthetjük, valamint le is fagyaszthatjuk.  Legutóbb én az alábbi megoldást választottam, így kombináltan készítettem abált szalonnát, majd töltött káposztát. Nem volt bonyolultabb más egyszerűbbnek tűnő ételek készítésénél, és az íze megegyezett a disznóvágás idején megszokottal. Titka, hogy abalével kell felönteni. Ha abalé, akkor miért ne készítsünk abált szalonnát, s már készen is van a nélkülözhetetlen abalénk. Sokak által a legfinomabb szalonna, hiszen puha, mint a vaj, és ízesített is. Frissen a legkiválóbb, utána viszont hidegen kell tartani, és ajánlott rövid időn belül elfogyasztani.

 

Abált szalonna készítése

Disznóvágáskor nagy üstben abálják a fejet, majd a megtöltött hurkát is, és a vége felé sor kerül a tokaszalonnára. Az abálás a 100 Celsius fok alatt való hőkezelés. Hogy hasonlítson a disznó-toros ízre, “hamisan” csináltam. Beletettem 3-4 liter vízbe 2 csapott teáskanál sót (kevesebbet, mintha húslevest főznék), 2 babérlevelet, 9 szem egész borsot, és egy kisebb fokhagymát. Ezeket jó felforraltam, hogy az ízek összeérjenek, majd beletettem a szalonnát, amit három darabra vágtam. Fontos, hogy az abálásnál már csak gyöngyözzön a víz teteje, alacsony hőfokon tartsuk.

A szalonnát beirdaltam, 1 cm-es vágással a tetején. Sokan a megabált forró szalonnával teszik, én még anno a legelején “elrontottam” ezt, s így már maradtam a saját szokásomnál.

Mikor a villa vagy a vékony pengéjű kés könnyen kicsusszant, akkor kivettem, deszkára téve kicsit lecsurgattam, majd piros paprikával és apróra vágott fokhagymával megszórtam. Ha kihűlt, azonnal ehető reggelire, vacsorára, bármikor. Legfinomabb vörös hagyma szeletekkel és friss kenyérrel.

 

Töltött káposzta készítése disznótorosan, “hamisan” készített abalével

Ami a legfontosabb, hogy a legnagyobb edényemet készítettem elő.

A darált húst disznóvágás idején a bekevert kolbász töltelékből vesszük el, de most “hamisan” én fűszereztem, így 2-3 teáskanál sót, 2 teáskanál borsot, 1 teáskanál köményt és 3 teáskanál fűszerpaprikát szórtam rá, több gerezd fokhagymát apróra vágva, 2 tojást és 30-40 dkg közötti rizst tettem még bele. Egy kg fűszerezett húshoz 35 dkg körüli rizs és kettő tojás kell. A pirospaprika el is hagyható a töltelékből. Ezt jól elkevertem, és savanyított káposztalevelekbe csomagoltam.

A savanyú káposztát kicsit átmostam, kibéleltem vele az edény alját, beleraktam a töltelékeket, befedtem a megmaradt káposztával, és fölöntöttem a szalonna főzésből megmaradt abalével. Főzni kellett sokáig, míg forrt, hagyni kellett időt a húsnak, rizsnek, és úgy másfél óra múlva felönthettem a rántással. (Zsírban pirítottam réteslisztet, a tűzről levettem, beletettem 2 teáskanál fűszerpaprikát, felöntöttem hideg vízzel, csomómentesre kevertem.)

Fontos, időt megtakarító megoldás: rántás felöntésnél nem kell kiszedegetni a töltelékeket. Egyenletesen eloszlattam a rántást a tetején, esetleg néhány deciliter vizet öntöttem még rá, és gyengéden rázogattam és forgattam az edényem, mint szabad térben a bográccsal szoktuk. Amióta ezt megtanultam, könnyedén, elegánsan készítem a töltött káposztát.

Családnak, vendégeknek tejföllel tálaltam, későbbi melegítéskor szoktam jénaiba rakni, sok-sok tejföllel leönteni, és sütőben átmelegíteni.

 

Fánk farsangkor, gyorsan, 10-15 perc alatt

Kati Barátnőm a gyors fánk készítésének a híve. Megkértem, hogy készítsen a Magazin Olvasóinak. Napok óta húzta, mikor éppen rászánta magát, vendégek toppantak be. Íme itt a fánk készítésének sztorija az ő tollából.

“Tényleg hamar elkészül, én épp akartam csinálni, mikor befutottak a vendégeink. Mondtam, mindjárt kész a fánk, csak 10 perc. Akkor lefényképeztem a hozzávalókat, majd bekevertem, és ahogy sütöttem, úgy fogyott el a tányérból. Hirtelen eszembe jutott, hogy nem fotóztam le. Összekapartam a tál alján maradt tésztát, és kisütöttem, ez látható a képen. Még jobb is lett, mert picik lettek, így jól átsültek. Ugyanis mikor először készítettem, túl nagy kanállal szaggattam a zsiradékba és nem sült át.”

10-15 perces fánk. Hozzávalók: 1 kicsi kefir, 2 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, pici só, 10 púpos evőkanál liszt, fél sütőpor. Jól összedolgozzuk, és forró zsiradékban kisütjük.  Dzsemmel, lekvárral kínáljuk, és meghinthetjük porcukorral is.