Kedvelj minket a Facebookon!

A TITKOK LABIRINTUSA, A KÖNYVTÁR

Októberi Tudatos Szülői Értekezlet: Látogatás a gyermekkönyvtárba

 

Kedves Szülők, Nagyszülők!

Mielőtt belépünk a könyvtárba, tisztázzuk: Az olvasás nem biztos, hogy minden gyereket “lebilincsel”. Kényszeríteni nem szabad, és ha a gyermekük más érdeklődési körű, ugyanolyan jó, ügyes és okos egy tanítónak is, mint Önöknek. Ha másra hivatott, olvasni akkor is meg kell tanulni. Vegyünk egy örökmozgó gyereket, akit például csak a szülők saját mesés történetei érdekelnek, és abból is csak bizonyos téma. Ő valami iránt elhivatott. De ha többet akar tudni, mert például csak a futball érdekli, előbb-utóbb kezébe kerül valamilyen regény, sportbeszámoló vagy lexikon. Ugye, ismerünk ilyen embereket? Előbb-utóbb ők is rájönnek, hogy mire van szükségük a tananyagon kívül.

 

Mindenki tud már olvasni 7-8 éves korban. Van, aki még lassabban, van, aki folyamatosan a nyári vakáció idején is, de akad, aki csak szeptemberben “indul be“ ismét a mindennapos könyvforgatásba. Az olvasás élménye korábban kezdődik, mégpedig akkor, amikor mi, szülők mesélünk, könyveket adunk ajándékba. Elővesszük a kedvenc gyermekkori olvasmányainkat, hogy gyermekünk is megismerje, amit mi is átéltünk annak idején. Milyen nagy öröm nekünk, mikor lurkónk előhozza a meséskönyvét, és felolvas nekünk. Ekkor megfordul a kocka, mi hallhatjuk a mesét. Hosszú és változatos út vezet ide, és mindenkinek más története van.

Nagy segítség, hogy az iskolai tananyag programjában benne van a könyvtárlátogatás. 

Gyermekkönyvtárosként dolgoztam, rendszeresen jöttek az iskoláscsoportok, akik csendesen, megilletődve ámultak az óriási könyvespolcok láttán. Boldogan mentek fel a galériára, hogy még többet láthassanak, közben egyre bátrabban csicseregtek. Sok gyerek azonnal beiratkozott, és boldogan vitte haza a választott, sokak által már olvasott könyveket. A megfontoltabbak a későbbi napokban egyedül, vagy a szüleikkel látogattak meg minket. De voltak olyanok, akikkel rendszeresen találkoztunk már korábban; a többiek csodálkozva nézték őket, hogy mennyire otthonosan közlekedtek a polcok között.

A könyvtár tárháza a világ információinak, és ez valami más, mint a virtuális világ. Ez látható, kézzelfogható, mégis tele van titkokkal. 

Láttam már könyvtárban olyan “találkozást” is, ami egy életre meghatározó lett. Megmagyarázhatatlan, hogy kit mi fog meg, mire kíváncsi.

Aki teheti, kísérje el a gyermekét ebbe a csodás világba, mert mi, szülők is bevezethetjük a csemetéinket a kézzelfogható, titkokkal teli világba.

 

Itt a magazin család rovatában található egy cikk (Fészek/Család és gyermeknevelés), Meséljünk gyermekünknek. Ajánlom figyelmükbe az írást, amelyben egy ideálisnak mondható állapotot mutatok be. Minden családban mások a körülmények, más megoldások adódhatnak, és mindenki másképp csinálja. Mindig az a legjobb, ami a gyermekünket boldoggá teszi, és minket örömmel tölt el.
 

A képek a XVI. kerületi Szabó Ervin Könyvtárban (Sashalmi Könyvtár) készültek. Köszönjük a lehetőséget a könyvtár vezetőjének, Goldoványi Zoltánnak és Muntyán Barbarának, a kis Gyerekkuckó létrehozójának és vezetőjének. Minden XVI. kerületi olvasónak ajánljuk figyelmébe ezt a kedves kis könyvtárat és a programjait. 

ÍRJA MEG NEKÜNK!

Ha a könyvtárral kapcsolatban meghatározó élménye volt, szeretettel várom néhány sorban leírva. Néhányat bemutatunk itt, a család rovatban. tudatosszulo@tumag.hu