Kedvelj minket a Facebookon!

VIRTUÁLIS SZAKADÉK

 

A 21. században, amikor az egész földkerekség folyamatosan siet valahová, lassacskán elfeledve a valódi értékeket nem nehéz belefeledkeznünk a virtuális dimenzióba, amely képes felvenni a világunk sebességével a versenyt. A metrón, a buszon, az utcán, a kávézókban folyamatosan vesznek el az idegenek közti szemkontaktusok, az apró mosolyok és a beszélgetéskezdeményezések. A telefonképernyő jobban vonzza a tekinteteket, mint egy szép park vagy egy helyi nevezetesség.

 

 

Az internet rohamos fejlődése természetesen nem csupán rossz dolgokat adott nekünk. Megkönnyítette az információbegyűjtést, a gyorsabb kommunikációt és az adatok rendszerezését.

A virtuális világ nem csak az emberi mindennapokat határozza meg manapság, de hatással van többek között a tanulmányainkra, a filmiparra és a szórakozásra is.

 

Jelen esetben a filmipar több szempontból is igyekszik megközelíteni az internetet, hol pozitív, hol negatív tényezőként bemutatva azt.

 

Barátfelkérés - A Friend Request

A Friend Request (Barátfelkérés) című film a jelenleg leghasználtabb honlap, a Facebook felől közelíti meg az internet veszélyes oldalát. A film 2016-ban jelent meg, műfaját tekintve pedig a horror besorolást kapta, azonban ha kicsit a színfalak mögé nézünk, hamar rájövünk, hogy sokkal többről van szó ennél. A történet középpontjában egy átlagos életet élő egyetemista lány áll, Laura (Alycia Debnam Carey), aki szorgalmasan tanul, a párjával tölti az időt és természetesen találkozik a barátaival. Mint szinte minden vele egykorú lány, ő is lóg néha a neten, chat-el pár ismerőssel a suliból, és jelentős ismerősmennyiséget tud maga mögött.A helyzet akkor válik érdekessé, amikor megismerjük a film másik jelentős karakterét, Marina-t (Liesl Ahlers), aki igyekszik kissé erőszakos módon kontaktot teremteni Laurával.

 

A következő filmrészlet megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott!

FRIEND REQUEST Trailer (2016)

 

Azt hamar megtudjuk a furcsa lányról, hogy egyáltalán nincsenek barátai, nem csupán a Facebook oldalán, de a való életben sem. Azonban mivel Laurával azonos egyetemre is járnak, minden lehetősége megvan arra, hogy teljes mértékben ráakaszkodjon a kezdetben mit sem sejtő lányra. Laura egyre inkább elbizonytalanodik újdonsült ismerőse barátkozási szokásaiban, és egy idő után igyekszik vele csökkenteni, majd teljesen megszüntetni a kapcsolatot. Arra viszont nem számít, hogy az eddig teljesen magányos lány ezt közel sem fogja annyiben hagyni. Marina gyakorlatilag beleőrül az elutasításba, mely fizikailag is megnyilvánul rajta, hiszen többek között tépkedni kezdi a haját és mély depresszióba süllyed. Laura igyekszik nem törődni Marina fájdalmával, azonban ekkor olyan történik, amit nem képes figyelmen kívül hagyni. Marina olyan messzire megy, amellyel nem csupán a saját életét teszi tönkre, de Laura és a barátai egészségét és ép elmeállapotát is kihívás elé állítja. A film érdekes kérdéseket vethet fel az emberben, amin talán érdemes elgondolkodni kicsit.

Tényleg képes az internet annyira befolyásolni egy embert, hogy az önmagából kifordulva igyekezzen megkülönböztetni a valóságot a virtuális léttől?

 

Honnan indul az a szakadék, amely a magány és az internet szerelemgyerekeként született meg? Ezeket a kérdéseket manapság már senki sem hagyhatja figyelmen kívül, hiszen mindenkit érintő témáról van szó. Habár különböző funkciókkal, de minden korosztály használja ma már az internetet, amely természetesen nem egy negatív töltetű dolog, ha ismerjük a határokat. Több csoport és foglalkozás is alakult már, nem csupán online verzióban, ahol azokat próbálják segíteni, akik valamilyen formában belezuhantak abba a bizonyos virtuális szakadékba.

Nyugtató hír viszont, hogy egyáltalán nem lehetetlen ismét kiemelkedni innen, hiszen minden csak az elhatározásunkon múlik.

 

Soha ne féljünk segítséget kérni, akár szeretteinktől, akár szakemberektől, ha ilyen jellegű kérdéseink vannak. A jobb félni, mint megijedni elv itt is érvényes!

 

Források: 1, 2, 3, 4