Kedvelj minket a Facebookon!

HA ÉTVÁGYTALAN A GYEREK

 

Szerencsés voltam anyukaként, mert sohase volt gondom gyermekeim étvágyával. Mint mindenki, én is változatos, évszaknak megfelelő ételeket készítettem, ami nagyon hamar eltűnt a tányérokról. Az idő előrehaladtával “a táplálékod legyen a gyógyítód” irányt követtük. Az idény jellegű ételek is ebbe tartoznak, amit csak néhány hétig fogyaszthatunk, persze megfelelő konzerválási megoldásokkal tartalékolhatunk a “szűkösebb” időkre is. Sajnos vannak, akik nagyon sokat bosszankodnak azon, hogy gyermekeik nem jó étvágyúak, s nem is tudják, mit adjanak nekik, mert csak néhány dolgot kívánnak. Míg nem láttam ilyen lurkókat, s nem tudtam meg a mögöttes dolgokat, addig semmit nem értettem ebből. A kivételes esetektől eltekintve, apró trükkökkel, fondorlatokkal és kitartó, türelmes munkával megfelelő menetbe lehet terelni az étvágyat és a tápláló, vitamindús ételek fogyasztását.

Egyik dolog, hogy bevonom a konyhai előkészületekbe már kicsi koruktól kezdve a gyerekeket, és apró feladatokkal látom el őket. Ha valamit nagyon jól csinálnak megdicsérem őket, többször emlegetem, milyen ügyesek voltak, hogy kedvet kapjanak újból, mert holnap is kell ennünk, s azt is valakinek el kell készíteni. Ha részt vesznek a készülődésekben, akkor nagyobb kedvvel fognak enni is belőle. Sok türelemre van szükség, mert gyermekeink maszatosak lesznek, rosszul csinálnak meg dolgokat. Több figyelmet követel tőlünk, de nagyon megéri, mert ha valami már jól megy, azt többé nem kell tanítani, magyarázni, s egyszer csak elég, ha utánoznak, s jól bevált mozdulatainkat figyelik, majd nélkülünk is csodákra képesek. Remélem, velem együtt sokaknak volt hasonló élménye: mire hazament, valami finomat készített kisiskolás vagy nagyobb korú gyermeke, pont úgy, ahogy azt kell.

Úgy gondolom, az étvágy meghozatalában a legfontosabb dolog a tálalás. Ezt sokféleképpen tehetjük, gyermekeink szempontjából vonzók a figurák, a formák, a színek a csábító illat és íz mellett.

 

 

Kíváncsiságot keltő volt a címlap fotója is, hogy valami olyat rejthet, ami gyermekeink számára is kívánatos dolog lehet. Sok gyerek szerette a sütőtök pürét, s talán azokat a régi ízeket lehet visszaidézni az alábbi krémlevessel, amit melegen vagy hidegen fogyaszthatunk, és tálaláskor mindenkinek, kimondottan az étvágytalan családtagjainknak kedveskedhetünk kedvenc formáját rajzolva, a tetején tejföllel díszítve.

Ősszel készíthető ízlés szerint variálható őszi leves:

Meghámozom a tököt, kis darabokra vágom, vízben megfőzöm, hozzátéve az összekockázott hagymát, egy marék nyers aprított citromfüvet.

 

 

Mikor puhára főtt (tetszés szerint hűtöm), a lábosban botturmixal megdolgozom. Hozzáteszem a fűszereket: só, bors, koriander (én tettem őröltet is és egészet is), őrölt gyömbér. Majd a keményítőt vízzel és tejföllel összekeverem, szitán belecsurgatom, csomómentesre készítem, és kellő sűrűségűre hígítom vízzel. Ha felforrt, kóstolgatom, hogy tegyek-e bele valamiből többet: só vagy bors, a saját vagy családom kedvére úgy, hogy az ízek harmóniája a nekik megfelelő legyen. Hidegen is, melegen is tálalhatom, vízzel elkevert tejföllel mintázom a tetejét és citromfű levéllel díszítem.

Hozzávalók: 1 sütőtök; 2 hagyma; egy marék citromfű; só, bors ízlés szerint; 1 teáskanál őrölt koriander; 1 lapos teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál fahéj; 2 evőkanál keményítő; 2-3 evőkanál tejföl; tetszés szerint a sűrűségnek megfelelően víz.

 

 

  • Egyéb változtatások ízlés szerint: tejföl helyett, aki jobban szereti, lehet tejjel is készíteni, vagy joghurttal, de tejérzékenyek el is hagyhatják.

 

 

  • Ha “borsos” a család, akkor tálaláskor frissen őrölt borsot is darálhatunk a tetejére.
  • Tetszés szerint a keményítőt lecserélhetem réteslisztre, vagy a habarást teljesen elhagyhatom.

 

 

Kedves Anyukák, Nagymamák!

A sütőtök vitaminban (A, B, C, E) gazdag, ásványi anyag tartalomból kimagasló káliumot, valamint bétakarotint (szuper antioxidáns!) tartalmaz. Tápláló és fogyást segítő zöldségünk. Kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz, kiválóan csökkenti az éhség érzetet, mert jóllakottságot kelt. Jó az emésztőrendszer tisztítására, a salakanyag kitakarításával eredményezi a fogyást és a jobb közérzetet. Általában 2-3 napos diétát, maximum 1 heteset javasolnak, de ez utóbbinál már más ételek, például csirkemell, hal, sajt (és hasonlók) fogyasztása ajánlott.

 

 

Főként őszi, téli időben, ha hagymát pucolok, a héját ráteszem egy tálcára vagy tálkára és megszárítom. Hideg, megfázásos időszakban kitűnő erősítő, köhögés és baktérium-eltüntető a hagymatea. Ezzel később találkozhatnak a TUMAG A Tudatos Magazin oldalán.

A fotók a szerző saját tulajdonát képezik.