Rovatok

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

ELENGEDNI VAGY MEGTARTANI?

Manapság, ami elromlik, azt már nem megjavítjuk, hanem kidobjuk, és újat veszünk. Legyen szó cipőről, táskáról, elektronikai eszközökről vagy akár párkapcsolatunkról is. Tűnődve nézzük, hogy kezdenek eltűnni a cipészmesterek, a szemfelszedők, a háztartási kisgépszerelők. Ez nem véletlen, hiszen egyre kevesebb a megbízásuk. A fogyasztói társadalom örvénylő spiráljába kerültünk, ami szépen lassan mindent, amihez régen hozzászoktunk beszippant.

Felmerülhet a kérdés, de hogy jön ide a párkapcsolat?

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

HOGYAN MŰKÖDIK A SZEMLÉLETÜNK?

Schöffer Nóra Coach- Mediátor cikke

Benjamin Barber szociológus egyszer megjegyezte: „Én nem gyengékre vagy erősökre, sikeresekre vagy sikertelenekre osztom fel a világot. (..)Szerintem kétfajta ember él a földön, aki kész tanulni, és aki nem.” Csecsemő- és gyermekkorunkban természetes, hogy nap, mint nap tanulunk és fejlődünk, hiszen élvezzük a tudást, amelynek a birtokába kerültünk és hasznosítani tudjuk. Ha nem sikerül valami, makacsul próbálkozunk tovább, egészen addig, amíg nem sikerül járni, szaladni, beszélni, önállóan csinálni mindazt, amit a felnőttek. De mért változik ez a hozzáállás a későbbiekben, amikor már felnövünk, és mi leszünk felnőttek?

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

A SZERETETNYELVEK

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogyan kell szeretni „minket”, és miként szeretünk mi? Munkám során sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy: „Tudom, hogy szeret, csak nem érzem.”

A szeretet az ember számára nélkülözhetetlen a lelki egyensúly kialakításában és megtartásában egyaránt. De mi az, amitől azt érezzük, hogy szeretve vagyunk? Partnerünk milyen viselkedése vagy megnyilvánulása melengetné meg igazán a szívünket?

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

MUNKA VS. MAGÁNÉLET. VALÓBAN LÉTEZIK EGYENSÚLY?

A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése teljesen egyénfüggő, de elengedhetetlen. Egyénfüggő, mert a különböző munkahelyi pozíciók, a különböző elvárások, mást-mást követelnek meg egy munkavállalótól, egy vezetőtől, vagy akár egy egyéni vállalkozótól.Ezzel együtt egy másik kérdéskör is gyakran felvetődik, ami a nőket érinti leginkább, hogy kell-e választani karrier és család között? Nagy nyomás nehezedik ránk, akármilyen célt is tűzünk ki magunk elé.Anyagi biztonság fenntartása, felelős döntések, üzleti tervek, számonkérések, teljesítések, megfelelések, határidők, és ott van mindemellett, hogy jó szülők is szeretnénk lenni, vagy akár tartalmas életet szeretnénk élni.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

A LÁTHATATLAN IRÁNYÍTÓK

Léteznek általános erkölcsi, morális értékek, amiket belénk neveltek a szociális együttélés során. Így könnyen jelentjük ki bizonyos cselekedetekről, hogy az jó vagy rossz, hazug vagy becsületes, önző vagy önzetlen, irigy vagy jószívű. Ítélkezünk. Naponta többször is. De valójában mihez, kihez viszonyítunk, mi alapján ítélkezünk más felett?

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

BENNE LENNI AZ ÁRAMLATBAN!

A BOLDOG, KIEGYENSÚLYOZOTT, SIKERES ÉLET TITKA - Géczi Erika

Mit is jelenthet ez? Milyen áramlatban? Talán beleestünk egy folyóba? …Hát majdnem. Nem egy folyóba estünk bele, hanem ha igazán könnyedén, boldogan, kiegyensúlyozottan, harmonikusan élünk, akkor benne vagyunk az élet energiaáramlatában. Honnan tudjuk, hogy benne vagyunk ebben az energiaáramlatban? 

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

VELED MILYEN BESZÉLGETNI?

Vajon csak hallgatjuk, vagy meg is halljuk, amit a másik fél mond?

Bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan helyzetekkel, amikor meséltünk valamit, éreztük, hogy a másik fél ugyan jelen van fizikálisan, azt is hallja, amit mondunk, de halvány fogalma sincs arról, hogy mit. Talán azért, mert a mondanivalónk nem köti le, nem érdekli, bármi is legyen az oka, válaszként pedig elintézi egy „Aha” kijelentéssel. Aztán amikor befejeztük, ő belekezd a saját közölni valójába, ami sehogyan sem kapcsolódik ahhoz, amiről mi beszéltünk.

Boldogságtippek és sikertrükkök

EGY MASSZŐR NYÍLT LEVELE

Boldogságtippek és sikertrükkök

Hajdrik József: A boldogság mágiája

Boldog csak az tud lenni, aki nem boldogtalan! A boldogságot pénzért nem lehet megvenni! A boldogság, boldogságot fakaszt! Vigyázzunk mert a boldogtalanságunk a környezetünkre is átrezeg! Ne őrizgessünk negatív érzelmeket. Engedjük el testi, lelki fájdalmainkat. Mások keresztjét ne cipeljük csupán karitatív elgondolásból. Ha nem mi kaptuk, miért terhelnénk magunkat vele?! Mondogassuk magunkban: Nem vagyok Teréz anya! Persze a férjezett, és gyermekes anyák, akiket ráadásul Teréziának hívnak, ők nyugodtan mondhatják: Teréz anya vagyok! Gyújtsuk meg az asztalon lévő aranyszínű gyertyánkat. Ne bosszankodjunk azért, hogy a semmibe-vész a legszebb, legdrágább gyertyánk. 

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

KONFLIKTUS MINT MEGOLDÁSFORRÁS

Iskolában, munkahelyen, otthoni környezetben, az utcán, bárhol, ahol emberek fordulnak meg, rendszeresen élünk meg kisebb-nagyobb konfliktusokat.

Lehetnek ezek belső, személyen belüli (például váljak, ne váljak), és szociális, emberek közti konfliktusok is. Én most az utóbbira térnék ki.

Megtanuljuk az iskolában a kovalens kötést, a nyitvatermők szikleveleinek számát, Kamcsatka évi középhőmérsékletét, de a vitákhoz, veszekedésekhez nemigen kaptunk mankót, inkább csak átéltük, átéljük azokat.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

ÖNZŐEN ÖNZETLENÜL?

“Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.” Ralph Waldo Emerson

Segítőkészség, önzetlenség, odaadás, szolidaritás, jószívűség. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezzük, és annyiféleképpen „éljük meg” ezt a kifejezést. Segíteni nemes dolog, de mindig észrevesszük, ha valakinek a segítségünkre van szüksége?

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

MI KELL A NŐNEK?

Illem, figyelmesség, egymás iránti tisztelet, udvariasság. Viselkedési kultúránk, szokásaink, társas kapcsolatainkban való megnyilvánulásaink határozzák meg leginkább, hogy mennyire vagyunk udvariasak, tisztelettudóak másokkal szemben, legyen az férfi, nő, fiatal vagy öreg. Ha a hétköznapi életünkre gondolunk, az udvariasság megléte, gyakorlása vagy akár az igénye is változó.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

KARRIER, A SZEREPEK FOGSÁGÁBAN?!

Amikor karrierről beszélünk, általában két dolog jut az emberek eszébe. Az egyik a férfiak karrier lehetőségei, a másik pedig a nők helyzete, család vs. karrier kérdése.

De miért helyezzük gyakran górcső alá a karrierista nőket, és miért gondolják olyan sokan, hogy egy nő nem lehet egyszerre családanya és vezető, vagy anyaként egy nő nem csinálhat karriert?

Tény, hogy komoly kihívást jelent a két szerep összeegyeztetése, de nem lehetetlen.

Útkereső

ANGYALI SZAVAK II/II. rész

Líviának nem voltak anyagi gondjai, ha pénzre volt szüksége, imái meghallgatásra találtak, és mindig kapott annyit, amennyi “éppen elég volt”, egy centtel sem többet. Ugyanígy járt az idővel is. Ha még egy kicsire volt szüksége ahhoz, hogy valamit befejezzen, megkapta, viszont egy perccel sem többet, mint amennyit kért. Sokat gondolkodott azon, mi lehet az oka annak, hogy mindig minden épp csak “elég”, mígnem egy napon egy vagyonos barátnőjéhez volt hivatalos ebédre...

Útkereső

ANGYALI SZAVAK II/I. rész

Doreen Virtue és Grant Virtue 2010-ben megjelent Angel Words (Angyali szavak) című könyve számtalan diagramot tartalmaz a magas (pozitív) és az alacsony (negatív) rezgésű szavakra. Állításuk szerint nem csupán az adott szó jelentéstartalma a fontos, hanem az is, milyen érzelemmel telítve mondjuk ki azt. Megfigyelték például, hogy a csodálat szónak gazdagabb a hangtartománya, míg a féltékenységnek rendkívül szegényes. A szeretet szó attól függően, hogy semleges, haragos, érdeklődő vagy örömteljes érzelemmel került rögzítésre, többféle formát felvett.

Útkereső

UTÁNZAT VAGY EREDETI? A KRISTÁLYOK MÁGIKUS, GYÓGYÍTÓ EREJE

Az ásványok és drágakövek már az őskortól fontos szerepet játszottak az emberek életében. A szerszám, fegyver, ékszer, és dísztárgy készítésen kívül szépségük és különlegességük révén amulettek és talizmánok készítésére is felhasználták őket. Napjainkban ezoterikus és természetgyógyászati célú felhasználásuk újra előtérbe került.

Útkereső

AZ ÉV ÁSVÁNYA: A sokszínű fluorit

Az idén az év ásványa a fluorit lett, amit más néven folypátnak is ismernek. A csodálatosan szép, kocka alakú kristályokat kalcium és fluor alkotja, azonban a látszólag egyszerű kémiai szerkezet ellenére megtalálhatjuk szinte minden árnyalatban. Nevét onnan kapta, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítva fluoreszkál. Alapvetően a puhább, lágyabb ásványok közé tartozik, a Mohs-féle keménységi skálán a negyedik helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy körömmel nem, tűvel nehezen, de késsel könnyen karcolható.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

A KAMASZKOR ÁLARCÁNAK CSAPDÁJA

Hogyan motiválhatjuk őket ebben az időszakban a felvételik, vizsgák és egyéb megmérettetések alkalmával? Az önértékelésük ebben a korban sokszor irreálisan alacsony. Mind külsőleg, mind belsőleg elégedetlenek magukkal.

Útkereső

ÚJ ÉV, ÚJ KEZDET – TEREMTSÜNK TISZTA LAPOT

A jelen pillanatából visszatekintve múltbeli döntéseink más fényben tűnnek fel előttünk. Átértékelve az életünket, találunk olyan dolgokat, amelyeket ma már másképp tennénk. Sajnos arra, hogy teljesen elölről kezdjünk mindent a múlt fájdalmas tapasztalatai nélkül, nincs lehetőség. Tiszta lapot nem osztanak, de mi létre hozhatunk magunknak.

Boldogságtippek és sikertrükkök

AKARTOK TI IS OLYAN BOLDOGOK LENNI, MINT A DÁNOK?

A tél közepén 17 órás sötétség borítja Dániát, mégis a dánok a világ legboldogabb emberei. Hogy hogyan csinálják? A cikkből kiderül! Érdemes tanulnunk tőlük. Elmondásuk szerint a titok a “hygge”. Tudod, mi az? Akár tudod, akár nem, te magad is sokszor végzed ezt a tevékenységet - legalábbis jobb esetben. Ha nem, itt az ideje, hogy beiktasd a napirendedbe.

Boldogságtippek és sikertrükkök

AKARSZ HATÉKONYABB LENNI A MUNKÁDBAN VAGY TÖBB SZABADIDŐT SZERETNÉL? Nem kell választanod!

Nagy kihívás a modern, felgyorsult világban úgy beosztani az időnket, hogy minden percünk hasznosan teljen, és ne térítsen el az információ- és élményáradat. Az időgazdálkodásnak nem az a célja, hogy minden percedet beoszd, és szigorú időbeosztás szerint élj. Abban nyújt segítséget, hogy a lehető leghatékonyabban tudd elvégezni a dolgaidat, és így a legtöbb szabadidőd maradjon, amelyet arra fordítasz, amire szeretnél. Ugye, milyen jó lenne több szabadidővel rendelkezni, amelyet minőségi tevékenységekkel tölthetsz el? 

Útkereső

MIT ÜZENHET NEKÜNK MA A REFORMÁCIÓ?

A 499 évvel ezelőtt történt reformáció Európát felkavaró zavaros történelmi eseményeket vonzott maga után. A reformáció, mely a mi életünkbe egy útmutatást adhat, hogy lám, valaki az igazának hangot adott, s ez a valaki megkapta munkájához a segítséget, nem volt egyedül. Luther nem volt hős, vallomása szerint “bekötött szemmel” indult neki a munkának Istenre hagyatkozva, s ha tudta volna, mi vár rá, nem biztos, hogy engedelmeskedett volna.

Boldogságtippek és sikertrükkök

TE KI VAGY? BOLDOG VAGY? HOGYAN LEHETNÉL AZ?

Ki vagyok én? Mi az én utam? Hogyan definiálnám magamat, ha csak egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat? Barátainkkal éppen előző este beszélgettünk ezekről. Mindannyian több dologgal is foglalkozunk hivatásszerűen, van, amit a megélhetés miatt, van, amit azért, mert élvezünk csinálni. Azt hiszem, az embernek elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy azzal a foglalkozással definiálja magát, amit élvez, még akkor is, ha nem feltétlen azzal keresi a kenyerét. Te azzal foglalkozol, amit szeretsz? Tudod már azt, hogy melyik az a tevékenység, amelynek végzése boldoggá tesz téged?

Boldogságtippek és sikertrükkök

A VÁLTOZÁS KULCSA A KEZEDBEN VAN

Már beszéltem Nektek arról, mi is az a coaching, és arról is, hogy mit csinál egy coach. A cikkben a coachot Peter Szabo után a képkeretező mesterségéhez hasonlítottam. Ebben az írásban szeretnék újabb támpontokat adni. Amennyiben további kérdésetek van, írjatok bátran! - coaching@tumag.hu

Útkereső

HOGYAN OLVASSUNK TAROT? A tarot története és kirakási módok

Aki a tarot történetét komolyabban kutatni szeretné, annak nagyon nehéz dolga van, hiszen az első paklik eredete a múltba vész. Vannak, akik azt mondják, hogy már az ókori Egyiptomban is használták, míg mások még keletebbről, az ókori Indiából származtatják. Van egy harmadik teória is, amely szerint a mórok voltak azok, akik Európába hozták a kártyát. Egy viszont bizonyos: a XIV. századi Marseilles-ben már használták, így ez a változat a mai napig is közkedvelt középkori jellegű grafikája miatt.

Útkereső

ÁSVÁNYOK AZ OTTHONUNKBAN ÉS AZ ÉKSZEREINKBEN

A szív köve

A halványrózsaszínű rózsakvarcot a szív kövének, illetve a feltétel nélküli szeretet kristályának is tartják. A lágy, nőies kő a béke, együttérzés, érzékenység, gyengédség, gyógyulás, táplálás és kényelem energiáját hordozza. Úgy tartják, közvetlenül a szívcsakrához szól és az isteni szeretet energiáját hordozza, ezáltal képes feloldani érzelmi sebeket, félelmet és haragot. Sok jó tulajdonsága mellett segít, hogy kiteljesedjünk, és igazán képesek legyünk szeretetet adni és elfogadni is. Hatékonynak tartják új szerelem bevonzásához, romantika, intimitás és szoros családi és baráti kapcsolat kifejlődéséhez.

Útkereső

SAJÁT UTAMON – 2017. október 1.

Czagler Zsuzsa, a Saját utamon nap szervezője és vezetője azért álmodta meg ezt a rendezvényt, hogy megmutassa Neked is, hogyan lehet a saját utadon a saját boldogságod felé haladni, megspórolva magadnak azt a több évtizednyi bolyongást, amit ő már végigjárt. Többek közt azt, hogy: Hogyan vedd észre, hogy nem is a saját utadat járod, hanem mások által támasztott korlátok között vagy? Hogyan lépd át saját korlátaidat? Mi a fontos a számodra, és mit tehetsz azért, hogy a fontos dolgok benne legyenek az életedben? Mit gondolsz te magadról, és kinek mutatod magad? Ki is vagy te valójában?

Boldogságtippek és sikertrükkök

A SE VELE, SE NÉLKÜLE SZERELEM

A nő elhitette magával, hogy ha elég sokáig marad a férfival, az változni fog. Ez volt az a hamis remény, amely hozzáláncolta őt ahhoz az emberhez, aki tudatosan használta ki a gyengeségét. A hölgy úgy érezte, hogy a kapcsolatuk elején volt valami mágikus kettejük között, valami olyan, amelyről csak a könyvekben olvasott. Úgy tűnt számára, hogy a végzet kötötte össze őket. És hát hogyan is harcolhatna a végzettel?

Boldogságtippek és sikertrükkök

MIRE ELÉG FÉL ÓRA?

Gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy „ha lenne fél órám, akkor…”. Napjaink felgyorsult világában rutinok, beidegződések által irányított életet élünk; mindennek megvan a maga ideje, sem több, sem kevesebb. Harminc perc alatt le tudod vinni a kutyát sétálni reggel, illetve lefekvés előtt; meg tudsz ebédelni a munkahelyeden; egy gyors reggeli zuhany, öltözés, hölgyek esetében még egy kis sminkelés is belefér. Ha sietünk, csak azt érezhetjük, hogy mindjárt kifutunk az időből. Más helyzetekben, mint például az autópályán vesztegelve, vagy gyermekünk szülői értekezletén unatkozva, viszont azt érezzük, fölöslegesen megy ki az ablakon az idő, ahelyett, hogy mást is csinálhatnánk.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

ÖNISMERET

Schöffer Nóra, coach, mediátor cikke

A ma már egyre divatosabb önismeretről sokat hallani. De mit is jelent ez pontosan? Gyakorta hallom az emberektől: „Önismeret?! Ez is valami pszichés marhaság. Minek? Én ismerem magam!”

És ez így is van, az emberek többsége ismeri a kedvenc ételét, a ruhaméretét, ismeri az elért eredményeit, nagyjából tudja, mi az, ami érdekli, és mi hagyja hidegen. Értelmes lények vagyunk, és amire ráhatásunk van, azt mi irányítjuk. De vajon mennyire tudatosan?

 

Útkereső

AZ EGO DÜBÖRGÉSE, A LÉLEK SUTTOGÁSA

Az élet csodálatos, soha véget nem érő folyamat, amelynek csak egy rövid része játszódik itt a földi színpadon. Legyen szó tragédiáról vagy komédiáról, rajtunk áll egyedül, milyen módon játszunk. Azért, hogy ragyogó jelmezben magunkra ragadjuk a figyelmet, és a függöny lehullta utáni tapson gondolkodjunk? Vagy inkább amiatt, hogy a helyünket megtaláljuk a díszletek között, és lehetünk akár apró porszemek vagy esetleg jelentős karakterek a színdarabban, a legjobbat hozzuk ki magunkból?

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA

Mindenkinek vannak régóta dédelgetett álmai és kívánságai. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindez véletlenszerűen és tőlünk függetlenül történik, valójában nagyon sok módja van annak, hogyan segíthetünk valóra váltani őket. A hit az alapvető hozzávaló minden kívánság esetében. Akármiben hiszünk, a külső környezetünk a belső világunkat tükrözi. Mindez nagyon erőteljes irányító. Megformálja az energiát, amely kivetítődik a külső fizikai világunkra. Az életünkben a hitünk termékeit láthatjuk. A probléma azzal van, ha nem hiszünk abban, hogy a dolgok valóban megváltozhatnak. Végtére is, miért is változnának meg, ha már hosszú ideje ugyanúgy vannak? 

Útkereső

Történetek a lélekvándorlásról

1910. március 15-én a szicíliai Palermoban Alexandria Samona ötéves kislány a szülők legnagyobb bánatára agyhártyagyulladásban meghalt. Anyja három nappal később álmot látott, melyben Alexandrina megjelent és arról biztosította, hogy nem hagyta el őket örökre, hanem visszatér majd egészen kisgyermekként. Újra előfordult az álom, de a terhesség szinte lehetetlennek tűnt, mert Samona asszony születésszabályozó műtéten esett át. Ám egy éven belül Samona asszonynak iker kislányai születtek. Egyikük rendkívüli módon hasonlított az elhalálozott Alexandrinához, ezért ugyanazt a nevet adták neki.

Boldogságtippek és sikertrükkök

VÁLTOZTASD MEG EMLÉKEID FÉNYEREJÉT!

Valóban egyetlen egy kellemetlen, rossz emlék semmissé teheti a boldog érzéseidet?

“Egyszer egy bulin megfigyeltem egy nőt. Három órán keresztül remekül mulatott - beszélgetett, táncolt, illegette magát. Már éppen menni készült, amikor valaki végigöntötte kávéval a ruháját. Felitatta a foltot, és azt mondta: ‘Na, most már az egész este el van rontva!’” (R. Bandler, 36) Valóban el van rontva?

Boldogságtippek és sikertrükkök

MI A BOLDOGSÁG, ÉS HOL TALÁLHATÓ?

Évekig gondolkoztam azon, hogy egyszer lehetne a boldogságról írni, hogy ezzel segítsek a magukat „boldogtalannak gondolóknak”, és mert egyébként is, azt hiszem, a szeretet és a barátság mellett ez az egyik legfontosabb érzés. Egy nap végre el is jutottam a cselekvésig, és hozzákezdtem egy cikksorozathoz. Egész napomat azzal töltöttem, hogy a boldogsággal kapcsolatos gondolataimról írtam, könyveket olvasgattam, míg végül este megpróbáltam kideríteni, mi a boldogság „hivatalos” definíciója, már ha van neki ilyen.Ekkor egy különleges dologra bukkantam, mégpedig arra, hogy a boldogságnak van világnapja. Ráadásul pont aznap van a világnapja, amikor belekezdtem a cikksorozatomba...

Boldogságtippek és sikertrükkök

A KREATIVITÁS A KULCS A SIKERHEZ

Mi a különbség a kreatív és a kevésbé kreatív emberek között? Egy kutatás szerint mindössze annyi, hogy a kreatív emberek kreatívnak tartják magukat, a kevésbé kreatívok pedig nem. Valóban ennyire egyszerű lenne? Hogyan lehet segítségünkre az, ha megtanulunk másképpen gondolkodni, valamint hibáinkra és kudarcainkra másképpen tekinteni? Lehetséges lenne az, hogy kudarcainkból többet profitálunk, mint a sikereinkből?

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

A BOLDOG, SIKERES ÉLET TITKA TE MAGAD VAGY!

Vajon elgondolkodtál-e már a következő kérdéseken? Miért vagyok olyan amilyen? Miért viselkedem úgy ahogy? Miért idegesítenek néha emberek és dolgok? Miért vonzódom ugyanakkor más emberekhez és dolgokhoz? Miért sikeresebb az egyik ember, mint a másik? Miért sikerül némely embernek minden, mások meg miért vegetálnak csak? Először is jó, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy mindenki felelős a saját sorsáért, így én is, te is.

Boldogságtippek és sikertrükkök

ANTIDEPRESSZIÓ

Minden kezdet új erőt ad, friss energiákat szabadít fel. Pont így vagyok a hétfővel. Egy új hét új kezdete. Akár az előző héten elrontott dolgok újratervezése. Az előttem álló hét lehetőségeinek a misztifikálása. Heti fogadalmak tétele, az előző heti be nem váltott fogadalmak örök kiűzetése a fogadalmi listáról. A gyerek zsebpénz összegének újratárgyalása, a hétvégi házimunkák alóli kibúvások tettenérései alapján. Új cipőt venni, mert mégis csak egy szürke hétfőről van szó. Este pedig büszkének lenni egy átmulatott hétvége utáni első napom méltósággal való túlélésére.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

KONFLIKTUS MINT MEGOLDÁSFORRÁS II. rész

A cikkem első részében ígértem néhány tippet a konfliktusok kezelésére.

Mielőtt erre kitérnék, nézzük meg, hogy milyen szintű konfliktusokról beszélhetünk. Friedrich Glasl a konfliktus kiterjedését kilenc szinten határozta meg.

Az első három szintű konfliktusnál lehetséges a közös megoldás megtalálása. Tegyük fel, hogy feszültséget kiváltó tényező miatt nyílt vita alakul ki a felek között. Ha az érintettek ezen a szinten nem tudják megoldani a konfliktust, elzárkóznak a közvetlen érintkezéstől, elkerülik egymást, vagy akár megszakítják a kapcsolatot.

Útkereső

ÁLLATI ALAKBA BÚJT VÉDŐLELKEK

A népmesék világában is rábukkanhatunk állati alakba bújt védőlelkekre: A királyfi vagy a szegénylegény vándorútja során megment egy élőlényt, aki, cserébe – mintegy életáldozatként – védelmet ajánl, kívánságokat teljesít, esetleg varázslatot kínál a hősnek a próbatételek során. A látszólag meseszerű helyzeteknek, mitológiai archetípusoknak mindig van valóságalapjuk. Annak ellenére, hogy a modern ember számára mindez első pillantásra hihetetlennek tűnik, ha a megérzésünkben bízunk, találkozhatunk velük.

Boldogságtippek és sikertrükkök

LÉGY BOLDOG MÉG MA!

„Boldog…!” – hányszor hagyja el ajkadat évente a „boldog” szó? Gyakran hallod te is? Talán igen, és titkon mégsem hiszel abban, hogy az élet egyik legnagyobb ajándéka akár itt és most elérhető. Szeretnél még ma boldog lenni? Ez a rövid összeállítás, néhány könnyen megvalósítható ötlettel, pont neked készült!

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

BENNE LENNI AZ ÁRAMLATBAN!

A szellemi létnek és lelkivilágunknak tehát ugyanúgy megvannak a törvényszerűségei, mint fizikai világunknak. De ezekről oly keveset tudunk. Miért is? Mert a jelenlegi oktatási rendszer nem tartja annyira fontosnak ezt a tudást, mint az anyagi világgal kapcsolatos tudnivalókat. Minden korban kisebb csoportok rendelkeztek ezzel a szellemi tudással, és sok esetben csak titokban terjedtek tovább. Európában, a sötét középkorban kimondottan üldözték, eretnekséggel vádolták azokat az embereket, akik ezt tudták és továbbadták, mert féltek attól, hogy az emberek majd ennek a tudásnak a birtokában nem lesznek irányíthatóak. 

Boldogságtippek és sikertrükkök

A HATOS LISTA

Miért van az, hogy valaki minden idejét a munkájával tölti, és mégsem éri el a kívánt végeredményt, másoknak viszont jut idejük szórakozni, vagy még több tevékenységi körrel foglalkozni, és csak halmozzák a sikert? A titok a tervezésben rejlik. Hónapokkal ezelőtt olvastam Ivy Lee (lásd lent) múlt század eleji módszeréről. Lee tanácsaiban nemcsak a lenti történet szereplői, hanem a gazdag és sikeres Rockefellerek is megbíztak. Miért ne tennénk ezt mi is?

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

FŐNÖKI HATALOM VAGY VEZETŐI TEKINTÉLY?

„Ha igazán próbára akarjuk tenni egy ember jellemét, adjunk neki hatalmat!” Abraham Lincoln szavai mind a mai napig elgondolkodtatóak, és egyben óvatosságra intenek. Ha elrugaszkodunk az 1800-as évektől, és a mai vezetők tekintetében vizsgáljuk ezt a kérdést, igen változatos vezetési stílusokat (viselkedési mintákat) tapasztalhatunk. Vezetővé többféle helyzetből válhat az ember. Van, hogy a beosztottak lépnek szintről szintre egyre feljebb, és van, aki már vezetőként érkezik a céghez. A hatalom hatására megváltozik az ember jelleme?

Útkereső

ÁLOM, ÁLOM 2. RÉSZ

Mindenki ismeri a tudatos és a tudat alatti fogalmát, de természetesen a működése ennél sokkal bonyolultabb. Szimbolikus értelemben, a dobozokban is vannak kisebb dobozok, és így tovább. Éber állapotunkban szelektálunk. Helyzetektől függően viselkedünk, a környezetünktől elvárt sémák alapján. Disztingválunk. Pedig éber állapotunkban sem vagyunk belül olyan fegyelmezettek, mint ahogy az külsőleg látszik. Biztos, hogy mindenki fejében megfordul egy-egy esetben, hogy láthatatlanná válna, elrepülne, vagy agresszíven viselkedne…

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

"SZEREP-JÁTÉKOK" A HÉTKÖZNAPOKBAN

Szerepeket játszunk. Sokan, sokfélét. A mindennapjaink különböző szerepeket osztanak ránk. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egyszerre több fronton is helyt kell állni, és ezzel együtt bizonyítani is akarunk, hogy az adott, aktuális szerepből a legjobbat hozzuk ki, ahogyan magunkból.

COACHING ÉS MEDIÁCIÓ - SCHÖFFER NÓRA -COACH-MEDIÁTOR

A LÁTHATATLAN IRÁNYÍTÓK II. RÉSZ

 A hétköznapi életünk során gyakorta kerülünk olyan szituációba, amikor egy szerettünk, kollégánk másként viszonyul egy adott helyzethez, vagy egyszerűen csak másképp priorizál, mint mi. Mennyi konfliktus adódik ebből? Miért fontosabb párunknak az előre tervezés, nekünk pedig miért jó, ha ad hoc jelleggel cselekszünk bizonyos dolgokban? Miért nem csinál lelkiismereti kérdést ebből az a munkavállaló, aki opciós lehetőségként éli meg a határidőket, míg másokban fel sem merül, hogy nem adják le időben feladataikat? Miért lép át valaki könnyebben egy vitán, másokat pedig akár napokig befolyásol annak lefolyása?

Útkereső

ÁLMAINK ÉLETELIXÍRE

Gyönyörű és fontos a jövőre gondolni, és elképzelni azt, hogyan szeretnénk magunkat és a körülöttünk levő eseményeket látni. A probléma azzal van, ha elkezdjük a jövőt élni a jelen helyett. Ha a jövőre koncentrálunk, frusztráltnak és kielégítetlennek érezzük magunkat, mert az elképzelt élet még nem valósult meg a jelenben. Amíg csalódottan a jövőn gondolkodunk, elveszítjük annak a lehetőségét, hogy örömet érezzünk azokért a dolgokért (és nem csak anyagi javakért), amelyekkel már rendelkezünk.

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA 3/2. rész

Mindannyian sok hibát követünk el életünk során. Visszatekintve láthatjuk, hogy valaha olyan utakat választottunk, amelyeket ma már elkerülnénk. Ha nem bocsátunk meg magunknak mindazért, amit egykor tettünk vagy nem tettünk, a bűnösség tudata fog kínozni bennünket; vagyis lebecsüljük magunkat, és tovább cipeljük azt az érzést, hogy olyan “rossz emberek” vagyunk, és semmilyen jót nem érdemlünk meg.

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA

Mindenkinek vannak régóta dédelgetett álmai és kívánságai. Néhány teljesül, néhány nem, néhány azonnal teljesül, néhány pedig később. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindez véletlenszerűen és tőlünk függetlenül történik, valójában nagyon sok módja van annak, hogyan segíthetünk valóra váltani őket. Néhányat olvashatsz ebben az írásban.

Boldogságtippek és sikertrükkök

HA EGYEDÜL NEM MEGY

Manapság egyre több idegennek tűnő szó vesz bennünket körül, melyek hallatán talán jobbra-balra kapkodjuk a fejünket. És hogy miért írtam azt, hogy idegennek tűnő? A cikkből megtudhatod.

Boldogságtippek és sikertrükkök

CÉLÁLLOMÁS: BOLDOGSÁG - VAN VÁLASZTÁSOD!

Számtalan útvonalon haladhatunk a Boldogság felé. Utunk során sok helyet meglátogatunk, van, ahol jól érezzük magunkat, van, ahonnan alig várjuk, hogy mielőbb távozzunk. Stevens életfelfogása szerint azért vagyunk itt, hogy tanuljunk és fejlődjünk, és a lehető legboldogabbak legyünk. Felmerülhet benned a kérdés „Hogyan legyek boldog, ha ennyi problémával kell szembe néznem?”

Útkereső

ÁLOM, ÁLOM...

Tapasztalatom szerint az emberek jelentős része nagyon szeret az álmairól mesélni. Koncentrálnak, próbálják szavakba önteni a sokszor megfogalmazhatatlant. Nem véletlen. Az álom életünk legmisztikusabb része, amely hozzátartozik a létünkhöz, mégsem tudjuk tudatossá tenni. Nincs felette uralmunk, pedig velünk történik. Merthogy megtörténik. Lereagálja a szervezetünk a félelmet, az izgalmat, a boldogságot úgy, ahogyan éber állapotunkban. Csak egy más dimenzióban.

Útkereső

ÚTKERESÉS A SPIRITUÁLIS KÁOSZBAN

A huszadik század hatvanas évei óta az ezotéria mindennapjaink része. Elég kinyitnunk egy újságot, vagy bekapcsolnunk a televíziót, mindenhonnan az árad, hogyan lehetünk szépek, gazdagok, boldogok és egészségesek. A napi horoszkóptól kezdve a tematikus cikkeken át a tévécsatornák jósnőivel bezárólag árad az információ. Ha ez még nem lenne elég, mindenhol természetgyógyászok, látók, médiumok és önjelölt gyógyítók hirdetéseivel találkozunk, akik mindenre megoldást ígérnek és kínálnak, legyen szó betegségről, pénztelenségről és rontáslevételről.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.