Kedvelj minket a Facebookon!

A SZERETETNYELVEK

 

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogyan kell szeretni „minket”, és miként szeretünk mi? Munkám során sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy: „Tudom, hogy szeret, csak nem érzem.”

A szeretet az ember számára nélkülözhetetlen a lelki egyensúly kialakításában és megtartásában egyaránt. De mi az, amitől azt érezzük, hogy szeretve vagyunk? Partnerünk milyen viselkedése vagy megnyilvánulása melengetné meg igazán a szívünket? Mit teszünk mi, ha ki akarjuk fejezni a szeretetünket a partnerünk felé? Ezen kérdések átgondolása, tudatosítása segíthet megérteni a saját magunk és a másik működési módját és viselkedését.

Elképzelhető, hogy más szeretetnyelvet beszélünk, mint a partnerünk? A válaszom, igen.

Ezt a legkönnyebben az idegen nyelvekkel tudnám megmagyarázni: hiába mondjuk minden jó szándékkal „laaasssan” tagolva magyarul, ha az angol nem beszéli a magyar nyelvet, nem fogja megérteni, egészen addig, amíg nem tesz lépéseket, hogy elsajátítsa az ismeretet. Először a döntést hozza meg, hogy érteni akarja a másikat, azután indul el a tanulás útján; majd végül eldönti, hogy él-e a tudása adta lehetőséggel, és hasznosítja-e azt, vagy a polcon hagyja porosodni a könyveit. Így van ez a szeretetnyelvvel is.

Gary Chapman öt -féle szeretetnyelv típust határoz meg. Általában mind az ötre szükségünk van, mégis mindenkinek van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelve nemtől függetlenül.

Többnyire ilyenkor a partnerkapcsolatunkra gondolunk, de ezt lehet, szülő - gyerek, vagy akár barát viszonylatban is vizsgálni.

 

Lássuk, miket nevezünk szeretetnyelveknek!

1.Elismerő, bátorító szavak

 

Egyik legfontosabb emberi vágyunk az, hogy elismerjenek és értékeljenek minket. Ez erősíti az önbecsülésünket, ami által jól érezzük magunkat. Fontos, hogy a dicsérő szakvak őszinték és hitelesek legyenek, a hízelgés nem segít. A bennünk rejlő tehetség és lehetőség kibontakoztatásának bátorításában rengeteg energia van, amit egy társ vagy egy külső szemlélő könnyedén a felszínre hozhat.

Ne legyünk fukarok a dicsérettel és a lelkesítő szavakkal!

Ha társunknak az elismerő, bátorító szavak a szeretetnyelve, gondoljuk végig, hogy mit szeretünk benne, miért vagyunk hálásak neki. Mondjuk ki egy olyan alkalmas pillanatban, amikor őszintén érezzük ezt az örömöt és elismerést.

Szenteljünk figyelmet a másik vágyaira és álmaira. Kérdezzük meg, hogyan tudná ezeket megvalósítani, és mi miben segíthetnénk.

Bátorítsuk, adjunk neki erőt és hitet, hogy a benne rejlő lehetőségeket ki tudja használni. A támogató, elismerő szavak építik és erősítik a kapcsolatot.

 

2. Minőségi idő

 

A minőségi idő nem egyenlő a fizikai jelenléttel. Ekkor párunk arra vágyik, hogy őszinte érdeklődéssel forduljunk felé, figyeljünk rá, és csak rá. Ne nyomkodjuk közben a telefont, ne olvassunk újságot vagy ne manikűrözzünk.

 

Ha számára fontos megosztanivalója van velünk, üljünk le, vegyük fel a szemkontaktust, és a megértés szándékával hallgassuk meg őt. Ne akarjuk megoldani az esetleges problémáját, de biztassuk arról, hogy megértjük az érzéseit. Érzelmekre érzésekkel válaszoljunk, ne okoskodással. Segíthet még a közös tevékenység, amiben mindkét fél kedvét leli. A lényeg az együtt töltött idő és a közös élmény tartalma.

Ha házastársadnak a minőségi idő a szeretetnyelve, teremtsetek olyan alkalmat, naponta minimum 10-15 percet, hogy leültök egymással szemben, és megbeszélitek az aznapi, számotokra fontos történéseket, és az ezzel kapcsolatos érzéseiteket.

Ha tehetitek, szánjatok arra havonta egy hétvégét, amikor csak ketten vagytok, közös programokat szerveztek és őszinte érdeklődő beszélgetéseket folytattok.

 

3. Ajándékozás

 

Vannak, akik attól érzik szeretve magukat, hogy ajándékot kapnak. Nem is igazán az ajándék értéke számít, sokkal inkább a szeretet, a figyelmesség, és a másikra való gondolás szimbóluma ez. Tipikusan a „Miért olyan nehéz hazafelé megállni a virágosnál?!” kérdésnél és egyéb utalásoknál egyértelműen érezhető, hogy társunk egy apró figyelmességre vágyik.

 

Ha az ajándékozás partnerünk szeretetnyelve, próbáljunk nyitott szemmel járni, és ha bármi apróságot látunk, ami rá emlékeztet vagy hozzá köthető, lepjük meg vele. A meglepetés szerzésének öröme vezéreljen bennünket.

Mindemellett ne feledkezzünk el arról, hogy önmagunk odaajándékozása többet jelent puszta fizikai jelenlétnél.

 

4. Szívességek

 

Olyan cselekedetek, amikről tudjuk, hogy a másiknak örömet okoznak. Szakadjunk el a női-férfi sztereotípiáktól, segítsünk be a másik feladataiba. Mindezt társunk nagyra fogja értékelni. Fontos, hogy ez ne csak alibi, hanem őszinte szeretettől vezérelt szolgálat legyen. Kérjünk partnerünktől útmutatást, és annak megfelelően próbáljuk elvégezni az adott feladatot, ne a saját elképzelésünk szerint.

Kérdezzük meg partnerünket, mi az a két-három feladat, aminek átvállalásával örömet okozhatunk, és kérés nélkül lepjük meg az elvégzésével.

5. Testi érintés

 

Egy simogatás, érintés, ölelés, csók, szexuális együttlét jelenti azokat a fizikális megnyilvánulásokat, amik a testi érintés szeretetnyelvén beszélnek. Minden, ami vagyunk, testünkben lakozik, így aki a testünket érinti, bennünket érint meg.

Mindenkinek szüksége van érintésre. Kutatások bizonyítják, hogy már egész csecsemőkorunktól létfontosságú ez a számunkra.

Legyünk tisztában azzal, hogy partnerünknek melyik és milyen érintés esik a legjobban, valamint melyek azok a fizikális megnyilvánulások, amik őt igazán boldoggá teszik. Figyeljünk ezekre, és fejezzük ki a szeretetünket ilyen módon is.

Ismerjük fel saját és partnerünk szeretetnyelvét és sajátítsuk el anyanyelvi szinten!

Segíthetnek olyan kérdések, mint például: „Mitől érezzük úgy, hogy szeretnek minket?” Mi hiányzik a házastársunk viselkedéséből? Mit kérünk parterünktől a leggyakrabban? Mi hogyan fejezzük ki társunknak a szeretetünket?

Schöffer Nóra - Business & Life Coach, Mediátor

Cikkajánló: Schöffer Nóra - A LÁTHATATLAN IRÁNYÍTÓK

1. Photo via Visualhunt.com 2. Photo via VisualHunt 3. Photo via Visual hunt