Kedvelj minket a Facebookon!

ÁSVÁNYOK AZ OTTHONUNKBAN ÉS AZ ÉKSZEREINKBEN

ISMÉT ÁSVÁNYBÖRZE!  Október 7-8. Részletek a cikk végén!

 

Sokunk számára az az élmény, hogy ásványokkal vesszük körül magunkat, maga a boldogság. Hordhatjuk ékszerként ezeket a drágaköveket, de az sem elképzelhetetlen, hogy a puszta látványuk megnyugtat minket, így sok polcon, éjjeliszekrényen és íróasztalon találhatunk szebbnél szebb ásványokat (például a cikknek írójáén is).

Számomra az egyik legszebb a rózsakvarc. Kémiai szerkezetét tekintve a kvarc (szilícium-dioxid) rózsaszín változata, mely lehet teljesen átlátszó, de a legtöbb, ami a kereskedelmi forgalomban fellelhető, inkább áttetsző vagy átlátszatlan. Amikor rápillantunk erre a csodálatos rózsaszín kristályra, a boldogság és az öröm békés érzése mossa át szívünket, nemhiába nevezik a szeretet ékkövének. Színe miatt inkább a hölgyeknek ajánlott, azonban, ha közelebbi kapcsolatot érzünk vele, érdemes egy csiszolatlan darabbal díszíteni otthonunkat, hogy amikor csak rápillantunk, béke és szeretet járja át szívünket.

Az ásványok és a drágakövek világa hatalmas. Az emberiség már az őskor óta érzett kapcsolatot a természet kincseivel, és voltak időszakok, amikor istenként tiszteltek egy-egy követ, illetve gyakran szerepelt az ókori kultúrákban isteni áldozatként egy-egy ásvány. Sok drágakő számított talizmánnak a boszorkányok és a gonosz erők ellen. Az tizenkét csillagjegyhez is párosítottak ásványokat, amely a mai napig is fontos azok számára, akik hisznek benne. A későbbi korokban sem csökkent irányukban az érdeklődés; megtalálhatjuk őket koronázási díszek formájában, ékszerkollekciókban, asztaldíszként, sőt vannak esetek, amelyek beszámolnak arról, hogy a modern orvostudomány előtti időkben porított ásványokat használtak fel a gyógyításhoz.

Fontos, hogy elkülönítsük a fogalmakat; az ásványok egy megadott kémiai képlettel, általában rögzített kristályszerkezettel rendelkező kémiai vegyületek, ezzel szemben a kőzeteket több ásvány társulásából állnak. Mi a helyzet a drágakövekkel? Ezek nagy része ugyancsak ásványi eredetű, mint például a gyémánt, amely az elemi szén egyik megjelenési formája, vagy a rubin és a zafír, amelyek a korund (alumínium-oxid) színes megjelenési formái. Ezzel szemben, amit jelenleg csiszolt ásványként lehet kapni boltokban, vásárokban, nagyon gyakran kőzetek voltak eredetileg, mint például a megszilárdult vulkáni hamu, az obszidián és a sávos kvarctartalmú kőzet, a gejzirit.

 

Sokan hisznek abban, hogy az ásványok nemcsak szemünknek tetszetősek, hanem gyógyhatással is rendelkeznek. Ennek hagyományait már ókori feljegyzésekben is megtaláljuk, és tudjuk, hogy Európában évszázadokkal később is használták a középkorban. Az újkor technikai vívmányai és a tudományba vetett hit szinte teljes mértékben eltörölte ezt a felfogást Európában, azonban a XIX. század vége óta újra egyre erősebben van jelen az emberek életében. Ázsiában, főleg Indiában még a mai napig is élnek ezek a hagyományok. A múlt század hatvanas éveinek vége óta folyamatosan növekszik az érdeklődés az ásványokkal való gyógyítás iránt.

Napjainkban szinte minden hónapban eljuthatunk ásványbörzére, konzultálhatunk szakemberekkel, hiszen ásványokat nézegetni, tapogatni, valamint viselni nagyszerű dolog. Ahhoz, hogy kiválaszthassuk, milyen kő illik hozzánk, hagyatkozzunk a megérzéseinkre, és hagyjuk, hogy az ásvány válasszon ki minket. Ha így teszünk, egy csodálatos, életünk végéig tartó barátságban lehet részünk, és talán még életünk egy területe is pozitív fordulatot vehet.

 

 

Rózsakvarc: A szív köve

 

A halványrózsaszínű rózsakvarcot a szív kövének, illetve a feltétel nélküli szeretet kristályának is tartják. A lágy, nőies kő a béke, együttérzés, érzékenység, gyengédség, gyógyulás, táplálás és kényelem energiáját hordozza. Úgy tartják, közvetlenül a szívcsakrához szól és az isteni szeretet energiáját hordozza, ezáltal képes feloldani érzelmi sebeket, félelmet és haragot. Sok jó tulajdonsága mellett segít, hogy kiteljesedjünk, és igazán képesek legyünk szeretetet adni és elfogadni is. Hatékonynak tartják új szerelem bevonzásához, romantika, intimitás és szoros családi és baráti kapcsolat kifejlődéséhez.

A szív kövét, amely ma is párkapcsolati talizmán, valószínűleg időszámításunk előtti hatodik század óta használják a szerelem és a szeretet jelképeként és zálogaként. Az ősi kultúrákban szépítőerőt tulajdonítottak neki, egyiptomi sírokból rózsakvarc maszkok kerültek elő. Nemcsak a Nílus mellől származók, hanem a rómaiak is hittek abban, hogy javítja az arc bőrének állapotát és megelőzi a ráncokat. Tibetben és a keleti kultúrákban, például Kínában, szintén kedvelt kő a rózsakvarc nyers és vésett formában is.

 

Ha kedvezményesen akarunk ásványokat, drágaköveket és ezekkel díszített ékszereket vásárolni, látogassunk el egy ásványbörzére!

Lelkes ÁsványBörze: ÁsványBörze honlapja, Facebook oldala

Időpont: október 7. 10:00 - október 8. 19:00

Helyszín: MOM SPORT, Budapest, Budapest, 1123

 

Felhasznált szakirodalom:
Cornelia M. Parkinson: A kövek varázsa - Az ékkövek csodálatos hatalma
Evelyn Star: Gyógyító kristályok - Kincseskönyv
Képek forrása: Pixabay 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. kép - Visualhunt: Photo credit: mrsrobot0 via Visualhunt.com / CC BY