Kedvelj minket a Facebookon!

A SE VELE, SE NÉLKÜLE SZERELEM

Tehetetlenség vagy van választásod?

 

Időnként olyan reménytelennek látszó helyzetben találjuk magunkat, amelyből azt gondoljuk, semmiképpen nem tudunk boldogan kijönni. Tom G. Stevens professzor, a „You Can Choose To Be Happy” (Választhatod azt, hogy boldog vagy) című könyv szerzője szerint nem az a helyzet, hogy nincs kiút a boldogtalanságból, hanem azzal van a probléma, ahogyan látjuk a szituációt. Tegyük fel, hogy a probléma magját képező helyzet egy „se vele, se nélküle” szerelem. Úgy érzed, csak akkor tudsz boldog lenni, ha rendbe hozod ezt a párkapcsolatot.

 

 

A végzet hozott vele össze - Ő az egyetlen férfi, akivel boldog lehetek?

 

Stevens professzor bemutatja egy hölgy esetét, aki – saját maga elmondása szerint - már több mint két éve “rendkívül boldogtalan” volt. Párkapcsolatban élt egy férfival, aki nem bánt jól vele, a nő ennek ellenére képtelen volt kilépni a kapcsolatból, mert kétségbeejtően érezte magát nélküle is. A férfi manipulálta az érzéseit, és amikor a nő bejelentette, hogy elhagyja, mindig visszaédesgette őt. Ilyenkor újra “éreztette vele, mennyire különleges, és mennyire szereti őt”.

A nő elhitette magával, hogy ha elég sokáig marad a férfival, az változni fog. Ez volt az a hamis remény, amely hozzáláncolta őt ahhoz az emberhez, aki tudatosan használta ki a gyengeségét. A hölgy úgy érezte, hogy a kapcsolatuk elején volt valami mágikus kettejük között, valami olyan, amelyről csak a könyvekben olvasott.

Úgy tűnt számára, hogy a végzet kötötte össze őket. És hát hogyan is harcolhatna a végzettel? Kifejlesztette magában azt a hitet, hogy partnere az egyetlen férfi, akivel valaha boldog lehet. Úgy érezte, ez az egyetlen útvonal létezik számára a boldogság felé. (Az érzelmi zsarolás nemtől független, egy férfi is kerülhet a fenti hölgyhöz hasonló szituációba.)

 

 

Készíts feljegyzéseket az érzéseidről!

 

A nő végül úgy tudta magát felszabadítani a kapcsolat függősége alól, hogy Stevens professzor tanácsára megfigyelte a saját érzéseit, és feljegyzéseket készített arról, mit érez, amikor a párjával van, és mit akkor, amikor rá gondol. Az idő legnagyobb részében szorongott, depressziós volt, bűnösnek, sértettnek vagy haragosnak érezte magát. Nemcsak hogy nem ez a férfi volt az egyetlen útvonal számára a boldog párkapcsolathoz, hanem kiderült, hogy ez a férfi egyáltalán nem az oda vezető útvonal volt. Miután képes volt elengedni azt a hamis meggyőződést, hogy partnere volt számára a “megfelelő”, a “végzet által hozzá rendelt” és az “egyetlen” férfi, megnyílt előtte a lehetőség afelé, hogy valaki más mellett találja meg a boldogságot.

Az eset tanulsága az, ha elhisszük, hogy egy bizonyos ember, tárgy, karrier, otthon, életstílus vagy bármi más az egyetlen út afelé, hogy boldogok legyünk, ez a hit elegendő boldogságunk aláaknázásához, mert a kizárólagosságával még függőbbé tesz bennünket ehhez az egy útvonalhoz. Ezért bármely, ezen úttal kapcsolatos fenyegetettség a boldogságunkat fogja fenyegetni.

 

Akármennyire is szereted a partneredet, tudnod kell azt, hogy tőle függetlenül is boldog lehetsz! Ha nem hiszel abban, hogy több út is vezet a boldogság felé, a félelmed, hogy elveszítheted a szerelmedet, felőrölhet.

El kell köteleznünk magunkat arra, hogy több lehetséges utat tudunk találni a boldogság felé, és kockázatot kell vállalnunk az egyes útvonalak kipróbálására. Rugalmasnak kell lennünk, nem szabad egy útvonalhoz ragaszkodnunk, viszont azt a hibát sem szabad elkövetnünk, hogy a sok útvonal közül egyetlen egyet sem választunk.

Ajánlott írás: CÉLÁLLOMÁS: BOLDOGSÁG - VAN VÁLASZTÁSOD!

Képek forrása: 1. Ionasnicolae; 2. GLady
Felhasznált és ajánlott irodalom:
Tom G. Stevens PhD: You Can Choose To Be Happy: "Rise Above” Anxiety, Anger and Depression