Kedvelj minket a Facebookon!

AKARTOK TI IS OLYAN BOLDOGOK LENNI, MINT A DÁNOK?

Tanuljunk az egyik legboldogabb néptől!

 

A tél közepén 17 órás sötétség borítja Dániát, mégis a dánok a világ egyik legboldogabb népének tartják magukat. Hogy hogyan csinálják? A cikkből kiderül! Érdemes tanulnunk tőlük. Elmondásuk szerint a titok a “hygge”. Tudod, mi az? Akár tudod, akár nem, te magad is sokszor végzed ezt a tevékenységet - legalábbis jobb esetben. Ha nem, itt az ideje, hogy beiktasd a napirendedbe.

A többi skandináv országhoz hasonlóan a dán kultúra egyik alapvető eleme a "hygge". (Kiejteni is nehéz, ezt írásban nem lehet átadni, de körülbelül így ejtsd: "hiige".) A fogalom norvég eredetű, és "jóllétet" jelent. Dániában először 19. századi források említik, azóta fokozatosan a dán életérzés és kultúra alapvető elemévé vált. A dán hygge szó jelentése "otthonos", és egy olyan elgondolást hordoz magában, amely a meghittségre és az élet jó dolgainak élvezetére épül. Mindezt akkor élhetjük át, ha barátokkal, illetve a szeretteinkkel vagyunk együtt, vagy elfogyasztunk egy ízletes ételt. A karácsonyi ünnepek alatt különösen feltöltekezhetünk ezzel az érzéssel, amikor körbeülünk egy szépen megterített asztalt, és kötetlenül, vidáman beszélgetünk.

"A hygge-nek nem célja az, hogy lefordítsuk - annyi a célja, hogy átéljük." (Hygge was never meant to be translated - it was meant to be felt.) Tove Maren Stakkestad

Mivel gyakran személyenként változik, mit jelent pontosan a hygge, nehéz megmagyarázni. Javaslom a lenti néhány perces videó megnézését, még akkor is, ha nem tudsz angolul. Mint fentebb említettem, a hygge esetében egy életérzésről van szó, ezért is nehéz kifejezni és megmagyarázni a dán szó használata nélkül: kellemes hangulat, jó időtöltés barátokkal és pihentető, nyugodt kikapcsolódás, otthon készült sütemény élvezete, meleg takaró alatti filmnézés. Egy biztos: a stressz, a bosszantó vagy lehangoló dolgokra való koncentrálás nem része ennek az életérzésnek.

Dániában a tél hosszabb és sötétebb, de lakói bevetik a legjobb fegyverüket ellene - a hygge-t. Gyertyák millióit égetik el ilyenkor, és mindent megtesznek, hogy a megfelelő utcai világítással a legünnepélyesebb hangulatot tudják kint is elérni. Hogy ne csak a lelkük, hanem a testük is felmelegedjen, forralt bort isznak. Tél közepén 17 órás sötétség borítja Dániát, a hőmérséklet pedig nulla fok körül van. Ilyenkor a benti időtöltések kerülnek előtérbe, így nagyobb a hangsúly az otthoni szórakozáson.

 

A dánok nyáron úgy élvezik legjobban a hygge-t, hogy a parkban piknikeznek, grilleznek a barátaikkal, szabadtéri koncertekre és utcai fesztiválokra járnak vagy elmennek biciklizni. A hygge nem köthető egyetlen évszakhoz, ünnephez vagy naphoz. A hygge egy olyan életérzés, amelyet a nap bármely percében megtapasztalhatunk, akár a reggeli kávénk elfogyasztása, vagy egy jó könyv zavartalan olvasása közben.

A közelmúltban egyre több skandináv témájú étterem, kávézó és bár nyílt Nagy-Britanniában, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő környezetet a hygge-hez. Ezt a meghitt helyszínnel, egyöntetűség kerülésével a dekorációban, és a megnyugtató érzéseket kiváltó ételekkel próbálják elérni. A legtöbb vendégnek természetesen fogalma sincs, hogy mi az a hygge, de az életérzést megtapasztalhatja.

A dánok a világ egyik legboldogabb embereinek tartják magukat. Talán éppen azért, mert naponta többször ünneplik a hygge-t, vagyis tudatosan igyekeznek észrevenni és értékelni az élet apró örömeit. Bárhol, és bárki megtapasztalhatja ezt az életérzést.

Videó (angol): So what is Danish hygge? - Tehát akkor mi is az a dán hygge?

És neked mit jelent a hygge?

Felhasznált források: VisitDenmark, Culture of Denmark, (Hygge a briteknél:) BBC News
Képek: Pixabay 1, 2, 3