Kedvelj minket a Facebookon!

A VÁLTOZÁS KULCSA A KEZEDBEN VAN

 

Már beszéltem Nektek arról, mi is az a coaching, és arról is, hogy mit csinál egy coach. A cikkben a coachot Peter Szabo után a képkeretező mesterségéhez hasonlítottam. Ebben az írásban szeretnék újabb támpontokat adni. Amennyiben további kérdésetek van, írjatok bátran! - coaching@tumag.hu

A cikk előzménye itt olvasható: Ha egyedül nem megy

 

Mi a különbség a coach és a pszichológus között?

Alapvető különbség az, hogy a coaching a jövőre fókuszál és kerüli a probléma megvizsgálását, azaz nem „vájkál” a múltban. A „célja, hogy segítsen az ügyfélnek a ’fejlődésben’ és nem az, hogy megoldja a problémáját.” (Chris Iveson, Evan George, Harvey Ratner: Brief coaching. Megoldásközpontú megközelítés.)

Joggal kérdezhetitek mindezek után, hogy ha a coach nem oldja meg a problémámat, akkor mire is jó tulajdonképpen egy coaching ülés?

Valójában ez egy nagyon jó kérdés. Igaz, hogy a coach nem oldja meg a problémádat, hiszen, ahogyan már említettem, nem is ez a célja; ezzel ellentétben  viszont egy teljesen más szemléletmódot ismerhetsz meg, melyben nem a problémára helyeződik a hangsúly. Egy-egy ülés alkalmával rengeteget tanulhatsz magadról, a felelősségvállalásról, és a tudatosságról. Mivel nem a problémára vagy problémákra fókuszáltok, hanem a lehetséges megoldás kerül előtérbe, megváltozik a szemléletmódod, és a későbbiekben hasznosítani tudod az ülés során tanultakat.

A coaching egy csodálatos eszköz arra, hogy a legelkeseredettebb és legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is megmutassa Neked, hogy mekkora erő lakozik Benned, és emlékeztessen arra, hogy mire vagy képes.

Egy-egy coaching ülés tehát felér egy utazással, amely során az úticélt te határozod meg. Arra természetesen nincs garancia, hogy az út mindig napos lesz. Útközben sok felhő, esetleg zivatar is utadba állhat, a végén azonban garantált, hogy rengeteg élménnyel leszel gazdagabb.

 

A coach ugyanolyan, mint a tréner?

Erre a kérdésedre egyértelmű nemmel válaszolhatok. Míg a coach csupán a beszélgetés keretét adja, a trénertől egy kész képet kapsz a kezedbe. A kép megfestésében Te nem veszel részt.

 

Vajon elegendő nekem a coaching?

Erre a kérdésedre az első ülés után választ kapsz. Általánosságban elmondható, ahogy már az előző héten is szó volt róla, hogy a coaching azokban az élethelyzetekben támogathat Téged, amelyekkel élete során minden átlagos ember találkozik. Ilyen lehet például az, amikor nehéz döntés előtt állunk, vagy amikor a párkapcsolatunkban vagy a házasságunkban kihívásokkal találjuk szemben magunkat, és esetleg annyira elkeseredettek vagyunk, hogy legszívesebben feladnánk az egészet. Egy coaching folyamat akkor is sokat segíthet vagy lehet előnyös a számunkra, ha egy gyerekneveléssel kapcsolatos probléma aggaszt bennünket.  A különböző munkahelyi szituációk kezelésében is nagy előnnyel járhat az, ha a felmerülő helyzeteket professzionális támogatással új megvilágításba helyezzük.

 

Coach vs. barát/barátnő

Miért fordulnék coach-hoz ha van egy igazi barátom/barátnőm?

Míg barátként, szülőként, testvérként, partnerként nagyon közel állunk egymáshoz, hajlamosak vagyunk arra, hogy tanácsokat adjunk a másiknak. (Természetesen ezzel semmi baj nincsen, viszont vannak olyan élethelyzetek, amikor a sok-sok jó tanács ellenére sem sikerül kivergődnünk a bennünket nyomasztó szituációból.) A  coach-csal való beszélgetésekből új jelentések, új megértések származhatnak, amelyek új viselkedést eredményezhetnek.

 

Milyen fajta ülések közül választhatok?

Ha beleássuk magunkat picit a témába, különféle jelzőkkel találkozhatunk. Ilyenek például az executive, valamint a brief jelzők is. Míg az előbbi a felsővezetők coaching-ját takarja, az utóbbi a megoldásfókuszt jelöli. Vannak csoportos coaching ülések (teamcoaching), amelyeket általában a cégek vesznek igénybe.

 

Mennyi ideig tart egy-egy folyamat? Egy-egy ülés?

Habár napjainkban az emberek mindent nagyon gyorsan szeretnének, nehéz megmondani, hogy egy-egy folyamat mennyi időt fog igénybe venni. Van, amikor hosszabb ideig tart, és van, amikor elegendő kevesebb, sőt akár egy ülés is.

Általában egy ülés 60-90 percet vesz igénybe.

Honnan tudjam, hogy milyen coach-ot válasszak?

Az előző cikkben is írtam, hogy a legfontosabb a szimpátia megléte. Általános recept nincs, ahogyan mondani szoktuk, a puding próbája az evés.

 

Ha van még olyan kérdés, amire választ szeretnél kapni, ne habozz, írj a következő emailcímre:

coaching@tumag.hu

A kérdéseket egy következő cikkemben válaszolom meg.

Misinszki-Szabó Julianna - coach, nyelvi coach