Kedvelj minket a Facebookon!

HA EGYEDÜL NEM MEGY

 

Manapság egyre több idegennek tűnő szó vesz bennünket körül, melyek hallatán talán jobbra-balra kapkodjuk a fejünket. És hogy miért írtam azt, hogy idegennek tűnő? A cikkből megtudhatod.

Ki is az a coach? Mivel foglalkozik egy coach?

(Kép forrása) A coachot sokan edzőként fordítják magyarra. Engedjétek meg, hogy egy személyes kedvenc idézetemmel, Péter Szabó szavaival élve adjak Nektek ízelítőt arról, hogy ki is az a coach, és hogy mit is csinál egy coach:

„A coach egy jó képkeretező. Rembrandt mondta, hogy a pályafutása során könnyebb volt megfesteni a képeket, mint megtalálni a megfelelő keretet hozzá. Egy képet bekeretezni oly módon, hogy a kép sugározza magából, miért is festették; az az igazi kihívás. Coach-ként egy keretet kell létrehoznunk az eredményközpontú kérdéseknek, a megerősítő visszajelzéseknek, az állandó figyelemnek és a hasznos értékelésnek. A keretezővel közös vonása a coachnak, hogy soha nem vesz részt a kép megfestésében.”

A coach tehát nem valamiféle újkeletű csodabogár, épp ellenkezőleg. A coach szaktudásával (figyelmével, kérdéseivel, hasznos összefoglalásaival) támogat Téged célod elérésében, viszont a képért Te magad vagy a felelős.

Egy coaching folyamat során rengeteget tanulhatsz önmagadról, növelheted tudatosságodat, ezáltal hatalmas eredményeket, előrelépést érhetsz el.

Mikor érdemes felkeresnem egy coach-ot?

Ha mindezek után felkeltette az érdeklődésedet a coaching, joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy mikor és milyen élethelyzetekben lehet hasznos számodra coach-hoz fordulni. Példaként íme néhány élethelyzet, amikor előnyös lehet számodra, ha felkeresel egy coach-ot: (Kép forrása)

 

  • Ha egy olyan élethelyzetben találod magad, amikor nem tudod, melyik utat válaszd
  • Ha nagyobb önismeretre szeretnél szert tenni, és mindezt professzionális támogatással szeretnéd elérni
  • Ha a gyermeknevelés, illetve a párkapcsolatod, házasságod olyan helyzeteket teremt, melyeket másképp szeretnél kezelni
  • Ha munkahelyeden, a kollégáiddal, főnököddel, vagy beosztottjaiddal szeretnél hatékonyabban kommunikálni, illetve életed ezen területén szeretnél változtatásokat eszközölni.

Ezeken túl természetesen adódhatnak más olyan élethelyzetek is, amikor mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

A megfelelő szakember azonban biztosan el fogja Neked mondani, hogy milyen helyzetekben lehet számodra hasznos a coaching, és fel fogja rá hívni a figyelmed, hogy mely helyzetekben érdemes pszichológushoz, esetleg pszichiáterhez fordulnod.

Honnan tudom, hogy jó szakembernél vagyok-e?

Természetesen nagyon fontos a megfelelő szakmai tudás és az előképzettség. Hazánkban egyre több iskola foglalkozik coachképzéssel. A megfelelő szakember kiválasztásánál az iskolákon túl, nagyon fontos a szimpátia. Ha érzed, hogy a coach figyelme maximálisan rád irányul, őszinte érdeklődést mutat feléd, kérdéseivel ösztönöz, és hagyja Neked, hogy megfesd a saját képed, akkor biztosan jó helyen jársz.

(Kép forrása)

Ha felmerült benned kérdés a coachinggal kapcsolatban, az alábbi emailcímen jelezd: coaching@tumag.hu

A cikk folytatása itt olvasható: A változás kulcsa a kezedben van

Misinszki-Szabó Julianna