Kedvelj minket a Facebookon!

VÁLTOZTASD MEG EMLÉKEID FÉNYEREJÉT!

Valóban egyetlen egy kellemetlen, rossz emlék semmissé teheti a boldog érzéseidet?

 

“Egyszer egy bulin megfigyeltem egy nőt. Három órán keresztül remekül mulatott - beszélgetett, táncolt, illegette magát. Már éppen menni készült, amikor valaki végigöntötte kávéval a ruháját. Felitatta a foltot, és azt mondta: ‘Na, most már az egész este el van rontva!’” (R. Bandler, 36)

A hölgy úgy gondolta – vagy mondhatnánk inkább azt, eldöntötte – hogy ezután arra fog emlékezni, hogy kávéfoltos lett a ruhája, tehát az ital foltot ejtett az emlékein is, nemcsak az öltözékén. Valóban egyetlen egy kellemetlen, rossz emlék semmissé teheti a boldog érzéseidet?

Van, aki megszépíti a múltat, van, aki a boldog, kellemes emlékeit írja felül. Gondoltál már egy tönkrement párkapcsolat vagy barátság után arra, hogy ez az egész csak hazugság volt, és valójában sosem voltál boldog? Valóban nem voltál az?

Meg tudjuk választani azt, mire irányítjuk a figyelmünket. Ne csak a negatív tapasztalatokat nyugtázzuk, hanem a pozitívot is. Lássunk egy példát! Ha ismét udvariatlan volt veled egy ügyfél vagy egy eladó egy boltban, ne arra gondolj, hogy „már megint”, ne az a legutóbbi öt-hat alkalom uralja a gondolataidat, amikor nem megfelelő módon viselkedtek veled. Az esetek többségében kedvesek voltak, vagy legalábbis nem annyira udvariatlanok.

Ha megfigyeljük egy magát boldogtalannak tartó és egy magát boldognak gondoló ember életútját, gyakran azt láthatjuk, hogy mindkettőt ugyanannyi rossz dolog érte.

A különbség köztük mindössze annyi, hogy a boldog ember másra irányítja a figyelmét. Ez gyakran önbeteljesítő jóslatként is működik. Ha észrevesszük, mennyi jó dolog történik velünk, és értékeljük azokat, még több kellemes élményben lesz részünk.

Sokan a negatív tapasztalatok jelentőségét felnagyítják, és azok fényében átértékelik a pozitívokat. A boldog pillanatok jelentőségüket veszítik, már nem is emlékeznek rájuk. “Hát, nem is voltam igazán boldog” - gondolják utólag - “csak akkor még azt hittem, hogy boldog vagyok.”

Hamis érzés volt az, amit akkor éreztél? Lehet, hogy megromlott a kapcsolat, vagy kiderült, hogy becsaptak vagy átejtettek, de a múlt azon pillanatában te igenis boldog voltál.

 

Egy magát boldognak tartó hölgy így vélekedik erről: „eszembe jutnak kellemetlen dolgok (…), de egyszerűen elhalványítom őket” (Bandler, 32).

Változtasd meg te is az emlékeid fényerejét! Gondolj egy rossz élményedre, és jeleníts meg a lelki szemeid előtt a pillanatképet róla! Mit látsz? Most próbáld meg ezt a képet kifényesíteni. Észreveszel változást az élménnyel kapcsolatos érzéseidben?

Richard Bandler szerint a kifényesítés valakinél ellentétes hatást vált ki, azonban számtalan módszer létezik még arra, hogy megváltoztasd azt, „hogyan élsz át valamit”. Nemcsak a fényerőn, hanem az elképzelt kép méretén vagy színén is módosíthatunk.

Játssz tovább! Ha túl nagynak érzel egy problémát, egyszerűen zsugorítsd össze, ha sötéten látod a jövődet, próbáld ki azt, hogy az elmédben megjelenő képet kifényesíted. Ha bármi is felbosszant, mielőtt idegeskedni kezdenél, tedd fel magadnak a kérdést: Öt év múlva fog ez számítani? Ha nem, semmiképp ne pazarold el az idődet arra, hogy egy kiömlött kávéfolton vagy egy mogorva eladón bosszankodsz!

 

Felhasznált szakirodalom:
Richard Bandler: Elmés változások. Bioenergetic Kft., 1995
Képek forrása: Pixabay 1, 2