Kedvelj minket a Facebookon!

LÉGY BOLDOG MÉG MA!

 

„Boldog…!” – hányszor hagyja el ajkadat évente a „boldog” szó? Gyakran hallod te is? Talán igen, és titkon mégsem hiszel abban, hogy az élet egyik legnagyobb ajándéka akár itt és most elérhető. Szeretnél még ma boldog lenni? Ez a rövid összeállítás, néhány könnyen megvalósítható ötlettel, pont neked készült!

 

Kapcsold ki a telekommunikációt!

Te is kimerült vagy a napi taposómalomtól, és amint hazaérsz, leülsz az internet vagy a televízió elé? A dánok szerint nem ez a megoldás, pedig ők biztosan tudnak valamit, mert a legboldogabb országok listáján elől szerepelnek. Mi a titkuk? A hygge (erről a karácsonyi összeállításunkban lesz bővebben szó). A szó a lelki megelégedettséget, a bensőséges hangulatot és az otthonosságot jelenti. Kapcsoljuk ki az internetet, és a virtuális barátaink helyett a valódi barátainkkal töltsünk néhány önfeledt órát. Csupán az is elég, ha otthon egy könyvet vagy egy magazint olvasva elhúzódunk. Te mikor tapasztaltad meg utoljára a zavartalan, telekommunikáció-mentes, nyugodt órák örömét?

 

 

Bocsáss meg és engedd el az aggodalmat!

„Könnyű ezt mondani” – gondolhatod magadban. Tudod, kik és miért vesznek részt Lampion fesztiválon? Thaiföld északi részén évente megrendezik, a neve Loy Krathong. Papír lampionokba kis mécseseket helyeznek, és több ezer lampiont szélnek eresztve jelképesen a gondjaikat is eleresztik. Dühös vagy valakire? Aggódsz? Félelmeid vannak? Azt javaslom, fogj egy lapot, és írd fel rá! Nyugodtan részletezd a problémát. Ezután hajtogass belőle egy papírhajót, és tedd egy patak vagy folyó vizére. Miközben elereszted, érezd, hogy ezzel együtt a haragod vagy az aggodalmad is eltávozik. Nincs patak a közelben? Tépd apró darabokra az irományt a szemetes felett, és képzeld el, hogy a gondjaidat is megsemmisíted. Csak akkor tudod meg, hogy működik-e, ha kipróbálod.

 

Élj a jelenben!

Hallottál már a buddhista zen irányzatról? Ha nem, ne aggódj, nem te vagy egyedül ezzel. A zen ülőmeditáció segíti a jelen pillanat teljes megélését. A kulcsa a lótusz vagy féllótusz ülés: két lábunkat keresztbe tesszük, hátunkat pedig egyenesen tartjuk. Ha sikerül a nap folyamán negyed órát megspórolnunk magunknak, üljünk így tizenöt percig, és közben ne gondoljunk se a múltra, se a jövőre, csak a jelen pillanatra - ez nem is olyan egyszerű, majd meglátod, de gyakorlással elsajátítható. Próbáld ki még ma.

 

 

Számtalanszor hallottad már talán te is, hogy a saját boldogságodért te vagy a felelős. Egyik fülünkön be, a másikon ki. Ideje lenne már felismernünk, mennyi mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat. Mindenki megérdemli, hogy boldog legyen. Rajtunk múlik, hogyan éljük meg életünk nehézségeit és örömeit, és mennyi boldogságban részesítjük magunkat.

Ajánlott: Célállomás: a boldogság ;  Antidepresszió a hét minden napjára; Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

 

 

Felhasznált irodalom és könyvajánló: Happy. A boldogság titkai a világ minden szegletéből - Bridget Blair (szerk.)

A világ minden táján, ősidők óta foglalkoztatja az embereket, mi az élet értelme, és hogyan érhetjük el a megelégedettséget és a boldogságot. A Happy - A boldogság titkai a világ minden szegletéből című könyv 55 titkot hoz el nekünk Földünk különböző országaiból, amelyek segíthetnek abban, hogy a körülményeinktől függetlenül bármely szituációban boldognak tudjuk érezni magunkat. A könyv „egy kulturális kavalkád és testi-lelki kalandozás”, amely amellett, hogy bemutatja az eredeti hagyományokat és szokásokat, gyakorlati tanácsokat ad arra, hogyan hasznosítsuk könnyedén saját életünkben a különböző kultúrák boldogság-hagyományait.

 

Képek forrása: Pixabay 1, 2