Kedvelj minket a Facebookon!

ANTIDEPRESSZIÓ

avagy mit lehet szeretni a hét napjain

 

A hétfőben

Minden kezdet új erőt ad, friss energiákat szabadít fel. Pont így vagyok a hétfővel. Egy új hét új kezdete. Akár az előző héten elrontott dolgok újratervezése. Az előttem álló hét lehetőségeinek a misztifikálása. Heti fogadalmak tétele, az előző heti be nem váltott fogadalmak örök kiűzetése a fogadalmi listáról. A gyerek zsebpénz összegének újratárgyalása, a hétvégi házimunkák alóli kibúvások tettenérései alapján. Új cipőt venni, mert mégis csak egy szürke hétfőről van szó. Este pedig büszkének lenni egy átmulatott hétvége utáni első napom méltósággal való túlélésére.

A keddben

Nyoma sincs a hétvége utáni nyamvadtságnak. Még messze van az anyósomékkal elköltendő kötelező vasárnapi ebéd. A kedd nem megfelelő a nagy, fontos, és a kis, nem annyira fontos ügyek megoldására, ezért nyugodtan lazára lehet venni a napi rutint. Elodázni a fogyókúra kezdetét hétfőre. Kiélvezni a szabadidőt, amíg a gyerek különórán van. Tehát adott számtalan lehetőség.

A szerdában

A kedvenc napom, a hármas a kedvenc számom. Már a neve is pozitívan csengő, lágy, dallamos. Még mindig távoli a vasárnapi ebéd. A kedvenc napomon kedvemre való dolgokat csinálhatok. Bárki panaszkodik, nyugodtan mondhatom nekik, hogy ne tegyék, mert ez egy nagyon jó nap. Teljesen mindegy, hogy nem értik, miért, a magot elhintettem bennük, és talán visszatartja őket a további negatívoskodástól. Lehet sok gombócos fagyit enni a gyerekkel, mert be van tervezve a hétfői diéta kezdete. Spontánnak lehet lenni. Este gyerekvigyázót hívni, és elmenni a párunkkal egy hangulatos kis helyre, meginni egy pohár bort. Felszabadultan lázadónak érezni magunkat, hogy a hétnek majdnem a közepén lazulunk este. Miért is ne tehetnénk?

A csütörtökben

Már szinte túl vagyunk a hét közepén, lehet nyugtázni, hogy eddig milyen jól telt. Alkalmas nap megkérni a párunkat, hogy este vigyázzon a gyerekre, amíg összejövünk néhány barátunkkal egy kis beszélgetésre, mivel tegnap lazulhatott este egy pohár bor mellett. Haza lehet vinni, a kávé mellé kapott szív alakú kekszet és begyűjteni a hálás puszikat.

A péntekben

Ez a nap tulajdonképp már a hétvége első napja. Akármeddig fent lehet gond nélkül maradni, hiszen másnap nem kell korán kelni. A világmegváltó beszélgetésekre tökéletesen alkalmas az éjszakája. A nézeteltérések szóvátételére és a kiengesztelésre. Hajnalig „félős” filmeket nézni és a párunk védő karjaiba befészkelődni.

A szombatban

Reggeli az ágyban! Pizsamára felhúzott farmerben átvinni kocsival a gyereket a barátjához (következő héten pizsamára felhúzott melegítőben beengedni a barátját), visszabújni az ágyba és meséket nézni, még egy kicsit elszunnyadni. Ebédet csinálni, miközben jó hangosan szólnak a kedvenc zenéink. Konstatálni, hogy másnap már túl leszünk a vasárnapi ebéden. Barátokat hívni estére, ha van kert, szalonnát sütni, és megkóstolni a barátunk nagypapája éppen legfinomabb házipálinkáját. Miután elmentek a vendégek, ülni a romok között és csipegetni a megmaradt sütikből. Kihúzni a kanapét, és a nappaliban aludni nyitott erkélyajtó mellett.

A vasárnapban

Kocogás a csöndes reggelben. Meleg kávé extra habosan, kakaóval meghintve. Eltakarítani a romokat, és örülni az újra rendnek. Felvillanyozódni, hogy nem kell főzni. Délután tanulni a gyerekkel és fürdőzni a szülői nagyságunkban, mennyire okosak vagyunk. Felsőben és gimnáziumban már nem matekozni a gyerekkel, mert nem lesz önálló… vagy valami ilyesmit mondani. Korán lefeküdni, de még nem aludni, csak olvasni, teát szürcsölgetni, és nyugtázni, mennyire klassz volt a hét.

 

Barcsik Valéria

Képek forrása: Pixabay 1, 2