Kedvelj minket a Facebookon!

A LÁTHATATLAN IRÁNYÍTÓK II. RÉSZ

 

A múlt heti cikkemben (itt) szó volt a személyes értékeink kialakulásáról, valamint arról, hogy ezek a vezérelvek miként befolyásolják ítélőképességünket, gondolkodásmódunkat, és nem utolsó sorban, a véleményünket. A hétköznapi életünk során gyakorta kerülünk olyan szituációba, amikor egy szerettünk, kollégánk másként viszonyul egy adott helyzethez, vagy egyszerűen csak másképp priorizál, mint mi. Mennyi konfliktus adódik ebből?

 

Miért fontosabb párunknak az előre tervezés, nekünk pedig miért jó, ha ad hoc jelleggel cselekszünk bizonyos dolgokban? Miért nem csinál lelkiismereti kérdést ebből az a munkavállaló, aki opciós lehetőségként éli meg a határidőket, míg másokban fel sem merül, hogy nem adják le időben feladataikat? Miért lép át valaki könnyebben egy vitán, másokat pedig akár napokig befolyásol annak lefolyása?

Mik azok a vezérelvek, amik alapján működünk, döntünk, véleményt mondunk?

Amikor arra kérem ügyfeleimet, hogy nevezzenek meg saját értékeik közül legalább ötöt – olyanokat, amiket gyerekkorukból hoznak, majd amik felnőttként váltak számukra fontos értékké – leggyakrabban leblokkolnak, és nehézséget okoz akár két-három erény meghatározása is. Ami, lássuk be, teljesen normális, hiszen a dugóban ülve a napi operatív tevékenységek terhe alatt ritkán jut eszünkbe személyes értékeinken morfondírozni.

Pedig, véleményem szerint, nagyon fontos, hogy ezek tudatában legyünk. Hisz így könnyebben felismerhetjük saját, illetve mások működési módját, döntéseik, konfliktusaik valódi mozgatórugóit is.

A munkám során nem volt két olyan ügyfelem, akik ugyanazon értékeket jelölték volna meg elsőként. (Például tudás, szeretet, tisztelet, kitartás, biztonság, önmegvalósítás, stb.) Az értékeknél nincs rangsor, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak más, és természetes, hogy a saját szemszögünkből ítélhetjük jobbnak vagy rosszabbnak. Ha rangsorolni szeretnénk, akkor az olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy a piros, a kék vagy a zöld szín a szebb.

 

Egyik kliensem a precizitást gondolta legfőbb értéknek, míg kollégája a kreativitást jelölte meg. Elképzelhetjük a szakmai anyagok leadásánál milyen vitákat folytattak, holott nagyszerűen kiegészítették egymás munkáját, és előnyt kovácsolhattak volna egymás képességeiből egy közös cél érdekében.

Ismerni és elfogadni a másik értékrendszerét lehetőséget ad a kezünkbe.

Esélyt arra, hogy tisztábban lássuk saját magunk és a mások gondolkodásmódját, könnyebben megértsünk konfliktushelyzeteket és döntéseket.

Önnek mik a személyes értékei?

 

Schöffer Nóra - Business & Life Coach, Mediátor

Cikkajánló: Schöffer Nóra - A SZERETETNYELVEK​

Képek forrása: 1, 2